Nu știu care vă erau gusturile și preferințele acum vreo zece ani, dar eu, la momentul respectiv, eram în liceu și deveneam obsedată de Merlin, serialul produs de BBC, pe care țin minte că-l difuzau pe PRO TV, dar și de toate legendele din jurul Regelui Arthur, de Excalibur, de vrăjitorul Merlin, de Camelot și de Cavalerii Mesei Rotunde. L-am văzut integral ulterior și, ca orice fană a poveștilor cu magie, l-am păstrat pe lista titlurilor mele fantasy preferate. Cursed (Review)
Prin urmare, atunci când am aflat că Netflix lansează, pe 17 iulie, Cursed, cu Katherine Langford (Hannah Baker din 13 Reasons Why sau Meg din Knives Out) în rolul principal, un serial care propune o reinterpretare a legendei Regelui Arthur, entuziasmul meu a ajuns până la cer. L-am văzut weekendul trecut în avanpremieră și, cum tocmai a apărut pe platformă, a venit momentul să vă povestesc puțin despre el. Bineînțeles, nu înainte de a vă lăsa și trailerul oficial mai jos.
Cursed, o schimbare de perspectivă
Dacă toate producțiile inspirate de legenda Regelui Arthur de până acum îl aveau în prim-plan fie pe el, fie pe Merlin sau pe Cavalerii Mesei Rotunde, în Cursed avem parte de o schimbare de perspectivă foarte faină. De această dată, aventura este văzută prin ochii lui Nimue (Katherine Langford), cunoscută în literatura medievală drept Lady of the Lake, vrăjitoarea care are un rol-cheie în formarea lui Arthur și care îi oferă acestuia sabia Excalibur.
Dincolo de faptul că este inspirat de mituri și legende absolut fascinante, serialul mi s-a părut un coming of age foarte emoționant pentru toate personajele implicate, o poveste despre curaj, despre familie, despre dragoste și prietenie. La început, Nimue este o adolescentă confuză, care nu își găsește în lumea în care trăiește și plănuiește să evadeze cât mai departe, într-un loc în care nimeni nu se teme de puterile ei și nu o hăituiește, pentru că este… „blestemată”. Tentativa sa de a o lua de la capăt este zădărnicită de ascensiunea unui ordin monahal periculos – Red Paladins, călugării războinici care, în numele credinței, vor să distrugă toate clanurile magice din regatul lui Uther Pendragon, inclusiv pe Fey-ii lui Nimue.
Întâlnirea sa cu paladinii necruțători este una care îi schimbă viața la 180 de grade și o obligă să se maturizeze rapid, pentru a-și proteja apropiații, dar și pentru a duce la bun sfârșit cea mai importantă misiune pe care i-o încredințează mama ei: aceea de a-i duce lui Merlin (Gustaf Skarsgård), un vrăjitor legendar, Sabia Regilor, un obiect străvechi, cu o putere extraordinară.
Metamorfozele personajelor Cursed (Review)
Pe lângă schimbarea de perspectivă pe care o propune, Cursed este foarte interesant și din punctul de vedere al metamorfozelor prin care trec personajele. Pe parcursul celor zece episoade, toate trec prin transformări semnificative, aproape dramatice. Iar granița dintre bine și ce e rău, dintre ce e drept și ce nu e drept devine tot mai fină. Fiecare crede în cauza lui și încearcă să găsească aliații și mijloacele potrivite pentru a-și atinge scopul. Dar aproape întotdeauna… faptele implică și sacrificii uriașe.
Pe parcursul drumului său inițiatic către Merlin, Nimue dezvoltă o relație complicată cu Arthur (Devon Terrell), care de această dată nu mai este fiul regelui, așa cum îl știam din alte povești, ci un tânăr mercenar care încearcă să refacă onoarea familiei sale, distrusă cu ani în urmă de tatăl lui. Aliații pe care Nimue și-i face o ajută în demersurile ei de a apăra Fey-ii și sabia fermecată, însă acțiunile ei atrag tot mai mulți dușmani care îi doresc moartea. Iar acești dușmani, uneori, pândesc din umbră, așteptând momentul potrivit pentru a o ataca.
Metamorfoza mea preferată, de departe, rămâne cea a unui membru al paladinilor, Călugărul Înlăcrimat, un războinic de o cruzime rar întâlnită, pe care ajungi să îl urăști pentru ceea ce face, dar care, în același timp, te fascinează pentru ceea ce reprezintă.
Ce mi-aș fi dorit în plus de la primul sezon Cursed?
Chiar dacă pofta de fantasy a fost satisfacută cu acest prim sezon Cursed, sunt câteva lucruri pe care mi le-aș fi dorit explorate mai mult. De fapt, cred că zece episoade nu au fost îndeajuns pentru tot ce reprezintă Nimue și povestea sa. În primul rând, dinamica relației dintre ea și Merlin, un element foarte important pentru cursul acțiunii, ar fi meritat mai multă atenție. Iar acest lucru este valabil și pentru relația dintre Nimue și clanul ei: Fey-ii, deși sunt un personaj colectiv foarte interesant și o miză importantă în conflictul principal din Cursed, nu mi s-au părut suficient de bine portretizați. Iar pentru un iubitor de fantasy, aceste mici detalii de background al personajului chiar contează enorm.
În rest, o rundă de aplauze merge către Katherine Langford și pentru Gustaf Skarsgård, pentru interpretarea personajelor, pentru cei de la decoruri, pentru felul în care arată Cursed acum, pentru mica doză de magie medievală pe care o aduce! Și da, sper că al doilea sezon va fi anunțat cât de curând, pentru că încă mai sunt multe întrebări și povești care ar trebui dezvoltate de aici înainte!
Foto: Netflix