Menu
Special / TV

Am fost la filmările pentru Hackerville, noul serial HBO, și e mult mai tare decât v-ați putea imagina

Hackerville

Fac ce fac oamenii de la HBO și, în cele din urmă, dau lovitura cu o super-producție originală! Și spun asta după ce am pierdut muuulte nopți la Game of Thrones, Rome, True Detective sau Westworld (asta fără să adaug cele mai recente dependențe de pe HBO GO: Patrick Melrose, Big Little Lies, The Handmaid’s Tale și Billions) și m-am convins că titlurile lor sunt ce trebuie. Așa că imaginați-vă entuziasmul meu când am aflat că o să plec la Timișoara, unde aveau loc filmările pentru Hackerville, o co-producție HBO Europe și TNT Serie.

Înainte să vă povestesc cum a stat treaba acolo, printre actori, producători și regizori, o să vă spun că mie personal Hackerville mi se pare un pariu câștigător din start. Atât în România, cât și în afară. Suntem țara cu cei mai mulți IT-iști pe metru pătrat (exagerez și eu, nu am o statistică oficială în acest sens) și una dintre cele mai bune viteze ale Internetului, cum să nu prindă la noi un thriller cu polițiști și hackeri? Lăsând gluma la o parte, cred că aceste cyber-crime shows sunt pe val în momentul de față, așa că nu prea cred că poți da greș cu o astfel de poveste.

În universul Hackerville

Daaaar… să vă spun și despre poveste. Avem un atac cibernetic ce vizează una dintre cele mai importante bănci din Germania. Avem un grup de hackeri din România, hackeri care ar putea fi în spatele acestui atac. Îl avem pe Cipi (Voicu Dumitraș, un copil absolut minunat, pe care de-abia aștept să-l descoperiți și voi, pentru că e pretty awesome), un puști cu un trecut complicat, care ajunge în lumea hackerilor prin intermediul unui joc. Și îi mai avem pe Lisa (Anna Schumacher) și Adam (Andi Vasluianu) – ea, o specialistă în criminalitate informatică din Frankfurt, el, un polițist român pornit pe urmele hackerilor – care încearcă împreună să deslușească acest caz.

Până aici, totul sună promițător, nu? Însă vizita la Timișoara, la filmările pentru Hackerville, m-a făcut și mai curioasă în privința serialului care va avea premiera la HBO și HBO GO în această toamnă. De fapt, povestea lui a început acum aproape trei ani, când Ralph Martin și Joerg Winger, co-creatorii Hackerville, au început să discute despre un articol din Wired despre originalul Hackerville din România (articolul respectiv este aici și, în cazul în care nu l-ați citit deja, vorbește despre Râmnicu-Vâlcea). Martin a fost apoi în Vâlcea și a petrecut câteva zile acolo, întorcându-se cu povești numai bune de adunat într-un serial. La rândul său, Joerg era interesat de acest subiect, care îi oferea cadrul perfect pentru o mult dorită colaborare internațională. În scurt timp li s-a alăturat și Johnathan Young (VP Original Programming and Production HBO Europe), care a devenit producătorul executiv al seriei și a venit cu ideea unui agent german care să vină în România și să investigheze atacul cibernetic – asta pentru că, inițial, Winger și Martin aveau în plan un agent FBI.

De la o idee la un proiect multicultural

Odată ce ideea a fost stabiltă, a fost demarat și procesul de producție, Hackerville fiind, de la un capăt la altul, un proiect multicultural. Acțiunea are loc în Germania și România, filmările s-au desfășurat în ambele țări, scenariul a fost scris în aceeași direcție de Laurențiu Rusescu, Daniel Sandu, Ralph Martin și Steve Bailie, regia celor șase episoade este semnată de Igor Cobileanski (Umbre,  Afacerea Est) și Miruna Lăzărescu (La drum cu tata): practic întreaga poveste are la bază mai multe perspective ce îi conferă autenticitate și consistență.

În plus, serialul este produs de Mobra Films, casa de producție a lui Cristian Mungiu, care, din câte am aflat la Timișoara, s-a ocupat de Hackerville până în cele mai mici detalii, asigurându-se că inclusiv scenariul, asupra căruia și-a lăsat amprenta personală, este unul coerent și interesant pentru public.

Pe urmele personajelor din Hackerville

Teoria sună excelent, dar să nu credeți că vizita la Timișoara a fost doar despre ea. Ba chiar dimpotrivă, s-a lăsat cu „practică” din prima zi. Mai fusesem la Timișoara și înainte, însă de-abia acum pot spune că am descoperit orașul și asta pentru că ne-am ales cu un tur ghidat prin locurile care apar în momentele-cheie ale serialului. Și cum ghidul nostru era unul extrem de pasionat, nu s-a lăsat până nu ne-a plimbat peste tot și nu ne-a povestit despre fiecare clădire în parte. Ohohoho, și ce clădiri! Timișoara este comparată adesea cu Viena, zona centrală cel puțin arată spectaculos, așa că de-abia aștept să văd cum va arăta orașul în Hackerville. Mai mult decât atât, nu știu dacă voi pățiți treaba asta, dar mie îmi place să îmi aleg vacanțele în funcție de locurile pe care le descopăr în filme și seriale (bineînțeles, în limita bugetului disponibil). Și ar fi tare amuzant să se trezească Timișoara cu un tsunami de turiști (deja am văzut un număr foarte mare de turiști acolo) peste noapte, imediat după primele episoade din Hackerville.

Și cum am prins ultimele zile de filmări la Timișoara, evident că am dat o fugă și… în mijlocul acțiunii. Iar ce mi-a atras mie atenția a fost modul în care se desfășoară lucrurile pe platoul de filmare. Știu că toată lumea își imaginează că actorii au o viață super-glamorous, cu apariții pe covorul roșu, ținute strălucitoare, pretenții care mai de care mai sofisticate. Însă adevărul este că, de fapt, totul se rezumă doar la muncă, multă muncă, la o echipă care trebuie să se coordoneze în permanență (și aici vorbesc și despre echipa din spatele camerelor, o echipă chiar foarte mare), la zile intense de filmare, la cadre trase iar și iar, pentru că directorul de imagine a observat că ceva nu este perfect (și, evident, totul trebuie să fie perfect! :D), la un program riguros și multă organizare. Am avut timp să observ întregul proces la filmările pentru Hackerville și da, cine mai spune că e ușor să fii actor sau să faci un film chiar nu are habar despre ce vorbește. În plus, înainte de mesele rotunde cu actorii (Anna Schumacher, Voicu Dumitraș și Andi Vasluianu) și regizorii (Igor Cobileanski și Miruna Lăzărescu) serialului, Alina David, care este și producătoarea Hackerville, a fost mega-drăguță și ne-a făcut un tur al platoului de filmare, așa că am profitat și ne-am băgat nasul prin cabina de machiaj, am văzut costumele, am prins-o și pe Anna într-o pauză între filmări și am stat puțin de vorbă cu ea. Apoi ne-am întors pe set, unde se filmau ultimele cadre din Hackerville pe plaiurile timișorene  – nu pot să vă spun despre ce loc este vorba, dar vă asigur că e unul genial, care o să vă trezească muuultă nostalgie. În pauza de masă ne-am retras cu echipa la umbră, într-un mini-parc, iar după un prânz copios au urmat mesele rotunde cu actorii și regizorii.

De îndată ce a început Anna să povestească despre personajul ei, mi-am dat seama Lisa, personajul ei, va fi o adevărată badass. „Lisa este din Timișoara, s-a născut în acest oraș, dar locuiește în Germania de aproape 28 de ani. Iar acum, pentru că vorbește și română, și germană, se întoarce în România pentru a rezolva acest caz și dă tot ce are mai bun pentru a-l duce la bun sfârșit. Practic, asta e și povestea vieții mele, pentru că și eu m-am născut în România și locuiesc din copilărie în Germania”, a spus Ana. În momentul în care a fost întrebată cum i s-a părut experiența de a juca într-un show care îmbină cultura germană cu cea românească, Annei i s-a luminat imediat fața: „Este minunat. Cred că cea mai tare parte este că personajul meu experimentează tot ceea ce experimentez și eu. Și îmi place să lucrez aici, u am mai lucrat niciodată în România. În plus, lucrez cu tatăl meu, pentru că tatăl meu din serial este și tatăl meu adevărat, actor la rândul său. Datorită lui vorbesc româna și acum. Când am primit rolul Lisei, mi-a spus: «Vezi? De-asta am vrut să vorbești și română!» A avut dreptate.”

În ceea ce-l privește pe Adam, polițistul român interpretat de Andi Vasluianu, actorul spune că el și Lisa, personajul Annei, se completează perfect, în ciuda tuturor diferențelor dintre metodele germane și metodele românești. Mai mult decât atât, în Hackerville, Andi Vasluianu joacă a patra oară rolul unui polițist, așa că a avut suficiente experiențe cu un astfel de personaj. Mai problematică pentru el a fost chestiunea computerelor. „A fost diferit de data asta, pentru că nu știu nimic despre computere. Și a fost o problemă pentru mine, chiar am încercat să înțeleg câte ceva.  Făceam și glume pe platou despre asta, pentru că toți vorbeau despre clone, telefoane și eu nu îi înțelegeam. Deci acțiunea era clară pentru mine – până la urmă, dacă un actor știe acțiunea, știe tot. Dar mai trebuia să înțeleg și despre ce vorbesc, partea tehnică adică”, a povestit Andi Vasluianu.

Iar despre Cipi, personajul interpretat de Voicu Dumitraș, despre care Anna spune că este „lipiciul” care îi unește pe Lisa și Adam, numai de bine! Voicu, cel mai dezinvolt și haios puști de 14 ani pe care l-am cunoscut eu, s-a asigurat că nu plecăm din Timișoara fără cele mai bune referințe despre Cipi. Un personaj cu care, spune el, nu are în comun decât chipul. „Nu sunt gamer, nici măcar nu am jucat un joc cu împușcături până acum. Cipi are cu siguranță o inimă bună, dar e un fel de geniu care nu se oprește și nu realizează că există consecințe. Își petrece mai tot timpul jucându-se sau hackerind și pierde simțul realității, e doar el cu jocurile sale, nu își dă seama că acțiunile lui pot provoca efecte neașteptate. Dar e un băiat bun”, spune Voicu. Trecutul lui și faptul că este orfan l-au făcut pe Cipi să se piardă în lumea jocurilor, dar și să-și caute părinții în Adam și Lisa – de altfel, relația celor trei constituie și una dintre direcțiile principale ale serialului, așa că eu una aștept cu nerăbdare să văd cum va evolua.

„E vorba în primul rând despre o poveste între doi oameni, Adam și Lisa, care împreună realizează o investigație despre o infracțiune cibernetică. Lisa vine din Frankfurt, Adam este un polițist român din Timișoara. Este o poveste dedicată unei generații tinere, pentru că mai devreme l-ați văzut aici și pe Voicu, pe Cipi mai exact, și aș vrea să cred că acest serial va prinde cel mai bine tocmai în rândul acestei generații, mai ales că plonjăm destul de mult în zona calculatoarelor, în zona jocurilor video, deci cu siguranță tinerii vor fi curioși să-l vadă. Iar povestea despre care vorbeam mai devreme, cea dintre Adam și Lisa, cred că lasă spațiu și pentru un public matur. Și la baza poveștii stă o infracțiune, banca din Germania care este spartă de niște hackeri din Timișoara”, a adăugat Igor Cobileanski, co-regizorul Hackerville.

Hackerville este o co-producție internațională creată de Joerg Winger și Ralph Martin și produsă de Cristian Mungiu și Tudor Reu prin Mobra Films. Serialul va avea șase episoade regizate de Igor Cobileanski și Miruna Lăzărescu, pe care le vom vedea în această toamnă la HBO România și HBO GO.

Foto: HBO România

No Comments

    Leave a Reply