Menu
Special / TV

Dash & Lily, cel mai drăguț serial de Crăciun din această iarnă

Da, știu! Se întâmplă atâtea tragedii în lumea asta și a devenit atât de complicată viața noastră în era pandemiei, încât cu greu mai putem vedea și altceva, cu atât mai puțin o luminiță la capătul acestui tunel exagerat de lung. Daaaar… se apropie sărbătorile de iarnă, așa că măcar de niște luminițe de Crăciun să ne bucurăm, nu-i așa?

Bine, nici filmele și serialele festive nu sunt de ratat, cu toate clișeele, cu toate scenariile lor care se repetă la nesfârșit, cu toate greșelile de regie și nu numai. Până la urmă, dacă măcar pentru două ore ne fac să uităm de alte drame și ne pun un zâmbet pe față, scopul lor a fost atins. 

Și da, despre un astfel de serial vreau și eu să vă povestesc acum. Este vorba despre Dash & Lily, lansat recent pe Netflix, pe care l-am și terminat aseară (mă rog, azi-noapte, mai degrabă) și care mi-a plăcut tare, tare mult. Atât de mult, încât trebuie să vă spun că e genul de serial pe care e musai să-l vedeți, pentru că o să vă înveselească, o să vă înduioșeze și, bineînțeles, o să vă facă să intrați în mood-ul festiv. Promit. 

De ce este Dash & Lily atât de tare?

În primul rând, chiar dacă are, pe alocuri, clișee tipice producțiilor de gen, serialul vine cu o perspectivă un pic diferită, un scenariu original, ALTCEVA decât clasica poveste a fetei sau a băiatului de succes dintr-un oraș mare (New York, de cele mai multe ori), care își vizitează familia de sărbători și se reîndrăgostește de his/her highschool sweetheart, care sigur-sigur are și o mică afacere pe plan local. :))

În Dash & Lily, totul începe cu un carnețel roșu ascuns într-o librărie. Un carnețel în care ea, Lily (Midori Francis), lasă câteva instrucțiuni precise pentru cel care îl va găsi și care va fi dispus să intre în jocul ei. Cel care descoperă caietul buclucaș este Dash (Austin Abrams), un tip de treabă, dar un pic morocănos și, uneori, de-a dreptul arogant. Intrigat de provocările carnețelului roșu, el pornește imediat pe urmele indiciilor lăsate de ea. Și astfel, în scurt timp, cei doi încep un schimb de povești… scrise de mână, de emoții și dezvăluiri, de experiențe prin New York-ul aflat în pragul Crăciunului. Chiar dacă nu se cunosc. Chiar dacă nici măcar nu își știu numele. 

Un alt lucru care mi-a plăcut foarte mult este construcția personajelor, două tipologii diferite, dar care, da, sunt o dovadă în plus a faptului că, întotdeauna, contrastele se atrag (v-am avertizat că avem și câteva clișee, nu?). Se completează. Ba chiar ajung să descopere că au foarte multe lucruri în comun. 

Lily este o adolescentă de 17 ani care își petrece mai tot timpul cu familia, având un univers doar al ei, o lume care, deși e destul de monotonă și lipsită de acțiune, pe ea o face fericită. Este un om extrem de optimist. Și iubește enoooorm Crăciunul – de altfel, singurii ei prieteni sunt cei din grupul de colindători alături de care cântă prin oraș. La polul opus, Dash este un tip cool, dar cam cinic și mizantrop. Trăind într-o familie disfuncțională, și-a petrecut întreaga viață ridicând ziduri în jurul lui. Și a ajuns să deteste din inimă mercantilismul Crăciunului. În scris, pe hârtie, cei doi se înțeleg de minune. În realitate, însă, conexiunea lor nu arată la fel. Iar când trecutul îi ajunge din urmă pe amândoi, lucrurile se complică și mai tare. 

În plus, mi s-a părut draguț tare faptul că parcursul lor împreună poate fi privit și ca o lecție de curaj. Un test care îi ajută să devină mai îndrăzneți în atingerea scopului lor. Toate provocările pe care și le dau, toate experiențele pe care le trăiesc sunt atât o formă de cunoaștere a celuilalt, cât și un pas în față, o ieșire din zona de confort. E o abordare faină. Care da, oferă doza de escapism de care avem cu toții nevoie, dar cumva ne pune și pe gânduri, ba chiar ne dă un imbold important!

Nu în ultimul rând, nu pot să nu spun două vorbe și despre atmosfera festivă a acestui serial. Pentru cei ca mine, care adoră Crăciunul, Dash & Lily este un deliciu! Un Macy’s împodobit, cadouri, luminițe, brazi împodobiți, covrigi, agitația aia tipică new yorkezilor, colinde, o coloană sonoră superbă…. Și lista de mici bucurii festive rămâne deschisă, pentru că vreau să o completați voi după ce veți termina acest prim sezon din Dash & Lily (da, eu chiar sper că va veni și al doilea, la anul, tot pe vremea asta). 

Așadar, v-am convins? Rezervăm un weekend pentru acest titlu christmassy absolut adorabil?