Ca orice fană Sarah Jessica Parker care se respectă, am Divorce în lista mea de #mustsee. Pe scurt, serialul este primul ei proiect important de televiziune după Sex and the City, povestea unei femei, Frances, care încearcă să depășească provocările și criza căsniciei sale.

Luna asta a fost lansat cel de-al doilea sezon (primele episoade sunt deja pe HBO GO, dacă vreți să recuperați), iar eu de-abia aștept să văd ce îi așteaptă pe Frances (Parker) și Robert (Thomas Haden Church) în continuare. Până atunci, vă las cu un interviu cu Molly Shannon, actrița care joacă rolul lui Diane, prietena ceva mai… temperamentală 😀 a lui Frances, care a povestit despre Sarah Jessica Parker și dinamica relațiilor din serial.

De prima dată când am întâlnit-o pe Diane în sezonul întâi, aceasta scoate scântei. Ce părere ai avut despre ea când ai citit prima oară scenariul?

Când l-am citit prima oară, aveam numai episodul pilot, așa că mi-am spus: „Oh, e interesant… Dumnezeule, își împușcă soțul…Dumnezeule”. Mi-a fost puțin rușine să interpretez rolul, dar după aceea m-am convins să n-o iau pe acel drum. Oamenii vor relaționa cu situația. Dar am vrut să fie cât mai reală. Nu am vrut să fie o chestie singulară, pentru că oamenii chiar depun eforturi în căsnicii și am vrut mai degrabă s-o transform într-o persoană cu care e ușor de empatizat decât într-o nebună. Așa că am încercat să interpretez cât de rănită este de el. Cum soțul o pune la pământ și nu doar pe ea – poate să fie foarte răutăcios. Iar ea își pierde cumpătul. Cred că vezi cupluri ca acesta – o tipă gălăgioasă cu un tip tăcut, stoic, și ce i-a atras inițial unul la celălalt acum îi dezgustă și nu mai suportă lucrul pe care, la început, îl iubeau. Acum e opusul: ea îi spune să tacă și el o duce în pragul nebuniei.

Da, prietenii mei îi spun Sindromul: ești nebun după persoana respectivă, te atrage, totul e grozav, după care, dintr-odată, ceva se schimbă și nu vrei s-o mai atingi și până și felul în care respiră te enervează. Din păcate, odată ce sindromul apare e foarte greu să te întorci din drum. Însă Nick și Diane par să fi reușit să iasă din sindrom, nu crezi?

Da, e interesant că au rămas împreună – e o nebunie. Au un parteneriat interesant. Dar adevărul e că vezi astfel de cupluri. Am văzut cupluri care nu se certau și erau primele care se despărțeau, apoi sunt cupluri care au niște certuri groaznice și care rămân împreună. Nicio formulă nu e simplă. Nu spun nici că e bine să te cerți tot timpul – Diane și Nick sunt doi oameni volatili și hipersensibili, dar tot încearcă.

Cred că Diane e interesantă și pentru că e a doua soție și e cea care n-a avut niciodată copii, deci e o propunere foarte diferită pentru această comunitate de mame care-și duc copiii la meciuri.

Da, ea nu e așa. Nu o interesează copiii – de fapt, simpla idee o sperie. Și e plăcut să văd asta, pentru că nu există un singur mod de a face lucrurile. Am prieteni care au anumite păreri despre acest lucru. Și cred că e sănătos, pentru că totul se reduce la a avea o viață fericită și poți avea asta și cu și fără copii. Eu întotdeauna mi-am dorit să fiu mamă și știam asta, dar am mulți prieteni care sunt fericiți singuri și care nu vor copii. Așa că da, ai dreptate, aduce o dinamică interesantă. Îmi place că, atunci când soțul i-a sugerat asta, ea a spus nu! Gândul chiar o sperie. Și mai e ceva: nu-mi place când dragostea e numai pentru tineri. Am auzit pe cineva zicând ceva la o petrecere – vorbea despre o femeie divorțată și spunea „are cincizeci și ceva de ani și inima i-a fost frântă, îți poți imagina să-ți frângă cineva inima la cincizeci de ani?” Iar mie mi s-a părut unul dintre cele mai răutăcioase lucruri pe care le-am auzit vreodată. Așa că îmi place că Diane e mai în vârstă. E interesant, pentru că acum e o nevastă bogată și poate cumpăra ce piese de artă vrea sau poate merge la cumpărături la Bergdorf’s, dar este și destul de trist. Și e singură și nu are o carieră. Nici în căsnicia ei nu simte că e văzută.

Crezi că își caută identitatea?

MS: Da, ce altceva ar putea fi? Și nu e genul obișnuit cu munca, așa că se cam preface că lucrează în galerie. Cred că îi place ideea de „Bună dimineața! Cafea?” Dar nu știe nimic despre munca fizică. Și e interesant, pentru că văd asta în lumea mamelor – eu se întâmplă să fiu o mamă care muncește, dar în acea zonă poate fi multă nesiguranță. Sunt oameni destul de norocoși să nu muncească – nu se întâmplă mereu, pentru că de obicei e nevoie de două venituri – însă la cele care nu trebuie sa lucreze, vezi nesiguranța când se compară cu femeile care muncesc și simt că nu sunt îndeajuns. Și reciproca e valabilă!

Practic, nicio femeie nu simte vreodată că face ce trebuie…

MS: Cam asta e ideea, exact. Toți ne gândim c-o dăm în bară.

Cred că Diane are multe lucruri de oferit, dar e și foarte nechibzuită și nu se gândește la consecințe, nu-i așa?

Așa e. E dependentă, are probleme cu medicamentele pe care și le prescrie singură, bea alcool și îi este foarte greu. Ea încearcă, dar după aia cade într-un loc întunecat și înnebunește și face niște alegeri proaste. Greutățile ei apar pentru că este dependentă. Și mereu vrea să se distreze, dar vrea și să se conecteze cu oamenii. Oamenii sunt complicați – nu sunt niciodată un singur lucru și nu vreau s-o prezint ca fiind doar ceva anume. Oamenii au multe laturi și ea încearcă, ca de altfel toată lumea.

Prietenia dintre Diane și Frances e foarte reală, mai ales spre final, când situația devine mai agitată. Cât de mult ai vorbit cu Sarah Jessica despre dinamica prieteniei dintre femei?

Am discutat puțin despre asta. Sarah și-a dorit foarte mult acest lucru, să prezinte prieteniile dintre femei și, în primul sezon, m-am simțit prost pentru că Frances nu avea prieteni și eu eram atât de egoistă, iar ea nu avea la cine sa apeleze. Sarah a vrut să exploreze mai mult acest lucru. Am auzit o replică într-un film, cum că oamenii se concentrează atât de mult pe relațiile romantice, dar nu destul pe prietenie, când de fapt prietenia ar trebui să fie lucrul mai important. Îți poți petrece timpul concentrându-te pe viața romantică și vorbind despre asta, dar ar trebui să pui mai multă valoare pe prietenie.

În ce direcție e posibil s-o ia Diane, cu căsnicia ei, în următorul sezon?

De câte trădări e nevoie? De câte ori trebuie tipul ăsta să-i frângă inima? O să stea în căsnicia asta până când moartea îi va despărți? Stai și te întrebi. E fascinant să vezi că oamenii rămân împreună după asemenea întâmplări.

Divorce este un serial original HBO și a avut premiera în octombrie 2016.

Sursa foto: HBO România