Zilele acestea se desfășoară două mari festivaluri de film, Telluride Film Festival, un punct de start pentru filmele bune ale noului sezon (și un reper pentru viitoarele Oscaruri), și Venice Film Festival, probabil cel mai cunoscut festival european după cel de la Cannes. Evident, nu am ajuns la niciunul până acum (work în progress, lăsați că mă fac eu mare și mă duc!), dar urmăresc cam tot ce prind despre ele și peliculele din competiție.

Iar mai jos am zis să vă las câteva trailere ale filmelor proiectate la Telluride și Veneția, doar așa… cât să vă faceți o impresie despre ceea ce urmează în următorul sezon cinematografic.

First Man

Evident, încep cu First Man pentru că… Ryan Gosling. În regia lui Damian Chazelle, care a lucrat cu Gosling și la La La Land, First Man, filmul din deschiderea Festivalului de Film de la Veneția, este povestea astronautului Neil Armstrong, cunoscut în întreaga lume drept primul om care a pășit pe lună, în iulie 1969. Pelicula documentează misiunea spațială Apollo 11 și sper că această desfășurare de forțe îi va aduce lui Gosling și Oscarul.

Suspiria

Luca Guadagnino, omul care a făcut Call Me by Your Name, revine acum cu un remake al filmului Suspiria din 1977 (regizat de Dario Argento),  o poveste destul de dark (io, că-s mai sensibilă de felul meu, aș zice chiar că e mega-horror :D) despre o balerină, Susie Bannion (Dakota Johnson), care ajunge la o academie europeană de prestigiu și descoperă tot felul de secrete și lucruri îngrozitoare ce se petrec acolo.

Roma

Criticii spun că Roma e cel mai bun film al lui Alfonso Cuáron de la Y tu mama también încoace, înțeleg că are șanse mari să prindă și un loc în cursa pentru Oscar (propunerea Mexicului la categoria Cel mai bun film străin), așa că nu-mi rămâne decât să aștept și să văd și eu ce e de capul lui – va fi disponibil în curând pe Netflix. Roma urmărește povestea lui Cleo (interpretată de Yalitza Aparicio), o tânără care lucrează în casa unei familii din clasa de mijloc, în cartierul Roma din Ciudad de México. Prin această minunată declarație de dragoste către femeile care l-au crescut, Cuarón își schițează copilăria și creează un portret emoționant al vieții domestice în contextul tulburărilor politice din anii ’70.

The Favourite

Yorgos Lanthimos face numai filme dubioase (The Lobster, The Killing of a Sacred Deer), dar asta e, îl acceptăm și așa, că măcar nu vine cu povești banale. The Favourite este aventura unei regine, Regina Anne (Olivia Colman) a Angliei, într-o perioadă în care țara e în război cu Franța. Numai că ea, în tot acest timp, are alte preocupări. Din distribuție mai fac parte și Emma Stone și Rachel Weisz.

The Other Side of the Wind

Orson Welles, regizorul celebrului Citizen Kane, revine la Veneția cu filmul pe care nu a apucat să îl termine (regizorul a murit în 1985), The Other Side of the Wind, povestea unui regizor care plănuiește să facă un film legendar.

Foto: outnow.ch