Filme drama… ce subiect generos. Bine, aș spune chiar excesiv de generos dacă stăm să ne gândim că mai toate filmele au un strop de dramă în ele. Da, și comediile, ce? Tu n-ai plâns vreodată la o comedie? 😀
Evident, este o primă parte și mai am loc de încă vreo zece topuri cu filme-dramă, dar haideți să plângem la astea mai întâi și, după ce dă faliment fabrica de șervețele, ne apucăm și de celelalte, bine?
-
La vita è bella filme drama
Da, sunt conștientă că sunt multe filme foarte bune pe lumea asta, că sunt sute de drame care te storc de toate lacrimile, dar, pentru mine, La vita è bella este the one and only. Modul în care a transformat Roberto Benigni o tragedie ca Holocaustul este impresionant, nu am mai văzut niciodată o poveste care să-mi rămână atât de bine întipărită în minte. Și da, Beningi în rolul unui evreu care își pune toată imaginația și puterea la bătaie pentru a-și proteja băiețelul de ororile lagărului în care au ajuns este… jos pălăria! Chiar trebuie să vedeți La vita è bella, e fără doar și poate una dintre cele mai emoționante povești născocite vreodată.
-
Babel
Foarte aproape de La vita è bella în topul filmelor mele preferate este Babel, în regia lui Alejandro González Iñárritu. Avem un șir de evenimente dramatice care se desfășoară într-un ritm haotic, avem personaje din culturi diferite, care se pierd și încearcă să se regăsească, avem suferință, provocări, frontiere ce trebuie depășite. Este un film despre viață… sau cel puțin așa l-am văzut eu. Și tocmai acest realism face din Babel un film impresionant.
-
Le scaphandre et le papillon
Dacă nu ați văzut încă filmul, vă recomand să citiți cartea autobiografică a lui Jean Dominique Bauby, pe care a scris-o… clipind. Da, oricât de incredibil ar putea părea, acest om, care a fost redactorul-șef al revistei Elle, a rămas paralizat complet și a reușit să scrie un roman clipind pentru fiecare literă în parte, pentru că aceasta era singură formă în care mai putea comunica. Must see! filme drama
-
The Pianist filme drama
Da, știu că este regizat de Polanski, adică acel regizor pe care îl urăște toată lumea, dar nu îi pot contesta meritele pe care le are ca artist (că omul Polanski e de cacao, asta e clar). Filmul e inspirat de povestea adevărată a pianistului Wladyslaw Szpilman, un evreu care încearcă să supraviețuiască printre ruinele Varșoviei în timpul ocupației naziste a Poloniei.
-
Schindler’s List
Sunt fascinată de filmele istorice, mai ales dacă au la bază fapte reale, iar Schindler’s List se numără printre preferatele mele, dar și printre cele mai dureroase filme pe care le-am văzut vreodată. În regia lui Steven Spielberg, pelicula este povestea lui Oskar Schindler (Liam Neeson), un om de afaceri german, membru al Partidului Nazist, care, în timpul Holocaustului, a salvat aproape 1100 de evrei care urmau să fie omorâți la Auschwitz.
-
Saving Private Ryan
Iar o să-l laud prea mult pe Spielberg, dar n-am ce face… îmi plac filmele lui! E cu război, cu probleme morale, cu oameni care își asumă curaj, Saving Private Ryan este povestea unui grup de soldați, grup condus de Căpitanul Miller (Tom Hanks), care trebuie să-l caute pe colegul lor, soldatul James Ryan (Matt Damon).
-
Gladiator
În Gladiator, regizorul Ridley Scott ne întoarce în timp, în Roma perioadei luptelor dintre gladiatori. Între aceștia se remarcă Maximus (Russell Crowe), un fost general roman, care plănuiește să se răzbune pe omul care i-a omorât familia: împăratul Commodus (Joaquin Phoenix). filme drama
-
The Shawshank Redemption
Deși l-am văzut acum mulți, mulți ani, țin minte că am plâns serios la filmul acesta. Și mai țin minte că îmi plăceau mult discuțiile înțelepte dintre Andy (Tom Robbins) și Red (Morgan Freeman), doi bărbați care se cunosc în penitenciarul Shawshank, locul din care Andy plănuiește să evadeze pentru a lua-o de la zero.
-
Black Swan
Mai mult decât o dramă, Black Swan este un joc psihologic foarte puternic și, deși au fost câteva scene care mi s-au părut extrem de dure, nu am cum să nu apreciez ce fac Darren Aronofsky și Natalie Portman în acest film despre depășirea obstacolelor în încercarea de a deveni cel mai bun. Balerina Nina, personajul lui Portman, își împinge limitele într-un mod incredibil, riscând totul, chiar dacă asta înseamnă că, în cele din urmă, se va pierde pe sine.
-
Million Dollar Baby filme drama
Am povestit aici că l-am revăzut de curând și da, este în continuare unul dintre filmele mele preferate, foarte aproape de La vita è bella și Babel, despre care am povestit mai sus. Iar drama lui Maggie (Hillary Swank), o femeie care visează să devină campioană la box, în ciuda faptului că vârsta nu prea o ajută să se apuce de acest sport, este pur și simplu copleșitoare.
-
Gran Torino
Tot un film de Clint Eastwood, Gran Torino este povestea unui veteran de război, ursuz și înstrăinat de familie, care, în încercarea de a-și proteja vecinii, imigranți asiatici, intră în conflict cu bandele de infractori. Finalul este devastator, iar Eastwood face, din punctul meu de vedere, unul dintre cele mai bune roluri ale sale. filme drama
-
One Flew Over the Cuckoo’s Nest
Probabil l-a văzut deja toată lumea, mai ales că figurează în absolut toate topurile despre cele mai bune filme făcute vreodată, dar o să-l menționez și eu încă o dată pentru originalitatea poveștii (este ecranizarea romanului omonim semnat de Ben Kesey), pentru interpretarea lui Jack Nicholson, un bărbat care se preface că este nebun pentru a evita închisoarea și ajunge la ospiciu, încercând să aducă un strop de speranță într-o lume dezumanizată.
-
Forrest Gump
Forrest Gump (Tom Hanks) nu este cel mai deștept bărbat de pe planetă și problemele nu îl ocolesc nici pe departe, dar chiar și așa, cu resursele pe care le are, ajunge să facă lucruri extraordinare. Și devine un erou pentru toți cei care îl cunosc, dar și un personaj iconic pentru cinematografie.
-
The Blind Side
Filmul care i-a adus Sandrei Bullock Oscarul pentru Cel mai bun rol feminin, The Blind Side este drama lui Michael Oher, un adolescent de culoare, supraponderal, care este salvat de o familia foarte bogată și ajutat să devină campion la fotbal american.
-
American Beauty
O reinterpretare a poveștii Lolitei, dacă pot spune așa, American Beauty îl are în prim-plan pe Lester Burnham (Kevin Spacey), un bărbat care trece printr-o criză existențială și începe să fie tot mai atras de cea mai bună prietenă a fiicei sale.
-
Rush filme drama
Cred că am mai povestit de o mie de ori despre filmul acesta aici, pe Moviecore, dar nu am cum să nu-l includ din nou într-un top. Mai ales că e o dramă care chiar te trece prin zeci de stări! Pe scurt, Rush urmărește rivalitatea legendară dintre doi piloți de Formula 1 care au făcut istorie: James Hunt (Chris Hemsworth) și Niki Lauda (Daniel Brühl). Iar această rivalitate este împinsă, uneori, într-o zonă extremă.
-
21 Grams
Un alt film teribil de frumos realizat de Alejandro González Iñárritu este și 21 Grams, tot o poveste în care viețile a trei personaje se împletesc într-un mod ciudat și dramatic, schimbându-le complet traiectoria. Titlul face referire la un experiment din 1907, experiment în urma căruia s-a încercat demonstrarea faptului că sufletul are o greutate – 21 de grame – pe care corpul o pierde în momentul decesului.
-
Seven Pounds
O dramă plină de suferință este și Seven Pounds, povestea unui bărbat care, în încercarea de a repara o greșeală a trecutului, încearcă să schimbe viețile a șapte oameni care au nevoie de ajutorul său. Și o face chiar dacă prețul plătit este unul foarte mare.
-
Mystic River
Da, cred că l-am favorizat puțin pe Clint Eastwood în topul acesta, dar adevărul e că mai toate filmele lui îmi plac foarte mult – bine, mai puțin westernurile alea din anii 70, cu alea chiar nu rezonez. În Mystic River, trei prieteni din copilărie își reiau legătura 25 de ani mai târziu, după ce fiica unuia dintre ei este ucisă aparent fără motiv.
-
A Beautiful Mind
Inspirat de o poveste reală, A Beautiful Mind îl are în prim-plan pe John Nash, un matematician strălucit, care află că a fost lovit de o boală incurabilă, care îi tulbură mintea și activitatea. În ciuda unui diagnostic dramatic, Nash învață, în timp, să își controleze stările, continuându-și munca și cercetarea. John Nash a primit în 1994 Premiul Nobel pentru Economie.
-
The Curious Case of Benjamin Button
Povestea lui nu este ca toate celelalte: la naștere este un bebeluș bătrân, o ciudățenie de care mai toți se feresc, dar, pe măsură ce crește, întinerește. Singura care îi este alături de la început este Daisy (Cate Blanchett), de care se îndrăgostește în ciuda tuturor obstacolelor.
-
Hacksaw Ridge
L-am văzut acum mai bine de un an, dar nu cred că a mai apărut între timp o dramă de război la fel de bună. Mi-a plăcut povestea și mi-a plăcut tare, tare mult interpretarea lui Andrew Garfield. Hacksaw Ridge urmărește experiența soldatului Desmond Doss (Garfield), un erou în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, care a jurat să nu poarte arme și să nu omoare vreun om, urmându-și convingerile religioase. Însă lipsa armelor nu l-a împiedicat pe Doss să își salveze camarazii, prin propriile sale metode, în timpul bătăliei de la Okinawa
-
Citizen Kane filme drama
Aș fi uitat complet de filmul lui Orson Welles dacă nu ar fi fost făcută o referință la el într-un episod din Billions, serialul de care sunt dependentă mai nou. Filmul, care a devenit un simbol în istoria cinematografiei, documentează aventura unui jurnalist care încearcă să deslușească misterul din spatele cuvântului „rosebud” (boboc de trandafir), ultimul cuvânt pe care îl pronunță Charles Foster Kane, un magnat media cu o avere impresionantă, înainte să moară.
-
Slumdog Millionaire
Simplul fapt că e cu Dev Patel mă face să iubesc filmul acesta și să-l revăd ori de câte ori am ocazia. Dincolo de asta însă, e o poveste care nu prea are cum să te lase indiferent: o copilărie plină de lipsuri în mahalaua Indiei, un instinct de supraviețuire incredibil și… primul milionar al Indiei, Jamal – un adolescent hăituit de autoritățile care nu cred că avea cum să știe răspunsurile la întrebările din celebrul concurs Who Wants to be a Millionaire?
-
The Zookeeper’s Wife
Dacă încă nu ați văzut acest film, pregătiți șervețelele pentru el! Acțiunea are loc în 1939, în Polonia invadată de naziști, unde un cuplu, Antonina (Jessica Chastain) și Jan (Johan Heldenbergh), încearcă să salveze cât mai mulți oameni persecutați de regimul lui Hitler, ascunzându-i în cuștile animalelor de la grădina lor zoologică.
Continuăm cu a doua parte de filme drama în scurt timp, da? 😀
Foto: outnow.ch
No Comments