Menu
Film / Special

AWAKE your wildness: documentarul România neîmblânzită la Cinema Under the Bridge

Nu știu ce făceați voi când erați mai mici, în perioada aia de la 10-11-12 ani, când nu existau smartphone-uri, internet nelimitat, check-in, live pe Facebook și algoritmi pe Instagram, dar eu îmi petreceam timpul pe-afară. Vara, în special. În fiecare vacanță de vară mergeam fără discuții două săptămâni la țară, la bunici, pentru că ai mei nu voiau să fiu doar un copil de oraș, care nu știe cum arată o grădină de legume și o curte de animale. Și protestam eu în primele zile că plec în „exil” (mi-a plăcut de mică să aduc o notă de dramatism în viața mea), dar adevărul e că mie chiar îmi plăcea la țară. Iar acum că trăiesc mai tot timpul printre betoanele din București, wow, păi mi se face un dor teribil de țară!

 De fapt, cred că pentru mine funcționează foarte bine natura. Mă entuziasmează orice loc verde, iar dacă are și o apă prin apropiere, plus niște copaci care oferă umbră, atunci chiar e de-a dreptul perfect. Asta ca să nu mai vorbesc de faptul că plăcerea mea (ne)vinovată de weekend se numește Nat Geo Wild. Practic eu aș fi putut trăi liniștită fără televizor în casă, că oricum nu mă uit prea des la el, dar și câââând o fac… iau la rând toate emisiunile cu animale de pe Nat Geo Wild. 😀

Dar ce legătură are treaba asta cu filmele? Știu că asta este întrebarea care vă macină acum. Ei bine, totul are legătură cu filmele. Iar explicația este chiar foarte simplă: între 17 și 19 august, la domeniul Teleki din comuna Gornești, Mureș, va avea loc a doua ediție AWAKE Festival. Și pe lângă niște artiști foarte tari (Wilkinson, Milky Chance, Fink, Morcheeba – line-up-ul integral este aici) și multe micro-evenimente de neratat, Awake ne propune și o secțiune de film – Cinema Under the Bridge – cu proiecții de titluri must see.

Printre ele se numără și România neîmblânzită, probabil unul dintre cele mai frumoase și interesante documentare pe care le-am văzut eu în acest an. De fapt, superb e puțin spus. Realizat în colaborare cu o casă de producție britanică, Off The Fence, și cu ONG-ul The European Nature, România neîmblânzită este pur și simplu o poezie transpusă în imagini spectaculoase. Și când spun imagini spectaculoase, spun că ar merita măcar o nominalizare la Oscar la Best Cinematography sau ceva de genul acesta.

Este România sălbatică aici, România plină de culoare, România care nu apare în filmele clasice românești, pe care le acuză toată lumea că sunt prea gri și prea triste. Este România urșilor din pădure și a păsărilor din deltă, a cerbului și a mistrețului, este România verde și liniștită, este o țară a detaliilor frumoase.  Și spun detalii, pentru că Thomas Barton-Humphreys chiar a pus accentul pe acest aspect și a surprins niște lucruri pe care noi nu le-am observat niciodată așa cum ar trebui. Alternând planurile statice cu scene dinamice (îmi amintesc aici o scenă cu lupta cailor din deltă realizată foarte fain), acesta a reușit să aducă pe marile ecrane partea raw din România, fără filtre sau artificii inutile. Iar rezultatul final, mai ales că are vocea lui Victor Rebengiuc pe fundal, este unul absolut genial.

Tocmai de aceea, dacă weekend-ul 17-19 august vă prinde la AWAKE Festival, dați o fugă la cinematograful de sub podul Castelului Teleki. Între un moment de relaxare în hamac, două, trei poze pentru InstaStory și un concert fain (vaaaai, deci trebuie să mergeți la Milky Chance, sunt awesome băieții ăștia!), un documentar precum România neîmblânzită va completa perfect povestea celor trei zile la AWAKE.

No Comments

    Leave a Reply