Menu
Film / Special

Cum a fost la Awake Festival 2018 – Cinema Under the Bridge, muzică faină și o atmosferă de basm la Castelul Teleki

awake festival 2018

Am ajuns zilele trecute la AWAKE Festival, la timp pentru a doua ediție a festivalului. Auzisem eu că a fost foarte fain și anul trecut, dar adevărul e că nu prea îmi imaginam că o să fie atât de mișto. De fapt, mișto e puțin spus. Mi-a întrecut așteptările. Cu muuuult.

Dar să le iau pe rând. Am plecat din București joi, pe la prânz, pentru că ce credeți? Până la Târgu-Mureș, cu trenul, faci aproape nouă ore. Da, exact, ceva de vis. Între Sighișoara și Târgu-Mureș și există o cale ferată funcțională, așa că te ocolește destul de mult, practic bifezi toate satele și comunele din zonă. Dar ajungi într-un final la Târgu-Mureș, la timp cât să te dezmortești și să te pregătești pentru prima zi de Awake.

Vineri, la puțin timp după deschiderea oficială a porților de la Domeniul Teleki, am ajuns la Awake să descopăr minunățiile locului înaintea tuturor – că așa îmi place mie, să explorez în tihnă festivalurile, până încep concertele și nebunia. Primul lucru pe care îl observi odată ce poposești aici e frumusețea locului, un castel baroc chiar foarte bine conservat, Mi-a părut rău că nu l-am văzut și în interior, unde era backstage-ul artiștilor, dar promit să revin aici cu altă ocazie, pentru că am înțeles că poate fi vizitat oricând, iar dacă ai un strop de noroc, turul este făcut chiar de one and only Contele Teleki. Din afară însă, arată minunat! Iar grădina englezească din jurul lui, practic spațiul festivalului, este superbă. E drept că n-am văzut alte castele din Mureș, dar cred că alegerea acestuia pentru Awake a fost de departe cea mai inspirată decizie a organizatorilor.

Pe lângă acest loc de poveste, care se află în Gornești, la mai puțin de 20 de kilometri de Târgu-Mureș, festivalul m-a cucerit cu vibe-ul său genia. Awake nu e doar un festival de muzică, este un festival al artelor și al inspirației. Pe parcursul celor trei zile, au organizat Feed Your Mind, o platformă destinată dezbaterilor cu oameni din industriile creative, spectacole de teatru și improvizație, un Royal Sport Playground și, bineînțeles, Cinema Under the Bridge, spațiul de sub podul de la Castelul Teleki, unde au fost în fiecare seară proiecții de film (România neîmblânzită, Soldații. Poveste din Ferentari, Caisă, Hawaii, Una mujer fantástica, filmul care a câștigat anul acesta Oscarul pentru Cel mai bun film străin, plus alte scurtmetraje). În fiecare seară se strângeau acolo cel puțin 40, 50 de festivalieri, asta chiar dacă la main stage răsunau Morcheeba sau Akua Naru, așa că m-am bucurat enorm să văd că lumea apreciază filmele bune. Și sper ca această secțiune să se dezvolte și mai mult la următoarele ediții Awake, pentru că potențial există.

La capitolul muzică, nu pot să nu povestesc un pic despre show-ul Morcheeba, pentru că Skye și colegii ei fac vrăji atunci când urcă pe scenă. Piesele lor s-au auzit minunat la Teleki, însă, dincolo de asta, mie mi-a plăcut chimia dintre ei și public. Au interacționat cu noi, s-au ținut de glume, pe scurt, au fost minunați! Minunată a fost și Akua Naru, care a făcut un show senzațional, chiar dacă a venit fără câțiva colegi (blocați pe aeroportul din Paris, cu tot cu instrumente), plus concertele la care ne-am dezlănțuit cu toții: Subcarpați și Vița de Vie. Awake Festival s-a încheiat seara trecută, cu Fink, The Subways și Milky Chance, dar sunt convinsă că acum toată lumea îi duce dorul. Pentru că au fost trei zile desprinse din basmele de demult. Pentru că am uitat de griji. Pentru că a fost despre muzică, artă și, nu în ultimul rând, BUCURIE.

Awake, thank you for everything! See you soon!