Menu
Film / News

Booksmart, o poveste despre toleranță și maturizare, în regia Oliviei Wilde

Booksmart este o comedie proaspătă și originală despre maturizarea a două puștoaice de liceu, o narațiune în imagini despre profunzimea unei prietenii feminine la vârstă fragedă, poate prima relație trainică înainte de a deveni adult. Filmul este și o pledoarie pentru includere și toleranță și pentru descoperirea și apreciarea nuanțelor care există latent în fiecare dintre noi.

“Încă de la început, premisa mea a fost că liceul este o perioadă cu mize extrem de mari. Când ești licean, totul pare pe viață și pe moarte. Așa că am decis să abordez filmul așa cum un regizor abordează un super film de acțiune. Practic am vrut să transmită sentimentul acela de filme cu polițiști parteneri care mereu au grijă unul de altul. Pot fi oameni foarte diferiți, care au grijă unul de altul și se completează reciproc într-un mediu cu mize foarte mari”, spune Olivia Wilde, care a debutat ca regizor odată cu acest film.

“Înainte de a lucra în acest proiect m-am bucurat tare că se face un film despre relația profundă dintre noi, ceva în afara clișeului cu două femei care vânează un bărbat”, mai spune Wilde.

Filmul reflectă genul acela de legătură intensă, care influențează viitorul oricăruia dintre noi. “Este și despre o despărțire, pentru că fetele astea trebuie să își ia la revedere la un moment dat, iar asta nu e deloc ușor. Iar noi surprindem povestea lor într-un moment pivotal al vieții lor, care se dovedește a fi și amuzant și intens”, mai spune Olivia Wilde.

O poveste universală

“Semănam mult cu Molly și Amy în liceu, mai ales cu Molly. Așa că mă pot ușor identifica cu anxietățile lor și cu intensitatea prieteniei și suferinței lor. E foarte rar să vezi portrete de adolescenți într-o manieră atât de onestă, amuzantă, inteligentă și  matură”, spune producătorul David Distenfeld.

Și producătoarea Jessica Elbaum s-a identificat ușor cu povestea celor două adolescente. “Pentru mine, producția aceasta e cu totul specială, mai ales că am avut parte de o experiență similară în liceu. Așa că am un punct sensibil pentru astfel de povești de maturizare”.

La fel cum Molly și Amy se confruntă cu problemele lor de liceu, printre care etichetarea și marginalizarea, și filmul tratează același tipuri de probleme. “Acest film are o abordare foarte onestă a problemelor cu care se confruntă adolescenții, cum ar fi cum să te adaptezi mediului atunci când ești complet diferit de ceilalți”, spune Elbaum.

Un duo credibil

Cât privește distribuția filmului, producătorii au vrut să rupă tiparele și stereotipurile.

“Allison Jones, directorul nostru de casting, este una dintre cele mai apreciate profesioniste din branșă. De cele mai multe ori astfel de filme nu fac decât să reafirme niște stereotipuri cum ar fi tocialară, tipul cool și toate celelalte. Noi am vrut o perspectivă diferită. Iar Allison a reușit să găsească acele talente actoricești care au această calitate, niciun nume nefiind cunoscut. Mi-a plăcut la nebunie faptul că le-am dat o șansă acestor actori, ceea ce i-a pus în valoare. Din distribuția noastră fac parte tineri care și-au văzut personajele într-o altă lumină. Exact asta mi-am dorit și sunt foarte mulțumită de rezultat”, explică Olivia Wilde.

De la bun început, toată lumea a știut că filmul nu va fi credibil dacă în distribuție nu se regăsește un duo credibil de prietene bune. Povestea se hrănește din chimia celor două bune prietene, Molly și Amy, iar actrițele Beanie Fedstein și Kaitlyn Dever redau asta perfect.

Personajul lui Kaitlyn Dever, Amy, este o justițiară cu o inimă de aur. “Amy este foarte dulce și inocentă și se uită la viață exact ca la carte. Crede în diverse cauze și luptă pentru ele și plănuiește să meargă în Africa după absolvire pentru a face voluntariat. Când vine vorba de respectarea drepturilor celorlalți, Amy e un pitbull, dar când e vorba de propriile interese, curajul ei pălește”, spune Dever.

Cât o privește pe cealaltă protagonistă, Molly, Beanie Feldstein a scos la iveală cum nu se putea mai bine latura academică a ei. “Molly e cea mai bună din an, merge la Yale, pune mare preț pe școală și învățare. Știe exact ce vrea să facă în viață și unde vrea să ajungă, adică la Curtea Supremă de Justiție. Știe exact ce pași trebuie să urmeze până acolo și nu are de gând să lase pe nimeni să o abată de la drumul ei”, spune actrița.

Actrița spune că cel mai tare i-a plăcut felul în care filmul abordează preconcepțiile și prejudecățile legate de cum ne vedem unii pe alții. “Mesajul filmului este că, de cele mai multe ori, ne judecăm mult prea dur unii pe alții, fără să ne dăm răgazul necesar de a ne cunoaște”, spune Feldstein.

Molly și Amy descoperă, de-a lungul poveștii, că, deși se cred fete deștepte și tolerante, de fapt ostracizează și marginalizează multă lume.

Filmul Booksmart este distribuit de Forum Film România și a avut premiera în cinematografe în data de 24 mai.