Menu
Film / Topuri

50 de filme pentru adolescenți la care mă uitam în liceu (I)

filme adolescenti

filme adolescenti

Topul de astăzi e unul cu multă nostalgie. Și cu filme pe care, în liceu, pur și simplu le devoram. Da, nu erau cine știe ce capodopere, dar pe vremea aia nu era nimeni elitist. Și toată lumea se uita la American Pie (inclusiv eu, dar parcă pe mine nu m-a atras așa de tare seria asta, eram cu altele pe-atunci). Așa că în rândurile ce urmează facem o trecere în revistă a celor mai tari filme de adolescenți. Voi începe cu titlurile clasice, alea cu Jason Biggs, Zac Efron, Hillary Duff, gemenele Olsen și Lindsay Lohan, voi trece și prin câteva indie-uri foarte faine și voi încheia cu niște pelicule ceva mai noi, apărute în ultimii ani (pe care nu le-am văzut în liceu, dar sunt cumva… despre liceu).

Și da, sunt foarte multe filme în această categorie, așa că vom avea un prim top de 50 de titluri, iar în scurt timp pregătesc și partea a doua.

  1. Mean Girls filme adolescenti

Dacă ar fi să spun rapid un film pentru adolescenți, aș alege Mean Girls. Chiar mi se pare că a ajuns genul ăla de clasic din care lumea citează (“On Wednesdays we wear pink!”) și la care se fac acum referințe de tot felul. Plus că mie îmi place foarte, foarte mult de Lindsay Lohan pe-atunci.  😀 Scenariul nu este unul ieșit din comun: avem un liceu, un grup de trei fete rele, bullies cum li s-ar spune acum, care poartă excesiv de mult roz, și o fată nouă, Cady Heron (Lohan), care încearcă să distrugă supremația acestui grup de Plastics.

2. American Pie

Am pierdut șirul filmelor American Pie, dar știu că toate au câteva puncte comune: adolescenți nebuni, petreceri și mai nebune, mult alcool și aventuri în miez de noapte.

3. A Cinderella Story

V-am spus că o să avem multe filme cu Lindsay Lohan și Hilary Duff, da? În A Cinderella Story, Samantha Montgomery (Hilary Duff) își pierde tatăl și este nevoită să locuiască împreună cu mama ei vitregă, Fiona (Jennifer Coolidge), care o tratează ca pe ultima servitoare.

4. Another Cinderella Story

Aceeași poveste, doar că în rolul Cenușăresei moderne este, de această dată, Selena Gomez. Și are și câteva momente de musical (bine, e mult spus musical :D).

5. 13 Going On 30

Jenna (Jennifer Garner) are 13 ani și e convinsă că viața e un coșmar și că nimic nu îi poate ieși cum vrea ea. Așa că își dorește să crească peste noapte și totul să fie exact cum visează. În mod surprinzător, dorința i se îndeplinește și, brusc, se trezește în pielea unei superbe femei de 30 de ani, cu o viață aparent perfectă. Numai că… ceva lipsește.

6. Freaky Friday filme adolescenti

Tess (Jamie Lee Curtis) și Anna (Lindsay Lohan), fiica ei de 15 ani, au o relație tipică: se ceartă tot timpul. Până în ziua în care fiecare se trezește în corpul celeilalte. Și, vrând-nevrând, trebuie să colaboreze pentru a afla ce li s-a întâmplat. filme adolescenti

7. Nancy Drew

Nancy Drew (Emma Roberts) e curajoasă, inteligentă și… extrem de curioasă. O pasionează misterele, așa că nu se dă în lături de la nimic pentru a afla adevărul. Nici măcar atunci când e vorba de un caz de crimă. 😀

8. Bend It Like Beckham

Un film cu Beckham în titlu, dar fără fotbalist în mijlocul acțiunii, Bend It Like Beckham o are în prim-plan pe Jess (Parminder Nagra), o tânără de origine indiană, hotărâtă să își urmeze pasiunea pentru fotbal, în ciuda tuturor protestelor familiei sale mult prea tradiționale. Din distribuție fac parte și Keira Knightley și Jonathan Rhys Meyers.

9. Angus, Thongs and Perfect Snogging

Regizat tot de tipa care a făcut Bend It Like Beckham, Angus, Thongs and Perfect Snogging este filmul cu adolescenți în care o să-l vedeți pe Aaron Taylor-Johnson înainte să fie sexy și celebru. Adică înainte să fie Vronsky în Anna Karenina și Quicksilver în Avengers.

10. The Art of Getting By

Un indie de Sundance, The Art of Getting By nu are popularitatea filmelor de mai sus, dar e o poveste simpatică despre doi tineri boemi, care vor să trăiască altfel. Și despre o prietenie cu totul special. În rolurile principale joacă Emma Roberts și Freddie Highmore.

11. Wild Child

Șiiiii am ajuns și la teen movie-ul meu preferat, la care cred că mă uit în fiecare an. Poppy Moore (Emma Roberts) este o adolescentă răsfățată din Malibu, care o ține din petrecere în petrecere, fără să se gândească la viața ei sau la posibilele consecințe. Asta până într-o zi când tatăl ei, exasperat de comportamentul ei, o trimite la un internat din Anglia, unde a învățat lui Poppy cândva. filme adolescenti

12. The Perks of Being a Wallflower

Probabil cel mai mișto film despre adolescenți, The Perks of Being a Wallflower îi are pe Emma Watson, Logan Lerman și Ezra Miller în rolurile principale și urmărește povestea unui adolescent singuratic (Lerman), genul extreme de introvertit, pe care îl „adoptă” doi extrovertiți cu spirit liber și aventurier: Sam (Watson) și Patrick (Miller).

13. Before I Fall filme adolescenti

L-am văzut acum câteva luni pe Netflix și mi s-a părut foarte simpatică actrița din rolul principal, Zoey Deutch, o voi urmări să văd cum evoluează. Before I Fall este povestea unei adolescente care își pierde viața într-un accident, dar, cumva, este prinsă într-o buclă a timpului și retrăiește iar și iar ziua morții sale. Până începe să își dea seama unde a greșit.

14. If I Stay

Tot pe dramă totală este și If I Stay, cu Chloë Grace Moretz în rolul principal. Actrița o interpretează pe Mia, o puștoaică a cărei viață ia o turnură neașteptată din cauza unui accident. Deși este în comă, în spital, Mia sau, mai bine zis, spiritul Miei umblă liber. Și își retrăiește povestea și drama care a adus-o în acel punct. filme adolescenti

15. The Last Song

Miley Cyrus este Ronnie cea rebelă, care ajunge să își petreacă vara într-un orășel de la malul mării, alături de tatăl său, cu care nu are deloc o relație grozavă. Dar în scurt timp ajunge să îl cunoască pe Will (Liam Hemsworth) și… lucrurile încep să se schimbe. În bine.

16. Filmele gemenelor Olsen

Știu că-s mai multe și am promis un top de 50 de filme, dar adevărul e că nu mi le mai amintesc foarte bine pe tine, însă aveau un lucru foarte tare în comun: mereu era o aventură a unor surori într-un alt oraș. Winning London, Holiday in the Sun, Passport to Paris, When in Rome, New York Minute.

17. Like Mike

Măi, voi știți cât mi-a plăcut mie filmul ăsta? Eram mega-fană! Bow Wow joacă rolul lui Calvin, un puști orfan care, după ce găsește niște adidași cu inițialele M.J. pe ei, începe să joace baschet mai ceva ca Michael Jordan. Și asta în ciuda înălțimii sale micuțe. Magia pantofilor funcționează doar când îi poartă, iar transformarea lui Calvin este rapid observată de către cei din NBA.

18. Legally Blonde

N-ai cum să nu o iubești pe Elle Woods (Reese Witherspoon). Și nici n-ai cum să-i admiri optimismul și ambiția de a intra la Harvard și de a demonstra că rozul poate fi o armă importantă… chiar și în lumea sobră a avocaților.

19. The Sisterhood of the Traveling Pants 1 & 2

Despre seria asta am mai povestit pe Moviecore în articolul dedicat serialelor de vacanță și asta pentru că e genial la capitolul peisaje. Povestea urmărește povestea a patru prietene care, deși sunt în locuri diferite ale lumii, sunt mereu una aproape de cealaltă… cu ajutorul unei perechi de blugi. filme adolescenti

20. Chasing Liberty filme adolescenti

Și acesta e un film care mi-a plăcut mult de tot la vremea lui, cu Mandy Moore și Matthew Goode în rolurile principale. Ea este fata președintelui american, protejată mereu de zeci de agenți și frustrată că nu poate face tot ce își dorește. El pare un băiat obișnuit, pe care tânăra îl ia într-un tur de forță al Europei, fără să-i bănuiască o clipă identitatea.

21. Clueless

Înainte de Mean Girls, a fost Cher Horowitz (Alicia Silverstone) din Clueless. Bine, ea nu era chiar o mean girl… tot timpul. Dar era teribil de haioasă.

22. A Walk to Remember filme adolescenti

Vă mai amintiți cât ați plâns la A Walk to Remember? Râuri, mări, oceane. Jamie Sullivan (Mandy Moore) este fata cuminte a liceului, cea care își păstrează zâmbetul pe buze în ciuda batjocurii colegilor său. La polul opus este Landon Carter (Shane West), băiatul rău al școlii, cel care ajunge mai tot timpul în detenție. Dar cei doi ajung să lucreze împreună la o piesă de teatru… și de-aici pornește o adevărată dramă. filme adolescenti

23. The Fault in Our Stars

Tot o dramă la care cred că ați consumat trei pachete de șervețele este și The Fault in Our Stars, ecranizarea romanului omonim scris de John Green. Hazel Grace Lancaster (Shailene Woodley) și Augustus Waters (Ansel Elgort) sunt doi puști care suferă amândoi de cancer. Și deși sunt perfect conștienți că viața lor se va termina la un moment dat, sunt hotărâți să se bucure de fiecare zi pe care o mai au. Împreună. filme adolescenti

24. Paper Towns

Tot o ecranizare a unui roman de John Green, Paper Towns este un film care mie personal nu mi-a plăcut. Margo trebuie să fie un personaj misterios și inteteresant, care să se joace cu emoțiile celorlalți, dar Cara Delevingne parcă nu a reușit să surprindă farmecul lui Margo. Iar filmul nu a avut nici jumătate din succesul lui The Fault in Our Stars.

25. Cadet Kelly

Urmează o serie de filme Disney la care sunt sigură că ne-am uitat cu toții, dar care sunt valabile indiferent de generație. Cadet Kelly o are în prim-plan pe Hilary Duff în rolul unei puștoaice pasionate de mode și chestii girlish, care ajunge într-o academie militară în urma unei schimbări ce se produce în familia sa. filme adolescenti

26. High School Musical 1, 2 & 3 filme adolescenti

Probabil una dintre cele mai populare serii Disney, High School Musical este povestea muzicală a unor elevi care trăiesc cea mai frumoasă perioadă a vieții lor. Îi avem pe Troy Bolton (Zac Efron, cu o freză care nu îi făcea deloc cinste), sportivul și băiatul popular al liceului, pe Gabriela Montez (Vanessa Hudgens), fata smart de care se îndrăgostește băiatul popular, dar și un fel mean girl roz, în persoana lui Sharpay Evans (Ashley Tisdale).

27. Chalet Girl

Pe vremea când Felicity Jones încă nu se lăuda cu o nominalizare la Oscar și roluri în blockbustere precum Rogue One sau Inferno și Ed Westwick nu era implicat într-un scandal de hărțuire sexuală, cei doi au făcut Chalet Girl, un film cheesy, despre o fată și un băiat care se cunosc la o cabană din Alpi.

28. St. Trinian’s

În categoria seriale petru adolescenți preferate de mine în liceu intră St. Trinian’s, un film despre o școală britanică de fete, un loc în care… anarhia e pe primul plan.

29. From Prada to Nada

La acest film cel mai mult mi-a plăcut titlul. E așa… o metaforă pentru viață. După ce pierd brusc toată averes, două surori (Camilla Belle, Alexa Vega) sunt nevoite să se mute într-un cartier de mexicani, în casa mătușii lor. filme adolescenti

30. Endless Love

David (Alex Pettyfer) și Jade (Gabriella Wilde) se îndrăgostesc nebunește unul celălalt, dar părinții ei nu sunt de acord cu relația lor și fac tot posibilul să le pună bețe în roate.

31. Elvis and Anabelle

În cazul în care vă era dor de Blake Lively, Elvis and Anabelle este soluția! Și pun pariu că încă nu l-ați văzut. Deși moare brusc pe scena unui concurs de Miss, Anabelle… trăiește. Iar viața ei începe abia după ce-l cunoaște pe Elvis (Max Minghella), un tânăr care lucrează la firma de pompe funebre a familiei sale.

32. Footloose (1984 & 2011)

Sunt două versiuni, însă povestea e aceeași: un tânăr ajunge într-un orășel din Tennessee, un loc în care dansul și muzica au fost interzise, și hotărăște să readucă aici bucuria de odinioară.

33. Ella Enchanted

Ella (Anne Hathaway) s-a născut într-o lume a magiei și a primt un dar care îi dă de furcă: este prea ascultătoare și nu poate spune „nu”. Pe măsură ce crește, darul se transformă în blestem, așa că Ella face tot posibilul să scape de el.

34. Divergent

Într-o lume care funcționează numai după etichete, Trish Prior (Shailene Woodley) încearcă să-și găsească locul și să afle cine este cu adevărat. Chiar dacă asta înseamnă că trebuie să se revolte împotriva regulilor.

35. The Hunger Games

Una dintre cele mai populare francize din toate timpurile, seria care a transformat-o pe Jennifer Lawrence într-un superstar internațional, The Hunger Games o are în prim-plan pe Katniss Everdeen, o adolescentă care se sacrifică pentru sora sa și intră într-un joc mortal, o cursă a supraviețuirii, creată de niște minți diabolice.

36. Little Secrets

Înainte să devină un android în Westworld, Evan Rachel Wood a fost o păstrătoare de secrete, o puștoaică isteață, cu spirit antreprenoarial, care aduna secretele prietenilor și colegilor săi în schimbul a 50 de cenți,

37. Grease

Un clasic în rândul musicalurilor și unul dintre filmele mele preferate, Grease este o poveste despre viața de liceu din anii ’50, despre adolescență, dragoste, conflicte și provocări. Iar coloana sonoră este pur și simplu minunată!

38. Easy A filme adolescenti

Din dorința de a-și ajuta un prieten, Olive (Emma Stone) spune o minciună și ajunge să capete o reputație indecentă, de care profită din plin. În scurt timp însă, popularitatea dobândită peste noapte începe să cauzeze probleme.

39. Charlie St. Cloud

După ce își pierde fratele mai mic într-un accident de mașină, Charlie (Zac Efron) își schimbă viața complet. Și începe să facă lucruri pe care nimeni nu le înțelege.

40. 17 Again

Dezamăgit de modul în care a evoluat viața lui, Mike O’Donnell (Matthew Perry) își dorește să aibă 17 ani din nou și să o ia de la început. Surprinzător, dorința i se îndeplinește și redevine puștiul (Zac Efron) de odinioară.

41. Bring It On

Un alt titlu popular în rândul filmelor pentru adolescenți este și Bring In On, o poveste despre rivalitatea dintre majorete, care a început cu Kirsten Dunst și… a avut atâtea continuări încât le-am pierdut șirul. filme adolescenti

42. She’s All That filme adolescenti

Zack (Freddie Prinze Jr.) pune pariu cu un prieten că o va transforma pe cea mai banală fată din liceu într-o candidată demnă de concursul de Miss. Însă nu bănuiește o clipă ce-l așteaptă odată ce pornește în misiunea lui.

43. The Princess Diaries

Viața Miei Thermopolis (Anna Hathaway) se schimbă radical în momentul în care află că este prințesă și trebuie să plece din San Francisco pentru a-și ocupa tronul din… Genovia.

44. Never Been Kissed filme adolescenti

În liceu, Josie Geller (Drew Barrymore) a fost o tocilară convinsă și a stat departe de relațiile de dragoste, fiind fix acel personaj de care copiii cool râdeau tot timpul. Acum, la 25 de ani, ea lucrează ca reporter și trebuie să se infiltreze într-un liceu pentru a scrie reportaje de-acolo. Însă reîntoarcerea la școală îi trezește acesteia amintiri… deloc plăcute.

45. Pitch Perfect 1, 2 & 3 filme adolescenti

Un grup de fete care cântă acapella. Un grup rival de băieți. Și un campionat pe care ambele părți încearcă să-l câștige. filme adolescenti

46. Step Up filme adolescenti

Știu că s-au făcut mai multe filme Step Up, cu tot felul de coregrafii, care mai de care mai spectaculoase, însă favoritul meu rămâne primul, cu Channing Tatum și Jenna Dewan. Dansul lor de la final e perfect!

47. Honey filme adolescenti

 Tot un film pentru pasionații de dans, pelicula o are în prim-plan pe Honey (Jessica Alba), o tânără care visează să devină coregraf și face tot posibilul să își urmeze planul, în ciuda obstacolelor care îi ies în cale.

48. The DUFF filme adolescenti

După ce află că toți colegii o numesc DUFF (Designated Ugly Fat Friend), Bianca (Mae Whitman) face tot posibilul să scape de această etichetă. Asta în timp ce plănuiește să o detroneze pe cea mai populară fată din liceu, aroganta Madison (Bella Thorne).

49. Cruel Intentions filme adolescenti

Alături de A Walk to Remember, Cruel Intentions e filmul la care am consumat cele mai multe șervețele în adolescență. Scenariul nu e ceva ieșit din comun, tot un băiat rău (Ryan Phillippe), tot o fată cuminte (Reese Witherspoon), tot o poveste care începe cu un pariu. Și tot un final cu inimi frânte. 

50. Harry Potter filme adolescenti

Nu degeaba am lăsat la final această serie, care este cea mai frumoasă din toate timpurile. După ce s-a făcut Harry Potter, gata, s-a stricat tiparul. Nu poate exista ceva mai bun. Și nu o să detaliez despre această poveste aici, pentru că merită un articol special, dar este de departe seria care mi-a marcat adolescența. În cel mai tareee mod.

Foto: outnow.ch

No Comments

    Leave a Reply