Menu
Film / News

Charleston, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, din 8 iunie la cinema

Charleston, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu, va fi lansat în cinematografele din România pe 8 iunie 2018. Filmul este distribuit în România și Republica Moldova de Kinosseur.

La câteva săptămâni după moartea soției sale, Ioana, și în seara în care împlinește 42 de ani, Alexandru are parte de un cadou cel puțin bizar: vizita mai tânărului Sebastian, care pretinde că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni… mai mult sau mai puțin. Charleston, e povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, format din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi, un love story neconvențional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoție, un soundtrack eclectic și chiar un intermezzo dansant.

Din distribuția filmului fac parte Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ciontea, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Dorian Boguță, Gabriela Popescu, Adrian Titieni, Andreea Vasile, Gavril Pătru, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim, Sergiu Costache, Claudiu Dumitru, Letiția Vlădescu, Vlad Galer și Alina Berzunțeanu. Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Barbu Bălășoiu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia de Mălina Ionescu, muzica originală a fost compusă de Massimiliano Nardulli, iar sound design-ul îi aparține lui Marius Leftărache. Coloana sonoră a filmului conține piese interpretate de Get Well Soon, Dengue Fever, Pretties for You, Harlequin_Jack, Noir Désir și Pipe’s Not Dead!.

Charleston, a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de Film de la Locarno, în august 2017. Ulterior, filmul a fost proiectat în cadrul festivalurilor de film de la Chicago, Varșovia, Braunschweig, Zagreb, Salonic, Cairo, Bilbao și Minsk, unde a și câștigat un premiu special din partea juriului, pentru că aduce o gură de aer proaspăt în cinema-ul românesc. Cele mai multe dintre aceste proiecții au fost sold out –  în urma reacției entuziaste a publicului, Festivalul de la Locarno a organizat chiar o proiecție suplimentară. Turneul festivalier 2018 a început în februarie, când filmul a fost prezentat în cadrul festivalului Travelling, de la Rennes, și continuă în martie/aprilie, când Charleston, va fi proiectat în cadrul competitiței festivalului Kino Pavasaris, de la Vilnius, ajuns la ediția cu numărul 23.

Mai rar un film românesc cu un asemenea potențial de public consideră site-ul cineuropa.org, în timp ce publicația americană Chicago Sun-Times găsește că Charleston este mai puțin cinic decât filmele Noului Val Românesc și mai degrabă tandru. Charleston este un film reușit, nu în ultimul rând datorită recitalului actoricesc impecabil al protagoniștilor Șerban Pavlu și Radu Iacoban (nonsolocinema.it); Comparația cu Magnolia lui P.T. Anderson poate părea un sacrilegiu, dar îndrăznețul Charleston ține piept provocării cu ambiție și mândrie (otroscineseuropa.com); Charleston este foarte inteligent, adeseori teribil de amuzant, mereu sincer și cald (nospoilerreviewz.com); Andrei Crețulescu pășește pe urmele unor Jarmusch și Kaurismaki (zelluloid.de); Un suprarealism tandru, filmat cu aceeași rigoare obsesivă de la primul la ultimul cadru, Charleston se poate povesti în aceeași măsură în care se poate dansa. Adorabil! (pascalgavillet.ch) – sunt doar câteva dintre considerațiile cronicarilor europeni și americani. O serie de reflecții filosofice pigmentate cu sarcasm amuzant (…) Charleston este deopotrivă nostim și tușant, concluzionează prestigioasa revistă online Senses of cinema.

No Comments

    Leave a Reply