Menu
Film / Special

De la cel mai bun la cel mai prost: un top subiectiv al filmelor Star Wars

star wars

Luna trecută, după ce am văzut The Last Jedi și am ieșit super încântată de la cinema, mi-am promis că mă voi pune și eu la curent cu Star Wars, ca să intru în rândul lumii.

Mai am de văzut Rogue One, dar am înțeles că e o poveste separată și că e safe să-l văd și mai încolo. Mbuuun. Acestea fiind spuse, o să vă spun la ce concluzii am ajuns eu după trei zile în care am auzit numai sunetele de lightsaber și vocea lui Darth Vader, care chiar respiră greu.

  1. Star Wars chiar e o serie mișto. Adică nu e doar „de băieței”, cum spuneam eu când eram mică despre filmele cu Steven Seagal și cele cu roboți.
  2. Nu e ok să vezi filmele Star Wars doar o dată. Adică eu cred că mă voi mai uita la ele de câteva ori, pentru că încă am scăpări și îmi e greu să fac diverse conexiuni.
  3. CEL MAI IMPORTANT ASPECT: nu adormi la ele! Ca să înțelegeți de ce spun asta, trebuie să precizez că eu respect foarte mult filmele. Chiar și pe-alea proaste. Chiar și comediile cu Adam Sandler. Dacă mă uit la un film, nu vreau să vorbești lângă mine, să ronțăi în urechile mele, să îți verifici like-urile de la ultimul selfie postat. Și NU ADORMI! Singurul film la care am dormit vreodată, spre rușinea mea, e Lord of the Rings. Pe vremea mea, Lord of the Rings era rivalul lui Harry Potter. Iar eu, ca o adevărată fană HP, am hotărât dinainte că nu o să îmi placă niciodată un film Lord of the Rings. Deci am pornit din start cu un mindset greșit în ceea ce-l privea. Și-apoi… am adormit (în apărarea mea, dura și 75 de ani). Revenind, la Star Wars e în regulă. Nu adoarme nimeni.
  4. Sunt super amuzante personajele și creaturile alea din Star Wars. Adică am o mare admirație pentru George Lucas că a avut atâta imaginație cât să construiască un univers așa complex. Și, mai ales, atemporal. Pentru că sunt sigură că oamenii vor iubi Star Wars și peste 30 de ani.
  5. Ca punct slab, aș zice că se cam repetă povestea. Adică acum că am văzut toate filmele, pot să zic că ce se întâmplă acum în The Force Awakens și The Last Jedi e cam același lucru cu ce s-a întâmplat în filmele trecute. Și pentru mine, care am văzut de-abia acum treburile astea, e ok, dar pentru cineva care deja le știe pe de rost… mă gândesc că e cam enervantă repetiția.

Acestea fiind împărtășite, e timpul să vă spun care este, din punctul meu de vedere, cea mai bună ordine a filmelor Star Wars. Și ce mi-a plăcut la fiecare. 😀 Iar apoi îmi ziceți și voi, da? Ah, dacă nu ați văzut filmele și nu știți nimic despre ele, să știți că mai jos urmează niște spoilere. Destul de cunoscute, dar cine știe… nu vreau să vă stric surpriza.

  1. Star Wars: Return of the Jedi (1983)

Mi s-a părut filmul în care s-au întâmplat cele mai multe lucruri, a fost cu acțiune de la un capăt la altul. Îl salvează și pe Han Solo (Harrison Ford), îl dau gata și pe Jabba the Hutt, iar lupta aia super tensionată între Darth Vader și Luke Skywalker (Mark Hamill) m-a topit de tot. Și scena din final, cu două personaje cheie, care își fac apariția în timp ce rebelii sărbătoresc victoria împotriva Imperiului, mi s-a părut un mod bun de a termina o trilogie.

2. Star Wars: The Empire Strikes Back (1980)

Și acesta e cu multă acțiune, dar, sinceră să fiu, mie mi-a plăcut mai mult pentru Han Solo (Harrison Ford) și Leia (Carrie Fisher). Și pentru vorbele de duh ale lui Yoda, care îl învață pe Luke cum stă treaba cu Jedi. Plus că, așa cum am văzut eu lucrurile, ăsta e cam primul film în care se simte legătura (telepatică) dintre Leia și Luke. Și cred că a fost mișto pentru cei care au văzut filmul la vremea lui să descopere că ei, de fapt, sunt frați.

3. Star Wars: The Last Jedi (2017)

Am povestit deja de ce mi-a plăcut The Last Jedi aici. Tot ce pot să mai adaug e că… wow, cât a evoluat tehnologia!

4. Star Wars: Revenge of the Sith (2005)

Știu că adevăraților fani nu le plac filmele din a doua trilogie, dar eu cu astea am început și, sincer, nu mi-au displăcut. Revenge of the Sith e filmul în care înțelegi de ce a luat-o pe the dark side Anakin Skywalker (Hayden Christensen), care, până la final, devine Darth Vader cu acte în regulă.

5. Star Wars: A New Hope (1977)

Știu că unii îl consideră cel mai bun film al francizei, alături de The Empire Strikes Back, dar mie mi s-a părut foarte haotic. Dacă acesta ar fi fost primul film Star Wars pe care l-aș fi văzut, probabil că aș fi spus că nu pricep nimic și că nu-mi trebuie mie așa ceva. Abia în următoarele două episoade au început să prindă lucrurile contur cum trebuie.

6. Star Wars: The Force Awakens (2015)

The Force Awakens mi s-a părut mai slăbuț ca The Last Jedi… și ceva mai confuz, că parcă prea te ia repede și nu pune în context niște lucruri. Nu de alta, dar să priceapă și profanul care nu știe despre Star Wars cum stă treaba cât de cât în galaxie. Dar primește puncte pentru Rey (Daisy Ridley) și Kylo Ren (Adam Driver). 😀

7. Star Wars: The Phantom Menace (1999)

O fi el cel mai prost film al francizei, dar mie mi s-a părut super cute Anakin (Jake Lloyd) când era mic. Adică e interesant de urmărit cu ce gânduri a plecat el din Tatooine și cum s-a transformat.

8. Star Wars: Attack of the Clones (2002)

Deci Attack of the Clones rămâne codașul listei mele, pentru că treaba asta cu clonele transformate în Stormtroopers mi-a blocat creierii. Efectiv, nu am priceput-o. Când și cine a botezat clonele și le-a făcut Stormtroopers? Și dacă acești Stormtroopers sunt și oameni, că doar l-am văzut pe Finn (John Boyega) în The Force Awakens, clonele mai există? Da, despre asta vorbeam mai sus când spuneam că am scăpări și trebuie să revăd filmele. Sau să vină un cunoscător, de preferat George Lucas în persoană, să îmi explice și mie acest aspect. 😀

Acestea fiind spuse, vă las pe voi să îmi spuneți cum arată topul vostru personal Star Wars. Iar dacă vreți să vedeți/revedeți filmele, sunt toate (mai puțin The Last Jedi, care încă vă așteaptă la cinema) pe HBO GO. Eu le-am luat în ordinea cronologică a acțiunii (adică am început cu The Phantom Menace din 1999) și cred că e mai ok varianta asta. Curge mai bine firul narativ apoi. 😀

Sursa foto: www.outnow.ch

No Comments

    Leave a Reply