12 filme pentru cei care iubesc Parisul

Gata, nu mai am scăpare! Cum două dintre cele mai bune prietene ale mele sunt obsedate de Paris (şi prin obsedate a se înţelege că e suficient să fie numele Parisului inscripţionat pe un obiect total inutil ca să vrea să îl cumpere), astăzi m-am gândit la un material pentru ele şi pentru toate persoanele care iubesc Parisul. Cum în vacanţă la Paris nu vă pot trimite, o să încerc să aduc vacanţa la voi cu ajutorul unor filme şi poveşti chiar din mijlocul Parisului.

Before Sunset

Este filmul meu preferat din seria Before a lui Richard Linklater, un ghid prin cele mai frumoase locuri din Paris. La nouă ani de la întâlnirea lor din tren (din Before Sunrise), Celine (Julie Delpy) şi Jesse (Ethan Hawke) se reîntâlnesc într-o librărie din Paris, unde Jesse vorbeşte despre ultimul său roman, This Time, devenit bestseller, o carte inspirată tocmai de povestea lui cu Celine. În turul lor parizian, cei doi trec pe la Shakespeare and Company de pe 37 Rue de la Bûcherie, descoperă Promenade plantée, poposesc la La Pure Café (14 Rue Jean-Macé) şi, evident, nu ratează o plimbare cu barca pe Sena.

Quote: „Life’s hard. It’s supposed to be. If we didn’t suffer, we wouldn’t learn a thing.”

2 Days in Paris

Aceeaşi Julie Delpy revine într-un triplu rol – regizoare, scenaristă şi actriţă – într-o comedie romantică a cărei acţiune are loc tot în (da, aţi ghicit!) Paris. Ea este franţuzoaică, el (Adam Goldberg) este american. Relaţia lor este deja destul de complicată, dar poate că două zile în Paris ar putea fi exact ce le trebuie. Sau… nu?

Quote: „Taking pictures all the time turns you into an observer. It automatically takes you out of the moment… For our trip to Venice I wanted to be in the moment, with Jack. But, instead of kissing on the gondola, Jack took 48 pictures on the gondola… Instead of holding hands walking across Piazza San Marco, Jack took 72 pictures of Piazza San Marco.”

Hugo

Un film de Martin Scorsese, nominalizat la Oscar în 2012, Hugo este o poveste emoţionantă despre un băieţel orfan (Asa Butterfield), care trăieşte în Parisul anilor ’30, adăpostindu-se prin gara oraşului. Singura lui preocupare este reparaţia unei maşinării sub forma unui om mecanic, despre care crede că ascunde un mesaj de la tatăl lui.

Quote: „Maybe that’s why a broken machine always makes me a little sad, because it isn’t able to do what it was meant to do… Maybe it’s the same with people. If you lose your purpose… it’s like you’re broken.”

Paris

Romain Duris joacă rolul lui Pierre, un dansator profesionist, care aşteaptă un transplant de inimă care ar putea (sau nu) să îi salveze viaţa. Copleşit de situaţie, acesta îşi petrece tot timpul pe balconul apartamentului său din Paris, privind oamenii şi construindu-le poveşti.

French Kiss

După ce primeşte un telefon de la logodnicul ei, care o anunţă că s-a îndrăgostit de o franţuzoaică şi că vrea să anuleze nunta, Kate (Meg Ryan) ia primul avion către Paris pentru a-l face să se răzgândească. În timpul zborului însă, aceasta îl cunoaşte pe Luc (Kevin Kline), un escroc francez alături de care trece prin cele mai nebuneşti aventuri în Paris.

Quote: „Happy, smile. Sad, frown. Use the corresponding face with the corresponding emotion.”

Paris pieds nus

O comedie cu Fiona Gordon, Emmanuelle Riva şi Dominique Abel (care semnează şi regia filmului), Paris pieds nus urmăreşte povestea unei femei care ajunge pentru prima dată în Paris, unde plănuieşte să rămână pentru a avea grijă de mătuşa sa în vârstă. Dar, cum aceasta nu e de găsit, Fiona (Fiona Gordon) începe să exploreze oraşul alături de un cerşetor de care pur şi simplu nu poate scăpa.

The Dreamers

Filmul în care, acum mulţi ani, i-am descoperit pe Louis Garrel şi Eva Green, The Dreamers este un coming of age movie axat pe jocul unor tineri care îşi testează limitele şi emoţiile în Franţa anilor ’70, marcată de proteste şi revolte studenţeşti. Pelicula este regizată de Bernardo Bertolucci.

Ultimo tango a Parigi

Tot o dramă erotică regizată de Bernardo Bertolucci, Ultimo tango a Parigi urmăreşte povestea intensă dintre Jeanne (Maria Schneider), o tânără franţuzoaică, şi Paul (Marlon Brando), un om de afaceri american mult mai în vârstă decât de ea. Filmul a fost cenzurat în unele ţări din cauza violenţei şi a sexualităţii din el.

Paris, je t’aime

22 de regizori, inclusiv Olivier Assayas, fraţii Coen, Alfonso Cuarón şi Gus Van Sant, creează un puzzle cinematografic despre Paris, oamenii Parisului şi iubire. Şi ne fac pe toţi să spunem: Paris, je t’aime!

Midnight in Paris

În regia lui Woody Allen, Midnight in Paris îl are în prim-plan pe Gil (Owen Wilson), un scenarist care, în timpul plimbărilor sale nocturne prin oraș, ajunge să fie teleportat în Parisul anilor ’20, în lumea fascinantă a artiștilor.

Quote: „That’s what the present is. It’s a little unsatisfying because life is unsatisfying.”

Charade

Audrey Hepburn, Cary Grant şi Parisul anilor ’60. Filmul o are în prim-plan pe Regina Lampert, o tânără văduvă urmărită de gangsterii cu care făcea afaceri soţul ei, convinşi că ea ştie exact unde este ascunsă averea lui.

Quote: „Well, what did you expect me to say? That a pretty girl with an outrageous manner means more to an old pro like me than a quarter of a million dollars?”

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain

La prima vedere, Amélie (Audrey Tautou) pare o tânără obișnuită. Pe măsură ce o cunoști, îți dai seama că e un om special, cu o misiune extrem de importantă: aceea de a le schimba viețile celor din jurul ei în cel mai bun mod cu putinţă.

Quote: „ Voilà, ma petite Amélie, vous n’avez pas des os en verre. Vous pouvez vous cogner à la vie. Si vous laissez passer cette chance, alors avec le temps, c’est votre cœur qui va devenir aussi sec et cassant que mon squelette. Alors, allez y, nom d’un chien!”

Foto: outnow.ch

ÎŢI RECOMAND ŞI: 21 de filme franțuzești care mi-au plăcut

21 de filme franțuzești care mi-au plăcut

Written By
More from Bianca Sterie

Filme martie 2018: descoperă premierele acestei luni!

Filme martie 2018 – Pelicule de Oscar, thrillere intense şi drame care...
Read More

Leave a Reply