Menu
Film / Topuri

20 de filme inspirate din fapte reale absolut incredibile (I)

filme inspirate din fapte reale

(filme inspirate din fapte reale)

Îmi e greu să definesc genul meu preferat de filme. Mă uit la tot felul de filme, de la cele independente și serioase la comedioare prostuțe și animații Disney. Nu mă omor după SF-uri – bine, un Interstellar nu aș refuza niciodată să văd, dar nici nu pot să spun că știu multe SF-uri care m-au convins. Iar la filme horror nu mă duc că fac scandal. Adică mă transform din spectatorul acela cuminte, care trăiește fiecare scenă și nu suportă să îi audă pe alții cum comentează în timpul filmului, într-o disperată care întreabă întruna: „Aoleu, ce o mai fi după ușa aia? Eu mor sigur!” Nu râdeți, am prieteni care pot confirma – Cătălina a vrut să mă bată când am mers cu ea la un astfel de film.

Lăsând gluma la o parte, cred că cel mai mult îmi plac dramele alea cu personaje complexe, tulburate de ceva sau cineva, cu puțin război, cu puțin sacrificiu, poate și cu o mică poveste de dragoste. Da, alea depresive, ca s-o zic pe aia dreaptă. Și cum preferatele mele sunt mai mereu acele filme inspirate din fapte reale, am zis să fac o primă listă a celor care m-au impresionat. După ce le terminați pe astea, mă anunțați, că mai bag o tură. 😀 (filme inspirate din fapte reale)

UPDATE: 20 de filme inspirate din fapte reale (Partea a II-a)

Schindler’s List (filme inspirate din fapte reale)

Nu am început întâmplător cu Schindler’s List, un film pe care nu cred că mai e nevoie să-l laud eu acum, dar de care vreau să vă amintiți încă o dată. Scena aceea din final, cea cu mormântul și înșiruirea de oameni care trec pe lângă el, mi se pare în continuare una dintre cele mai puternice imagini din istoria filmelor. Pentru cei mai tineri dintre noi, Schindler’s List este povestea lui Oskar Schindler (Liam Neeson), un om de afaceri german, membru al Partidului Nazist, care, în timpul Holocaustului, a salvat aproape 1100 de evrei care urmau să fie omorâți la Auschwitz.

The Zookeeper’s Wife (filme inspirate din fapte reale)

Filmul ăsta mi-a atras atenția încă de când am văzut primele secunde din trailerul său și l-am tot așteptat, însă nu l-a adus nicio casă de distribuție în România. Între timp l-am văzut, vă recomand să aveți niște șervețele la voi, pentru că n-aveți cum să nu plângeți. Acțiunea are loc în 1939, în Polonia invadată de naziști, unde un cuplu, Antonina (Jessica Chastain) și Jan (Johan Heldenbergh), încearcă să salveze cât mai mulți oameni, ascunzându-i în cuștile animalelor de la grădina lor zoologică. (filme inspirate din fapte reale)

Rush (filme inspirate din fapte reale)

Rush e undeva foarte sus în topul filmelor mele preferate, cred că l-am văzut de vreo patru sau cinci ori integral și de alte câteva sute de ori fragmentat (de fiecare dată când mă uit la scena asta de mai jos, mi se strange inima de tot). Rush e inspirat de rivalitatea dintre doi mari piloți de Formula 1, Niki Lauda (Daniel Brühl), despre care auzisem vag până la film, și asta doar pentru că avea și o companie aeriană, și James Hunt (Chris Hemsworth), despre care habar n-aveam, spre rușinea mea. Vi-l recomand chiar dacă nu aveți treabă cu Formula 1 și mașinile, în general, povestea e impresionantă.

Borg vs. McEnroe

Mai slăbuț decât Rush, dar tot pe ideea de rivalitate dintre doi titani, este și Borg vs. Enroe. Cu Shia LaBeouf și Sverrir Gudnason în rolurile lui John McEnroe și Björn Borg, doi dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie, filmul explorează finala de la Wimbledon din 1980.

Wolf of Wall Street (filme inspirate din fapte reale)

Martin Scorsese. Leonardo DiCaprio. Povestea unui broker de succes a cărui ascensiunea s-a oprit în clipa în care, din lăcomie, a devenit un infractor fără scrupule.

The Pursuit of Happyness

Inspirat de povestea lui Chris Gardner, acum om de afaceri, broker și autor de volume motivaționale, The Pursuit of Happyness (scris chiar HappYness, că am văzut că toată lumea corectează titlul acestui film) este drama unui tată care ajunge să își crească fiul singur, în timp ce își caută, fără prea mult succes, un job care să îi ajute să nu mai doarmă pe unde apucă și să nu se mai aibă mereu grija zilei de mâine. (filme inspirate din fapte reale)

Dallas Buyers Club (filme inspirate din fapte reale)

Cu Matthew McConaughey într-un rol complet diferit de cele jucate de el până la acel moment, Dallas Buyers Club este despre lupta unui om cu sistemul medical și companiile farmaceutice pentru a face rost de medicamente pentru bolnavii de SIDA.

Sully

Dacă îți e frică de avion, nu te uita la filmul ăsta… chiar dacă povestea are un happy-end. Nu de alta, dar nu o să îți placă prea mult imaginea avionului care, în urma unei probleme tehnice, ajunge să amerizeze pe râul Hudson. Filmul îl are în prim-plan pe Sully (Tom Hanks), pilotul care a salvat viețile tuturor celor aflați la bordul avionului.

The Imitation Game

Filmul evocă povestea emoționantă a genialului matematician Alan Turing (Benedict Cumberbatch), care a lucrat pentru guvernul britanic în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, reușind să afle planurile naziștilor prin descifrarea unui cod. Deși a fost un erou, lui Turing i s-a intentat în 1952 un proces absurd și complet nedrept, fiind acuzat că era homosexual. Acesta a acceptat să fie castrat chimic, alternativa la pușcărie, însă doi ani mai târziu, acesta a murit otrăvit cu cianură. (filme inspirate din fapte reale)

The Theory of Everything

Povestea lui Stephen Hawking. Începutul său și relația lui cu Jane. Primele probleme de sănătate. Paralizia. Și un Eddie Redmayne desăvârșit.

Into the Wild (filme inspirate din fapte reale)

Poți să ai totul și, totuși, să fii nefericit? Da, nu e imposibil. La 24 de ani, Chris McCandless (Emile Hirsch) hotărăște să renunțe la familie, la bani, la studii, și pleacă în sălbăticie, alegând să trăiască doar cu ce îi oferă natura. (filme inspirate din fapte reale)

Catch Me If You Can (filme inspirate din fapte reale)

Un maestru al scamatoriilor, Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio), care a făcut milioane de dolari înșelând diferiți oameni, și un agent FBI, Carl Hanratty (Tom Hanks), care încearcă să îl prindă: Catch Me If You Can e un film la care nu vă plictisiți deloc.

Hacksaw Ridge

E unul dintre filmele mele preferate de la Oscarurile de anul trecut, povestea soldatului Desmond Doss (Andrew Garfield într-un rol WOW!), un erou în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, care a jurat să nu poarte arme si sa nu omoare vreun om, urmându-și convingerile religioase. Însă lipsa armelor nu l-a împiedicat pe Doss să își salveze camarazii, prin propriile sale metode, în timpul bătăliei de la Okinawa din 1945.

Erin Brockovich

Cred că lumea ar trebui să o identifice pe Julia Roberts mai mult cu rolul din Erin Brockovich decât cu cel din Pretty Woman, și nu pentru că ultimul ar fi fost unul prost, dar mi se pare că ar trebui promovat mai bine impactul pe care l-a avut Erin, femeia care a luptat împotriva unei companii de electricitate ce punea în pericol sănătatea locuitorilor unui orășel din sudul Californiei.

The Pianist

Inspirat de memoriile pianistului Wladyslaw Szpilman, interpretat de Adrien Brody, filmul urmărește eforturile dureroase ale artistului de origine evreiască de a supraviețui în timpul ocupației naziste a Poloniei. Filmul a câștigat trei Oscaruri (Regie – Roman Polanski, Cel mai bun actor în rol principal și Cel mai bun scenariu adaptat), Palme d’Or la Cannes și multe alte premii internaționale.

The Founder

Nu prea îmi place mie de Michael Keaton, dar trebuie să recunosc că îi ies bine rolurile. Și rămâne cel mai bun Batman. Așa, dar să revin la filmul în cauză. The Founder e povestea lui Ray Kroc, omul care a dezvoltat franciza McDonald’s pornind de la o simplă afacere cu burgeri. Care nici măcar nu era a lui. A se urmări cu cartofi prăjiți lângă.

Moneyball

Moneyball îl are în prim-plan pe Billy Beane (Brad Pitt), un jucător de baseball care nu reușește să exceleze pe teren, așa că se retrage și devine antrenor la o echipă mică, pe care vrea să o vadă în finala campionatului. Lipsit de resurse financiare, acesta aplică o metodă statistică neconvențională pentru a forma cea mai bună echipă.

127 hours

În timpul unei excursii prin canionul din Utah, alpinistul Aron Ralston (James Franco) rămâne blocat într-o zonă izolată, cu un bolovan căzut pe brațul său. Singur și lipsit de prea multe opțiuni, acesta ia cea mai dură și dureroasă decizie pentru a-și salva viața.

Snowden

În regia lui Oliver Stone, filmul documentează povestea lui Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt), agentul NSA – National Security Agency, care a dezvăluit presei informații confidențiale despre operațiunile serviciilor secrete americane și abuzurile comise de acestea. Transformat în principalul inamic public al Statelor Unite, acesta a primit azil politic în Rusia, unde locuiește și în prezent.

Loving

Unul dintre cele mai apreciate filme de la Festivalul de la Cannes, Loving urmărește eforturile depuse de un cuplu, Mildred (Ruth Negga) și Richard (Joel Edgerton), pentru a schimba legile americane care, în anii ’50, interziceau căsniciile interrasiale. Cazul lor, Loving vs. Virginia, a inspirat o țară întreagă.

Eat Pray Love

După un divorț care îi dă viața peste cap, Liz Gilbert, interpretată în film de Julia Roberts, pleacă într-o călătorie de redescoperire a sinelui, o călătorie pe care o va documenta în cartea sa: Eat Pray Love.

Hachiko: A Dog’s Tale

Inspirat dintr-o poveste reală petrecută în Japonia anilor ’30, filmul este aventura emoționantă a unui cățel, Hatchi, care, după moartea stăpânului său, revine în fiecare zi în gara în care îl aștepta odinioară, sperând că acesta se va întoarce acasă.

Sursa foto: www.outnow.ch

No Comments

    Leave a Reply