Știu că, de regulă, documentarele nu adună nici măcar un sfert din publicul unui blockbuster. Și unele dintre ele sunt destul de grele, adică parcă nu ai alege un documentar după o zi aglomerată la birou. Sau într-o duminică în care vrei să lenevești pe canapea la un film cheesy sau un serial addictive.

Mie îmi plac super mult documentarele (bine, acum nu vă imaginați că mă uit la toate, că chiar mă uit la muuult mai puține decât mi-aș dori), mă ajută să înțeleg niște lucruri pe care probabil nu le-aș fi înțeles într-un alt mod (și am aici exemplul lui Banking on Bitcoin de pe Netflix – pentru că efectiv mă durea capul de la toate poveștile cu Bitcoins și voiam și eu să mi se explice de la A la Z pe înțelesul meu). Chiar așa, de ce nu se pun documentare la școală? Sunt mii de documentare pentru toate nișele, mi se pare că ar putea fi reținute mult mai ușor niște informații dacă ar fi împachetate într-un film că, serios acum, își mai amintește cineva ceva de la orele din liceu? Eu am terminat filo, apoi jurnalism și publicitate – păi întrebați-mă acum dacă mai știu ceva de la biologie. Sau în ce se măsoară nu știu ce pe la fizică. SUNT PRAF! Și am ales fix aceste două discipline pentru că documentarele despre care o să povestesc mai jos au o mică sau mare legătură cu ele. Plus că rămâneți cu mai multă informație în urma lor, spre deosebire de informația cu care rămâi după ce tocești zece lecții la biologie (asta, bineînțeles, dacă nu studiezi domeniul și ești în permanență conectat la el).

Am făcut mai jos o selecție de opt titluri dedicate mediului, pentru că zilele trecute mi-a tot apărut în feed acel filmuleț cu ceva ce părea o tonă de plastic plutind în apă. Mi s-a părut extrem de trist, adică n-are cum să te lase indiferent o astfel de imagine.

Și cum ieri a fost Ziua Pământului (sper că ați stins luminile cu toții! :D), am zis că e o perioadă numai bună pentru povești despre mediu și natură. Însă, dacă merge treaba și îmi spuneți că vreți mai multe sugestii de documentare, mă organizez imediat, că am o grămadă pe listă, în special din zona muzicală. 😀

Până atunci însă, hai să începem cu…

Planet Earth I & II

Încep cu aceste mini-serii BBC împărțite în episoade de care pur și simplu deveniți dependenți. Mie întotdeauna mi-au plăcut emisiunile cu animale, Nat Geo Wild și Animal Planet sunt posturile mele de suflet de când eram mică, așa că pentru mine a fost minunat acest documentar, care te plimbă prin toate colțurile lumii, îți explică foarte bine inclusiv lucruri ce țin de apariția și dezvoltarea unor forme de relief, asta în timp ce povestea e susținută de o imagine absolut impecabilă (de altfel, este și unul dintre cele mai premiate documentare). Sunt vreo două sau trei episoade care se ocupă de viața acvatică și subacvatică, mi-au plăcuuuut la nebunie și le-aș revedea oricând! Dar oricât aș încerca eu să vă spun că Planet Earth e foarte mișto, simt că nu o să înțelegeți de ce sunt atât de entuziasmată de el până nu o să-l vedeți și voi. Așa că fuga pe Netflix să-l urmăriți imediat! 😀

Before the Flood

Cât a așteptat el cuminte să ia Oscarul (nu cred că am mai zis asta până acum pe Moviecore, dar eu, la vremea respectivă, am fost supărată că i-au dat pentru The Revenant, care nu e nici pe departe cel mai bun rol al său), Leonardo DiCaprio s-a ocupat de una dintre marile sale pasiuni: grija față de mediu. În Before the Flood, îl vedem pe actor călătorind în diferite locuri ale lumii, încercând să înțeleagă mai bine natura, dispariția speciilor, efectele (uneori catastrofice) ale unor schimbări catastrofice. Mulți l-au criticat pentru activismul lui, de altfel, chiar și în documentar sunt câteva secvențe în care oamenii sunt la modul: „dar ce vine actorașul ăsta de la Hollywood, care nu are pic de pregătire științifică, să ne spună nouă cum stă treaba?” Dar Before the Flood mi s-a părut un film foarte bine realizat, cu DiCaprio care merge și stă de vorbă cu specialiști, cu Elon Musk, cu Obama, cu o grămadă de oameni, și încearcă, în felul său, să își aducă aportul la protejarea mediului.

Trashed

L-am văzut acum câțiva ani, când mă uitam eu la The Borgias și eram obsedată de Jeremy Irons. Trashed este produs de Irons, care cutreieră lumea tocmai pentru a vedea consecințele poluării, efectele gunoiului care ajunge numai acolo unde NU ar trebui să ajungă.

An Apology to Elephants

Vă plac mult, mult elefanții? Atunci ăsta e documentarul pe care ar trebui să-l vedeți în perioada următoare. Puține specii au mai trecut prin chinurile și pericolele prin care trec elefanții care, de altfel, se numără printre cele mai admirate și iubite animale. Uitați-vă la el și… nu cred că o să mai vreți să vedeți vreodată un circ cu animale. Îl găsiți pe HBO GO.

A Plastic Ocean

Doamne, e super trist să vezi ceva atât de frumos ca oceanul și ca marea ajunge într-o situație îngrozitoare din cauza unor oameni cărora nu le pasă că distrug natura și, în timp, se distrug și pe ei. Și că tot vorbeam mai sus despre acele imagini care s-au viralizat zilele acestea, A Plastic Ocean vine în completarea lor și investighează exact acest aspect: poluarea cu plastic a apei și consecințele sale. Îl găsiți pe Netflix.

The Cove

Eu am încercat să termin filmul ăsta, dar nu am reușit să-l duc până la capăt, pentru că este foarte, foarte dur. The Cove anchetează ce se întâmplă în spatele ușilor închise, atunci când delfinii, aceste animăluțe care îi bucură atât de mult pe oameni, ajung pe mâinile unor indivizi fără suflet.

An Inconvenient Truth

Filmul ăsta are și un substrat politic și poate că de-asta nu mi-a plăcut așa de mult ca celelalte, dar expune niște chestiuni ce țin de încălzirea globală foarte interesante. Povestea îl are în prim plan pe Al Gore, fost vicepreședinte al Statelor Unite (pe vremea când Bill Clinton era președinte) și ecologist, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2007, grație acțiunilor sale de protejare a mediului.

Chasing Coral

Dacă nu le-ați văzut direct, cu siguranță le-ați admirat în imagini și fotografii: recifurile de corali arată spectaculos! Din păcate însă, și acestea sunt pe cale de dispariție, iar documentarul analizează de ce se întâmplă acest lucru. Îmi amintesc că, acum câțiva ani, am fost în Iordania într-un loc în care nici măcar nu aveam voie să fotografiez coralii, deci nici nu vreau să mă gândesc ce sancțiuni erau acolo pentru cei care voiau să se atingă de ei. Cu toate astea, în ciuda tuturor măsurilor luate de organizațiile și autoritățile din toată lumea, coralii încă sunt în pericol.

Foto: outnow.ch