Menu
Special / TV

Must-see: Anne, o minune de serial

anne

Am terminat zilele trecute cel de-al doilea sezon din Anne (ultimul apărut, al treilea va fi lansat în 2019) și cred că o să mă mai uit o dată la el. Dar asta nu înainte să vă spun și vouă două vorbe despre el, pentru că este de departe unul dintre cele mai frumoase și bune seriale făcute vreodată. E o poveste înduioșătoare, plină de emoție, așa că vă pot asigura de pe-acum că o să-l adorați!

Inspirat de romanul Anne of Green Gables de Lucy Maud Montgomery, serialul urmărește aventura lui Anne (Amybeth McNulty), o fetiță orfană care, din întâmplare, ajunge la ferma Green Gables, unde locuiesc Matthew Cuthbert (R. H. Thomson) și sora lui, Marilla (Geraldine James). Amândoi sunt necăsătoriți și destul de singuratici, asta până în ziua în care hotărăsc să adopte un copil. Deși își doresc un băiat, în casa lor ajunge Anne, o minune de fetiță, cu o imaginație impresionantă și o uriașă pasiune pentru cuvinte, pentru povești.

Am stat mult să mă gândesc dacă am ceva să-i reproșez acestui serial. Dar nu am putut găsi nimic. E uimitor cum fiecare episod atinge niște teme și probleme de care ne lovim și astăzi și transmite un mesaj foarte puternic. Bullyingul, discriminarea, familia, prietenia, iubirea, diferențele sociale, rolul femeii în societate: dacă o să vă uitați la Anne, o să vedeți că lucrurile nu s-au schimbat prea mult de-atunci (vorbim despre sfârșitul secolului al XIX-lea) și până acum. Sunt în continuare oameni care judecă mult prea repede și oameni care promovează toleranța și acceptarea. Sunt în continuare oameni care nu vor ca lucrurile să fie altfel decât au fost ei obișnuiți și oameni care încearcă să militeze pentru schimbare. Diferența este că acum avem Internet și informația circulă mai repede.

Revenind la Anne, cred că fiecare episod este o lecție despre empatie, curaj și bunătate. Pentru Anne, copilăria nu este deloc ușoară, mai ales că în fiecare zi trăiește un adevărat coșmar în orfelinatul în care locuiește. Însă ajunge la Green Gables și, chiar dacă acum are o casă și o familie, viața ei continuă să fie una plină de complicații. Anne trebuie să lupte în fiecare moment pentru a le demonstra altora că merită atenția și afecțiunea lor. Și asta nu-i deloc o misiune simplă pentru o fetiță de unsprezece ani. Care, pe deasupra, mai este și orfană, o condiție pe care locuitorii din Avonlea o disprețuiesc profund. Pas cu pas, lumea începe să vadă cine este, de fapt, Anne. O minune de copil. Care le oferă celor din jurul ei cele mai frumoase și emoționante lecții de viață zi de zi.

Primele două sezoane din Anne sunt disponibile pe Netflix și zic că-i mai bine să intrați acolo să le descoperiți și voi. Cuvintele sunt de prisos pentru o astfel de poveste, oricât aș încerca eu să vă explic că este un serial wow, simt că nu aș reuși să surprind cum trebuie frumusețea și emoția ei. Așa că vă las mai jos trailerul și… vă invit să urmăriți serialul. Și vă mai promit o dată că o să vă placă mult, mult, mult.

Foto: Netflix