Cele mai bune filme cu și despre sport

filme sport

Zilele trecute am revăzut Million Dollar Baby și am zis că gata, pun de-un top cu filme despre sport. Și nu mă gândeam că voi avea așa mult de cinci recomandări, dar, când m-am apucat să le trec pe hârtie, mi-am dat seama, de fapt, câte pelicule cu box am văzut eu la viața mea. 😀

Treaba e că dramele astea cu și despre sportivi, fie că sunt inspirate din povești reale sau nu, vin la pachet cu o doză de motivație. Că n-ai cum să te uiți la un film de genul acesta și să nu îți vină și ție să muți munții din loc… măcar pentru minute. 😀 Eu am pățit asta după ce am văzut Rush. Am terminat filmul, m-am oprit din bocit, că deh, a fost intens și dramatic, iar apoi am hotârât că o să învăț și eu să parchez lateral. Nu știu să parchez lateral nici până în ziua de azi, în niciun caz nu conduc precum Niki Lauda, dar știu că, la momentul respectiv, a existat un imbold, o urmă de motivație.

Iar dacă aveți și voi nevoie de așa ceva, s-ar putea să vă prindă bine titlurile de mai jos. 🙂

Million Dollar Baby

Încep cu Million Dollar Baby pentru că l-am revăzut de curând, e unul dintre filmele mele preferate, dar și una dintre poveștile la care am plâns cel mai mult. N-are cum să nu te zdruncine o astfel de peliculă. Maggie Fitzgerald (Hilary Swank) are 31 de ani și o ambiție uriașă. N-a avut niciodată o viață ușoară, însă a știut mereu că merită mai mult și nu și-a abandonat o clipă visul: acela de a fi campioană la box. În ciuda faptului că vârsta nu prea o ajută să se apuce de acest sport, Maggie reușește să îl convingă pe ursuzul Frankie Dunn (Clint Eastwood) să o antreneze pentru a deveni ce și-a dorit întotdeauna. Chiar dacă prețul pe care trebuie să-l plătească e unul foarte, foarte mare.

Warrior

O să încep prin a vă spune că e cu Tom Hardy. Gata, vrea toată lumea să îl vadă acum? Oookay, dar stați să vă mai dau câteva detalii. Warrior este povestea a doi frați, Tom (Tom Hardy) și Brendan (Joel Edgerton), pe care problemele din trecut i-a îndepărtat de tot. Deși fiecare a pornit pe propriul drum, cei doi se reîntâlnesc acum pe ringul de luptă, în cea mai dură competiție de arte marțiale mixte.

Raging Bull

Una dintre capodoperele lui Martin Scorsese, Raging Bull se numără printre cele mai bune drame sportive din toate timpurile, o peliculă pe care, inițial, Scorsese nici nu și-a dorit-o. Prietenul lui, Robert De Niro, a fost cel care l-a convins să facă acest film despre povestea lui Jake La Motta, un pugilist pentru care nu a existat vreodată eșec sau adversar prea puternic. Pe ringul de dans este un erou, în viața personală însă… La Motta este copleșit de furie, de gelozie și violență, rănindu-i chiar și pe cei care țin la el. De Niro a câștigat Oscarul pentru Cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea lui Jake La Motta.

The Blind Side

Un Oscar a primit și Sandra Bullock pentru rolul din The Blind Side, drama unui adolescent de culoare, supraponderal, care este salvat de o familia foarte bogată și ajutat să devină campion la fotbal american.

Bend It Like Beckham

Câte reguli trebuie să încalci pentru a-ți îndeplini visul? Destul de multe, dar Jess (Parminder Nagra) e hotărâtă să își urmeze pasiunea pentru fotbal, în ciuda tuturor protestelor familiei sale mult prea tradiționale. Din distribuție fac parte și Keira Knightley și Jonathan Rhys Meyers.

Rush

Mi-a plăcut mult filmul ăsta, atât de mult încât îl revăd măcar o dată pe an și tot am o emoții la o anumită scenă (nu dau spoilere în caz că nu l-ați văzut, dar vă spun doar că implică o cursă nebună și o ploaie torențială). Pe scurt, Rush urmărește rivalitatea legendară dintre doi piloți de Formula 1 care au făcut istorie: James Hunt (Chris Hemsworth) și Niki Lauda (Daniel Brühl).

Senna

Un documentar premiat la Sundance, Senna este o poveste care pe mine efectiv m-a făcut praf. RĂU DE TOT. Bine, cred că asta voi păți ori de câte ori voi vedea un film cu piloți și multă adrenalină. Documentarul recreează viața pilotului de Formula 1 Ayrton Senna, care a murit în timpul Grand Prix-ului de la San Marino, din 1994.

Jerry Maguire

Nu am o simpatie personală pentru Tom Cruise (mi se pare cam prea arogant și trilulilu) și poate că de-asta am și amânat atât de mult să văd Jerry Maguire, dar cert este că, după ce l-am văzut, chiar am început să-l tolerez pe Cruise. Actorul joacă rolul lui Jerry Maguire, un agent sportiv de succes, care, în urma unui memoriu în care spune lucrurilor pe nume, este concediat de la compania pentru care lucrează și își pierde clienții. Abandonat de aproape toată lumea, Kerry este obligat să o ia de la capăt, de această dată pe cont propriu.

The Wrestler

Regizorul Darren Aronofsky este cunoscut pentru Black Swan, însă acesta a mai semnat regia unui film absolut genial din punctul meu de vedere. The Wrestler urmărește povestea lui Randy The Ram Robinson (Mickey Rourke), un wrestler profesionist, forțat să se retragă din lumea sportului din cauza unei probleme de sănătate. Însă ocazia unui meci cu un fost adversar îl face pe acesta să revină în ringul de luptă și să își riște viața pentru ultima dată.

Rudy

O poveste despre ambiție și curaj, Rudy îl are în prim-plan pe Daniel Rudy Ruettiger (Sean Astin), un tânăr hotărât să își îndeplinească visul de a deveni jucător profesionist de fotbal, în ciuda tuturor celor care îi spun că nu are cum să reușească.

Moneyball

Brad Pitt joacă rolul lui Billy Beane, un jucător de baseball care nu reușește să exceleze pe teren, așa că se retrage și devine antrenor la o echipă mică, pe care vrea să o vadă în finala campionatului. Lipsit de resurse financiare, acesta apelează la un economist și aplică o metodă statistică neconvențională pentru a forma cea mai bună echipă.

Rocky

Despre Rocky (interpretat de Sylvester Stalone) nu prea mai e nimic de spus, pentru că deja știe toată lumea despre el, dar nu aveam cum să nu îl trec pe listă. La fel ca Million Dollar Baby, Rocky a obținut în 1977 Oscarul pentru Cel mai bun film, semn că poveștile despre sport și box reprezintă un subiect cu potențial la Hollywood.

Cinderella Man

Da, e tot cu box, dar pe ăsta chiar trebuie să-l vedeți, pentru că e o poveste preaaaa bună ca să fie ratată. Russell Crowe joacă rolul unui boxer care se întoarce în ring chiar dacă toată lumea îi spune că nu mai are ce căuta acolo și începe să câștige meci după meci, devenind un erou pentru familia sa, pentru o nație întreagă. Filmul e inspirat din fapte reale.

The Fighter

Mark Wahlberg și Christian Bale. Doi frați. Unul vrea să ajungă pe culmile gloriei în lumea boxului, celălalt, un fost boxer profesionist, care și-a ratat cariera din cauza dependenței de droguri, încearcă să îl ajute în calitate de antrenor. Însă drumul pe care au pornit cei doi nu este deloc unul simplu.

Eddie the Eagle

Schimbăm puțin registrul – nu de-alta, dar urmează alte filme despre box și simțeam nevoia unei pauze – și trecem la… schiuri. Mai exact, la Eddie Edwards (Taron Egerton), un săritor care visează să ajungă la Jocurile Olimpice, chiar dacă nimeni nu îi dă vreo șansă. Singurul care vede în el ceva ce alții nu văd este Chuck Berghorn (Hugh Jackman), care îi devine antrenor.

I, Tonya

Despre I, Tonya v-am povestit și zilele trecute, după ce l-am văzut la American Independent Film Festival, unde a venit și actorul de origine română Sebastian Stan. Pelicula este povestea patinatoarei Tonya Harding (Margot Robbie), care a fost exclusă din lumea patinajului în urma unui incident bizar. La rândul său, Sebastian Stan l-a interpretat pe Jeff Gillooly, soțul violent și manipulator al Tonyei, dar și unul dintre personajele care au orchestrat scandalul catastrofal din cauza căruia a fost distrusă cariera sa.

Ali

V-am spus că ne întoarcem la box? V-am spus, deci să nu ziceți că nu v-am avertizat! Cu Will Smith în rolul principal, Ali documentează povestea legendarului jucător de box Casius Clay, care, după ce s-a convertit la islamism, a devenit Muhammad Ali.

Southpaw

Filmul ăsta mi s-a părut minunat din două motive esențiale pentru mine: Jake Gyllenhaal și piesele lui Eminem pe coloana sonoră. Gyllenhaal joacă rolul lui Billy Hope, un boxer care se pregătește să se retragă, însă moartea bruscă a soției sale, ucisă într-un accident absurd, îi schimbă radical tot parcursul vieții.

The Hurricane

Topul filmelor cu și despre sport se încheie cu Denzel Washington și The Hurricane, povestea unui jucător de box condamnat pe nedrept la închisoare pe viață pentru niște crime pe care nu le-a comis.

Foto: outnow.ch

Written By
More from Bianca Sterie

„Doamna Ministru” (Madam Secretary) și „Președinte de rezervă” (Designated Survivor) încep jocurile politice în această seară, pe AXN

„Doamna Ministru” (Madam Secretary) și „Președinte de rezervă” (Designated Survivor), cele două...
Read More

Leave a Reply