Gata, am intrat în linie dreaptă cu ultimele pregătiri pentru Awake Festival (17-19 august, la Domeniul Teleki din Gornești, Mureș), unde vă aștept și pe voi în acest weekend, pentru o porție de distracție, muzică bună și filme interesante (în cadrul secțiunii Cinema Under the Bridge). După cum v-am tot povestit în aceste săptămâni, Awake este un festival care transmite zeci de emoții, pentru că vine cu un pachet complet: natură, muzică, artă, cinematografie, experiențe inedite. Și cum eu mă ocup aici de cele mai bune recomandări de film pentru voi, astăzi o să discutăm un pic despre lineup-ul cinematografic al festivalului.
Ce vreau eu să menționez, înainte de orice altceva, este că toate aceste filme au fost proiectate la Transilvania International Film Festival 2018 (TIFF), la începutul verii, la Cluj-Napoca. Și pentru că merg și eu an de an acolo, pot să vă spun de pe-acum că selecția lor este de fiecare dată una absolut minunată. Iar dacă nu ați ajuns la TIFF, dar veniți la AWAKE, o vizită la Cinema Under the Bridge este un must, pentru că vom avea lungmetraje extrem de interesante (inclusiv titlul care a luat Oscarul pentru Cel mai bun film străin), dar și scurtmetraje premiate la TIFF.
Iată lista completă a filmelor proiectate în cadrul Cinema Under the Bridge:
VINERI, 17 august
20:30 | România neîmblânzită
Prima zi de Awake debutează cu artiști precum Morcheeba, The Parlotones, Culoe De Song sau Ivan & The Parazol, dar și cu unul dintre cele mai frumoase documentare despre țara noastră: România neîmblânzită. În regia lui Thomas Barton-Humphreys, filmul este cea mai emoționantă mărturie despre ce înseamnă România de dincolo de comunism, chipuri triste și blocuri gri. Este un documentar care se remarcă prin calitatea detaliilor vizuale, având o imagine impecabilă. Spectacolul naturii este completat de vocea lui Victor Rebengiuc, care povestește despre păduri, diferite specii de animale, despre ritualul lor. Mergeți să-l vedeți la Awake, nu o să regretați o secundă!
22:30 | Soldații. Poveste din Ferentari
Despre Soldații. Poveste din Ferentari am tot vorbit pe Moviecore, însă debutul în lungmetraj al Ivanei Mladenovic merită un ultim reminder. O poveste care îndrăznește să fie altfel, pelicula este ecranizarea romanului omonim scris de Adi Schiop (citește interviul cu el AICI), care joacă și rolul principal din film. În prim-plan sunt doi bărbați complet diferiți, care ajung să locuiască împreună într-un apartament sărăcăcios din Ferentari și să trăiască o aventură la care nici măcar ei nu se așteptau.
SÂMBĂTĂ, 18 august
20:15 – Program de scurtmetraje românești de la TIFF 2018 – În a doua zi de AWAKE Festival, ne distrăm și dansăm pe muzica celor Subcarpați, Vița de Vie, Wilkinson, Akua Naru și James Zabiela, dar, de la 20:15, vedem la Cinema Under the Bridge și câteva dintre scurtmetrajele proiectate la TIFF. Printre ele se numără:
- New Dakia, regia Millo Simulov
- Liniște / Silence, regia Alex Iureș
- Iedera / Ivy, regia Sarra Tsorakidis
- 8, regia Mihai Pârcălabu
- Bestia / The Beast, regia Andreea Lăcătuș
- Karmasutra, regia Cristian Bota
- Must Love Kubrik, regia Alma Andreescu
22:30 | Una mujer fantástica
O peliculă din Chile, Una mujer fantástica / A Fantastic Woman este în același timp titlul care a câștigat anul acesta Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Evident, având o tematică LGBT, este o poveste învăluită în controverse, mulți au spus că nici măcar nu merita să ia Oscarul. E drept că anul acesta au fost filme foooarte, foarte bune nominalizate la această categorie (pe lângă Una mujer fantástica, în cursă au mai intrat Loveless, care mi-a plăcut enorm, On Body and Soul, care cred că era și favorit, The Square și The Insult). Dar cel al lui Sebastián Lelio mi s-a părut cel mai intens dintre ele, cu siguranță o poveste originală, care a meritat pe bună dreptate Oscarul.
Pe scurt, Una mujer fantástica o are în prim-plan pe Marina Vidal (Daniela Vega), o femeie transgender, care lucrează pe post de chelneriță într-un bar și visează să devină cântăreață. Pe ea pune ochii un bărbat foarte bogat, Orlando (Francisco Reyes), mult mai în vârstă decât ea. După o noapte plină de pasiune cu Marina, Orlando ajunge la spital și moare la spital. Și atunci începe adevăratul coșmar al ei, pentru că tânăra nu își poate plânge partenerul, fiind nevoită să se confrunte cu tot felul de suspiciuni. Familia lui nu are încredere în ea. O poliţistă investighează dacă nu cumva a fost implicată în moartea lui Orlando. Fosta lui soţie îi interzice să vină la înmormântare. Marina este o femeie transexuală şi pentru rudele lui Orlando identitatea ei sexuală este o aberaţie, o perversiune. Iar ea trebuie să lupte din răsputeri pentru a-și apăra identitatea.
Iar dacă nu ați văzut până acum filmul, e timpul să o faceți la AWAKE Festival, pentru că o să vă prindă încă de la început și promit că nu o să regretați că l-ați ales.
DUMINICĂ, 19 august
20:15 – Ultima zi de festival începe la Cinema Under the Bridge cu scurtmetrajele premiate la TIFF 2018 și continuă cu două lungmetraje românești de neratat: Caisă și Hawaii. Programul de scurtmetraje include:
- Cadoul de Crăciun, regia Bogdan Mureșanu
- Duminică, regia Dorian Boguță
- Michelangelo, regia Anghel Damian
21:15 | Caisă
Un film la care nici eu nu am ajuns la TIFF, așa că tocmai bine că îl voi vedea la Awake, Caisă spune povestea unui antrenor de box veteran, care începe să pregătească un tânăr sportiv, Caisă, pentru viitoarele meciuri, deși a promis că nu se va mai ocupa de asta. Regia e semnată de Alexandru Mavrodineanu.
22:45 | Hawaii
Mi-a plăcut foarte, foarte mult Hawaii, cu Dragoș Bucur, Andi Vasluianu, Rodica Lazăr, Cristina Flutur, un film pe care l-am văzut în toamna anului trecut, pe vremea când Moviecore nici nu exista. Dar acum există și am ocazia să vă povestesc despre această peliculă în regia lui Jesús del Cerro, pe care sper să-l prindeți și voi la Awake.
E un film care îți arată încă din primele minute cum era pe vremea comunismului, când trebuia să păstrezi tăcerea și să ai grijă ce faci și ce vorbești chiar în propria ta casă. Era o vreme când bananele şi ciocolata nu existau, cartuşul de Kent făcea legea şi Securitatea ştia tot ce mişti. N-am trăit în perioada cu pricina, dar o cunosc din poveşti și mi s-a părut interesant să o descopăr axat mai degrabă pe modul în care erau oamenii afectați de comunism, care era dinamica familiilor și a comunităților (de colegi, de vecini etc) de la vremea aia. Hawaii pornește de la o moștenire de trei milioane de dolari, o moștenire pe care Andrei (Bucur) încearcă să pună mâna înaintea securiștilor care vor să i-o confiște. Planul lui este unul nebunesc, dar știe că libertatea sa merită orice risc, inclusiv riscul pușcăriei.
Așadar, dacă nu erați convinși până acum, sper că acum ați trecut în agenda voastră de AWAKE festival și câteva titluri de la Cinema Under the Bridge. Aveți de unde alege, așa că nu-mi rămâne decât să vă spun că ne vedem în cel mai scurt timp la Teleki! See you soon!
Foto: outnow.ch