Menu
Special / TV

4 seriale la care să te uiți dacă ți-a plăcut The Crown

premiile emmy 2018

The Crown este fără doar și poate unul dintre cele mai bune și addictive seriale ale momentului. Claire Foy e atât de mișto în rolul Reginei Elisabeta a II-a, încât cred că până și Queenie cea reală o iubește. De fapt, în discursul ținut de Crăciun, Regina chiar a menționat o întâmplare de acum 60 de ani, un eveniment prezentat pe larg în unul dintre episoadele din cel mai recent sezon The Crown, dovadă că binge-uiește la greu serialul produs de Netflix. Bine, nu asta am face cu toții dacă viețile noastre ar fi ecranizate?

Ce îmi place mie foarte mult la The Crown e faptul că producătorii săi au reușit să dozeze cum trebuie drama, divertismentul și acuratețea istorică. Am citit zilele trecute, într-un articol din Time, despre cum au încercat scenariștii și echipa de documentare să creioneze tabloul primilor ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a, apelând la istorici, la British Library, la arhivele de presă, biografii, romane și documentare.

„Câteodată, găseam anecdote minunate în biografiile unor personaje periferice. De exemplu, știm că premierul Winston Churchill obișnuia să facă baie în timp ce secretara sa îi citea știrile din ziare, așa cum face și în serial, pentru că am văzut acest lucru într-un documentar despre femeile care au lucrat pentru el”, a povestit Annie Sulzberger, responsabilă cu research-ul pentru The Crown, pentru Time.

În privința etichetei și a protocolului oficial, echipa de producție a lucrat cot la cot cu David Rankin-Hunt, un fost soldat care a petrecut 33 de ani (din 1981 până în 2014) la Palatul Buckingham. Inițial, acesta s-a ocupat de arhive, după care a devenit administrator al Colecției Regale, colecția de artă a Reginei.

Deși echipa a anunțat Palatul Buckingham când serialul a primit undă verde, Kerry Gill-Pryde, care a coordonat procesul de documentare pentru show, le-a spus celor de la TIME că au încercat să evite legătura cu familia regală, cel mai probabil pentru a evita orice influență din partea sa. Chiar și așa, rezultatul a fost unul senzațional (nici măcar Regina nu cred că poate susține contrariul) – serialul a câștigat anul trecut două Globuri de Aur (pentru Cel mai bun serial-dramă și Cea mai bună actriță într-un serial-dramă/Claire Foy), iar acum e nominalizat din nou.

Netflix a lansat până acum două sezoane din The Crown, pe când al treilea e work in progress (va avea și o nouă distribuție – Olivia Colman îi va lua locul lui Claire Foy în rolul Reginei, asta pentru că producătorii vor face un salt considerabil în timp în cel de-al treilea sezon și personajele vor avea altă vârstă). Dar cum mai avem ceva de așteptat până va fi gata acesta, eu vă propun alte patru seriale inspirate de povești regale, patru titluri la fel de addictive ca The Crown.

Reign

Chiar dacă pornește de la fapte și personaje reale, Reign este un serial care se axează mai degrabă pe intrigile și picanteriile de la curtea regală franceză decât pe adevărul istoric. Altfel spus, Reign bate mai mult spre un Gossip Girl istoric decât spre un documentar BBC. În prim-plan este Mary Stuart (Adelaide Kane), celebra Mary Queen of Scots, care trăiește în Franța de la șase ani, de când a fost aranjată logodna sa cu Prințul Francis (Toby Regbo). Singura care se opune relației celor doi este mama lui Francis, Caterina de Medici (Megan Follows), care aude o profeție tragică despre fiul ei și vrea să împiedice căsătoria lor.

The Tudors

Cred că The Tudors rămâne și acum unul dintre serialele mele preferate și asta, în mare parte, datorită lui Jonathan Rhys Meyers, care a reușit să surprindă perfect nebunia Regelui Henry al VIII-lea, omul care a avut șase soții (pe două le-a decapitat) și care, printre altele, a rupt Biserica Angliei de cea Catolică, după ce Papa nu l-a lăsat să divorțeze de prima soție, Caterina de Aragon (Maria Doyle Kennedy).

Victoria

Serialul urmărește primii ani de domnie ai Reginei Victoria (Jenna Coleman), unul dintre cei mai puternici și influenți monarhi britanici din toate timpurile, dar și începutul relației sale cu Prințul Albert (Tom Hughes), cel care avea să îi devină soț în 1840.

The Royals

Dacă poveștile serioase nu vă atrag foarte mult, alternativa cheesy și glamorous la serialele cu temă regală este The Royals, o poveste total fictivă despre o altfel de familia regală a Marii Britanii. Serialul se învărte în jurul Regelui Simon (Vincent Regan), singurul care este sincer interesat de monarhie, al Reginei Helena (Elizabeth Hurley), mai tânăra și extravaganta lui soție, și al celor doi copii ai lor, Prințul Liam (William Moseley) și Prințesa Eleanor (Alexandra Park), pentru care distracția este tot ce contează. Serialul nu e o capodoperă, dar măcar veți râde mult la el.

Sursa foto: www.farfarawaysite.com

No Comments

    Leave a Reply