Menu
Special / TV

Spuneai că vrei un serial nou? Eu îți recomand Knightfall.

Săptămâna aceasta, după cum povesteam, am văzut în avanpremieră primele două episoade din Knightfall, o producție History, care, între timp, a aterizat și pe HBO GO/HBO. M-am dus să-l văd cu așteptări foarte mari, pentru că îmi plac mult serialele istorice, și am plecat chiar mulțumită de ceea ce am văzut.

Daaaar, înainte să dezvolt problema, trebuie să fac două precizări. 1. Dacă nu îți plac poveștile astea… „antice și de demult”, sunt șanse mari să nu fii impresionat de Knightfall. Și să mă înjuri că ți l-am recomandat. 😀 2. Dacă reperele tale în materie de seriale istorice sunt Vikings, Rome sau The Tudors, s-ar putea să rămâi puțin dezamăgit, pentru Knightfall e cumva sub ele. Dar asta nu înseamnă că e un serial prost.

  • Povestea e inspirată de aventurile templierilor, soldați și călugări deopotrivă. Misiunea acestui Ordin a fost aceea de a-i apăra pe creștinii din Țara Sfântă (teritoriul ocupat astăzi de Israel, Palestina și Iordania), iar legendele țesute în jurul lor de-a lungul timpului sunt fascinante. Deși la început erau priviți cu admirație, respect și chiar… teamă, formând o grupare militară și religioasă cu o influență impresionantă în epoca medievală, templierii au sfârșit prin a fi acuzați de numeroase crime și infracțiuni, declinul lor fiind legat de numele Regelui Filip al IV-lea al Franței. Acțiunea din Knightfall începe în Acra, fortăreața cucerită de musulmani, locul unde este pierdut și Sfântul Graal, și se mută rapid în Franța intrigilor și a uneltirilor.
  • Ca orice serial istoric care se respectă, și Knightfall are în prim-plan un cavaler, Landry (Tom Cullen, actorul din Downton Abbey), cu o fișă a postului foarte interesantă: e cel mai bun luptător, e corect și înțelept în cea mai mare parte a timpului, dar se mai lasă și dus de val, încalcă regulile mai ales atunci când se sting toate luminile, iar când își dă jos cele zece straturi de îmbrăcăminte… face spectacol. Cullen mi s-a părut foarte charismatic, cred că va susține bine show-ul. Totuși, el nu e singur, are și o gașcă de „frați”, o să fie interesant de urmărit evoluția relației lor, pentru că încă din primele două episoade s-au conturat niște conflicte.
  • Îmi place că fiecare detaliu sau indiciu se leagă pe măsură ce acțiunea trece la nivelul următor. Devine o provocare să găsești toate conexiunile. Între pierderea Graalului și sosirea templierilor în Franța. Între planurile făcute pe coridoarele întunecate de la palatul regal și acțiunile acestor soldați-călugări. Între interdicții și consecințe.
  • Serialul e un mix între realitate și ficțiune. Evident, e partea care are la bază povestea templierilor, susținută de momente și date istorice. Dar mai e și o parte romanțată, ca să zic așa, menită să „îmblânzească” puțin rigoarea istorică. Deci așteaptă-te la violență, multe săbii, comploturi, dar și la pasiuni trăite în spatele ușilor închise, la lumina lumânărilor.
  • Decorul arată foarte bine, străduțele Parisului medieval sunt de-a dreptul magice. Set-ul a fost construit de producătorii History în studiourile Barrandov din Cehia și, după umila mea părere, le-a ieșit minunat. Redă fix atmosfera aia de-atunci (bine, nu că eu aș avea habar cum era atunci, dar pe ecran pare că e ce trebuie :D).

În concluzie, zic să-i acorzi o șansă. Eu cu siguranță vreau să văd tot sezonul… plus sezonul doi, pentru că, din câte am înțeles de la Simon Merrells, actorul care joacă rolul lui Tancrede, unul dintre templieri, și care a fost prezent la avanpremieră, deja sunt discuții pentru continuarea serialului. Dar, până vom ajunge să discutăm despre sezonul doi, aștept primele voastre impresii despre Knightfall.

Sursa foto: HBO România

ÎȚI RECOMAND ȘI:

Ce seriale mi-au plăcut anul acesta?

No Comments

    Leave a Reply