Ori de câte ori merg la o proiecție în cadrul unui festival de film și văd sala plină sau… aproape plină, îmi vine să o iau razna de bucurie. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, aceste pelicule promovate puțin spre deloc, care de-abia prind câte un loc la un festival, ascund povești absolut minunate, povești pe care chiar ar trebui să le vadă cât mai multe persoane.
Sigur, acum nu vă imaginați că sunt vreo mare expertă în filmul de festival, că nu e cazul, știți că mizez mereu pe echilibru, pe ideea aia de „din toate câte puțin”. Acum un an sau poate chiar doi, am mers la Manifesto, cu the one and only Cate Blanchett în circa 12 roluri principale, un film independento-artistico-dubioso la care aproape că am adormit. Ce-aș mai fi băgat o comedie romantică la momentul respectiv, o prostioară cinstită… că filmul ăla clar nu era pentru profani ca mine.
Dar, lăsând gluma la o parte, la festivalurile de film aveți șanse mari să găsiți adevărate comori cinematografice. Iar unul dintre preferatele mele este Cinepolitica, care adună an de an cele mai bune tituri cu temă politică. Festivalul va avea loc în perioada 18-22 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Institutul Balassi din București, iar eu am ales deja câteva filme și documentare pe care vreau să le văd sau… revăd. 😀
In the Fade
Evident că încep cu In the Fade pentru că, în primul rând, e pelicula care a câștigat Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin anul acesta și, în al doilea rând, pentru Diane Kruger, care joacă rolul principal. Cel mai nou film al regizorului Fatik Akin este drama unei femei, Katja (Kruger), care își pierde copilul și soțul într-un atac cu bombă. Copleșită de durere și dezamăgită de modul în care decurge procesul, aceasta hotărăște să își facă singură dreptate. In the Fade va deschide Cinepolitica 2018, miercuri, 18 aprilie, la ora 20:00.
The Cleaners
Dacă tot se vorbește zilele acestea despre protejarea datelor personale, despre limite și reguli pe internet, cred că The Cleaners este un must la Cinepolitica 2018. Documentarul nominalizat anul acesta la Sundance urmărește povestea celor care se ocupă de filtrarea și eliminarea conținutului nepotrivit publicat în mediul online. Însă, în tot acest proces de selecție, intervin și marile companii sau cercuri de influență politică, care plătesc moderarea pe care o fac acești filtranți digitali cu scopul de a manipula informații, de a restricționa dreptul la liberă exprimare sau de a cenzura vocile indezirabile.
Of Fathers and Sons
Sper că filmul ăsta va fi atât de bun pe cât promite, pentru că subiectul e unul pe cât de interesant, pe atât de tulburător. Pentru acest documentar, regizorul Talal Derki a petrecut aproape doi ani cu o familie de islamiști radicali, camera sa urmărindu-l în permanență pe tatăl care își crește copiii în spiritul Jihadului, pregătindu-i de mici pentru a fi soldați într-un război fără sfârșit, fără să le dea o altă șansă.
The Interpreter
O altă poveste impresionantă, un film despre o epocă îngrozitoare, The Interpreter îl are în prim-plan pe Ali Ungar (Jiri Menzel), un traducător în vârstă de 80 de ani, care descoperă o carte scrisă de un ofițer SS, în care sunt redate faptele și experiențele sale de război în Slovacia anilor ’40. Stupefiat, Ali realizează faptul că unul dintre capitole ar putea descrie chiar execuția propriilor săi părinți și hotărăște să descopere adevărul, în încercarea de a se elibera o dată pentru totdeauna de trecutul tragic și întunecat.
Un pas în urma serafimilor
Da, doar nu credeați că ratez vreo ocazie să recomand Un pas în urma serafimilor, care a câștigat anul acesta Premiul Gopo pentru Cel mai bun film. Pe scurt, pelicula este inspirată din experiența regizorului Daniel Sandu și urmărește aventura lui Gabriel (Ștefan Iancu) de la seminarul teologic, un loc care nu este nici pe departe așa cum și-l imaginase el la început. Prinşi în lupta pentru putere cu un profesor viclean şi corupt, Gabriel și colegii săi învaţă că minciuna, furtul, manipularea şi trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să şi le însuşească cât de curând pentru a rezista în seminar. Iar dacă această descriere nu v-a convins, nu-i nimic: în mod sigur o va face actorul Ștefan Iancu în interviul de aici. Enjoy!
Programul integral al festivalului e disponibil pe www.cinepolitica.ro.
Foto: outnow.ch
No Comments