De-a lungul timpului, am constatat că sunt foooarte puține filme considerate horror care mă atrag cu adevărat. Pe de o parte, pentru că am tendința de a mă speria foarte ușor la ele. Pe de altă parte, pentru că toate mi se par la fel și cred că e foarte greu să vii cu ceva nou pe nișa asta. Dar de aproape un an tot aud despre The Wanderers: The Quest of The Demon Hunter, debutul în lungmetraj al regizorului Dragoș Buliga, care a câștigat anul trecut trofeul Dracula la Dracula Film Festival și alte câteva premii importante la festivalurile de profil din Statele Unite. Toată lumea vorbea despre The Wanderers, recenziile erau foarte bune, așa că am început să mă uit și eu mai atent la el.

Un mix între horror și comedie, un altfel de film cu vampiri, pelicula îl are în prim plan pe Louis (Armand Assante), un vânător american de fantome şi vampiri, care vine în Transilvania pentru a rezolva un caz foarte sângeros și misterios, fiind însoțit un ziarist israelian Robert (Lior Ashkenazi). Odată ajunși aici, cei doi sunt întâmpinați și ghidați de Sorana (Raluca Aprodu), care își dorește să devină jurnalistă și caută în permanență o poveste extraordinară. Cu toate acestea, niciunul dintre ei nu bănuiește o secundă cu ce urmează să se confrunte la Castelul Zalesky.

Bineînțeles, vă puteți imagina că m-am panicat puțin când am auzit despre acel „caz foarte sângeros”, dar trailerul mi s-a părut genial, așa că am zis că gata, nu mă fac pe mine vampirii! 😀 Și cum îmi place să vă dau cât mai multe motive pentru a merge la filme bune (mai ales dacă sunt românești, pentru că știți deja că susțin până în pânzele albe filmele românești), am stat de vorbă cu actrița Raluca Aprodu despre The Wanderers: The Quest of The Demon Hunter (care intră în cinematografele din România pe 20 aprilie), provocările de la filmări și cinematografia românească.

Povestește-mi puțin despre Sorana, personajul tău. Cine este ea, cum ajunge prinsă în toată această aventură cu un vânător de vampiri?

Sorana este varianta girl power de România :))). Glumesc, de fapt… nu în totalitate. Mi-a plăcut mult când am citit scenariul pentru că mi s-a părut o  fată cu umor, cu autoironie, destul de stăpână pe situație și fără prea multe „vulnerabilități”. Viața are un fel de a te pune la încercare. Așa și în filmul nostru. Ea trebuia să fie ghid pentru câteva zile, și ajunge… mă rog, continuarea de pe 20 aprilie! 😀

Cum ai ajuns să joci în lungmetrajul lui Dragoș Buliga? Ce te-a atras cel mai tare la povestea asta?

Am fost la casting. Țin minte că, atunci când am aflat că e un film cu vampiri, mă așteptam la cu totul altceva. Dar recunosc că, după ce am citit scenariul, am fost foarte încântată că joc. Am râs mult când l-am citit. Pe lângă pasajele horror, pe care mărturisesc că le-am citit destul de repede, erau scene care mă distrau copios. Și combinația asta mi s-a părut una foarte reușită.

Care a fost, pentru ține, cel mai greu moment de la filmări? Dar cel mai frumos?

Cel mai greu și cel mai frumos… nu știu să răspund la întrebările astea. Mie îmi plac foarte mult filmările în afara Bucureștiului. Atunci când poți să pleci, să te rupi de cotidian. Atunci când viața ta devine platoul de filmare și oamenii de acolo. Cel mai frumos moment e pentru mine prima zi de filmare! 🙂

Ai aflat ceva nou despre vampiri și legendele din jurul lor cât ai filmat pentru The Wanderers?

Nu prea.

Ai lucrat cu o echipă mare, cu actori din țări diferite, din culturi diferite. Cum v-ați înțeles la filmări? Ați făcut schimb de trucuri, de idei, povești, metode?

Așa este. Dar odată cu proiectul asta mi s-a confirmat un lucru. Talentul e talent, indiferent de nație sau vârstă. Și umorul e universal. Am râs mult la filmări. Foarte mult. Ne-am înțeles perfect. Deși ne-am întâlnit pe platou, am reușit într-un timp foarte scurt să „ne cunoaștem”. Astea sunt lucruri care se spun de multe ori despre filmări, dar la noi chiar așa a fost. Nimeni nu a forțat să se întâmple „împrietenirea”. Adevărul e că, atunci când stai 12 ore timp de o lună cu cineva, vrei, nu vrei, începi să te cunoști. Dar la noi lucrurile s-au întâmplat brusc. Cred că din a doua sau a treia zi vorbeam deja despre viețiile noastre. Frumos, nu? Abia aștept să-i văd la premieră.

Te-am urmărit în sketch-ul Me Too de la Premiile Gopo, cred că a fost unul dintre cele mai aplaudate momente ale serii. Cum este, până la urmă, să fii actriță în România?

Evit să vorbesc despre lucrul acesta, pentru că nu e un subiect pe care să vreau să-l dezvolt. Eu iau lucrurile așa cum sunt. Cu bucurii, cu dezamăgiri, cu perioade bune, sau mai puțin bune.

Ce ai schimba, dacă ai putea, la industria filmului românesc?

Nu știu dacă aș schimba ceva. Ea are drumul ei, crește și se dezvoltă. Poate mai încet sau mai anevoios că altele, dar fiecare cu drumul ei. Desigur, îmi doresc mai multă susținere financiară, mai multe oportunități pentru regizori, scenariști, actori etc. Dar astea sunt lucruri pe care cred că și le dorește orice om din industrie. Dar am încredere. Nu știu, poate m-ai prins într-o petioada mai optimistă! 🙂

În afară de The Wanderers, unde mai putem să te urmărim în această perioadă?

La teatru: Teatrul Național (Crima din stradă Lourcine, Livada de vișini, Memoria apei, Nebun din dragoste, Regele Lear, UFO), Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul Metropolis. Am un spectacol nou la Teatrul Metropolis, Pentru o mai bună înțelegere, scris și regizat de Mimi Brănescu. E o minune de text, îl recomand din tot sufletul. Cred că e un spectacol care îți așază puțin gândurile și te face să stai o vreme cu ține. E un spectacol foarte drag mie!

QUIZZING WITH… RALUCA APRODU

Filmul preferat este… Pan’s Labyrinth

Ultimul film la care ai plâns este… Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Genul cinematografic cu care tu rezonezi cel mai mult este… Drama.

Actorul sau actrița alături de care ți-ar plăcea să joci într-un film… orice actor sau actriță de la care să am ce învăța!

Artistul pe care îl admiri cel mai mult este… artistul liber!

Replica ta preferată dintr-un film este… This is what you get.

Un rol pe care ți-ai fi dorit să-l joci tu este (din teatru sau din film)… Nastasya Filippovna, eroina principala din Idiotul.

Un skill actoricesc pe care ai vrea să-l stăpânești mai bine… încrederea!!!!

Serialul care te-a prins cel mai tare este… M-au prins majoritatea :).

Îți place să fii actriță pentru că… mă face fericită!

Foto: Bogdan Comănescu