Menu
Film / Topuri

Filme de Crăciun: 45 de povești pe care să le vezi de Sărbători

(filme de craciun)

Când am început să fac primele schițe pentru Moviecore.ro, am pornit cu un singur gând în minte: să fac din acest site un loc care să îi inspire pe cei care iubesc filmele.

Și cum încă îmi neg viața de adult și încerc să mă leg de tot ce îmi amintește de o perioadă în care n-aveam griji și treabă, am hotărât să scotocesc în notițele mele și să adun la un loc toate filmele de Crăciun pe care merită să le vedeți. Da, sunt foarte conștientă că nu sunt niște capodopere, dar n-au cum să nu vă placă și să nu vă binedispună. (filme de craciun)

Așa că lăsați-vă tristețile la ușă, luați o pungă cinstită de mandarine și alegeți câte #UnFilmPeZi din lista de filme de Crăciun de mai jos – în mod sigur veți găsi câteva pe care nu le-ați văzut. Și deck the halls with boughs of holly, că e decembrie și acum ne dau și Grinchii voie să vorbim despre Sărbători! 😀

 1. The Spirit of Christmas

Voi începe cu acest, pentru că l-am văzut de curând pe Netflix și m-au tulburat rău de tot ochii verzi ai lui Thomas Beaudoin. Așaaaa… revenind. Filmul este tare simpatic, cu o avocată dependentă de muncă în prim-plan, Kate (Jen Lilley), care trebuie să se ocupe de vânzarea unui hotel chiar în prag de Sărbători. Doar că, ce să vedeți, toată lumea se teme de acel hotel, despre care se zvonește că ar fi bântuit. Însă Kate nu e tocmai genul care să se teamă de aceste povești, așa că merge la hotel și dă nas în nas… cu cel mai chipeș spirit din filmele de Crăciun.

 1. Serendipity

Probabil l-ați mai văzut, dar e okay! Și eu l-am văzut de vreo trei ori. Dar mi se pare prea drăguț. Jonathan (John Cusack) și Sara (Kate Beckinsale) se întâlnesc accidental într-un magazin, petrec o seară împreună și își dau seama că e o chimie incredibilă între ei, dar a doua zi se despart și hotărăsc să lase destinul (sau, mai bine spus, o bancnotă) să se ocupe de ei. Dar voi să nu faceți ca ei. Adică să vă uitați la film, dar să nu faceți ca ei.

 1. A Princess for Christmas

E super-tare filmul acesta, vă dă o stare de bine. Și mai e filmat și în România – apare și Peleșul pe acolo. Iar protagoniști sunt Sam Heughan din Outlander și Katie McGrath din Merlin. Jules Daly (McGrath) îi crește singură pe cei doi copii ai surorii sale, care a murit într-un accident de mașină împreună cu soțul. De Sărbători, aceasta este invitată la castelul Ducelui de Castlebury (Roger Moore), bunicul copiilor, un bătrân autoritar și foarte morocănos, cam pe modelul lui Scrooge. Noroc că în peisaj apare și Ashton (Heughan), cumnatul lui Jules, și de-aici vedeți voi ce se întâmplă.

 1. Love Actually

Un alt film de Crăciun „croit” să vă binedispună! Cu multe personaje (din distribuție fac parte Hugh Grant, Colin Firth, Emma Thompson, Keira Nightley, Liam Neeson, Martin Freeman, Alan Rickman, Julia Davis și mulți, mulți alții – practic e un film numai cu superstaruri!), întâmplări amuzante și răsturnări de situație, colinde și luminițe de Sărbători.

 1. Home Alone (toată seria)

Da, cred că nu am ce să vă mai spun despre seria Home Alone. Sunt abonată la ea în fiecare an pe PRO TV și NU, nu m-am plictisit deloc de replicile alea, chiar dacă le știu pe de rost. Iar Lost in New York e de departe filmul meu preferat de Crăciun!

 1. Snow Bride

Acesta e un film din epoca Hallmark, deci, dacă vă era dor de genul ăla de filme, Snow Bride e ceea ce căutați. O jurnalistă care lucrează la o publicație tabloidă pleacă într-o stațiune montană pentru a investiga subiectul anului: cu cine se va căsători fiul unui important senator?

 1. National Lampoon’s Christmas Vacation

National Lampoon’s Christmas Vacation cred că era filmul-simbol în perioada Sărbătorilor din anii ’90. Clark Griswold (Chevy Chase) plănuiește un Crăciun de pomină pentru familia sa, dar, deloc surprinzător, totul se transformă într-un dezastru.

 1. Four Christmases

După ce vacanța lor de Crăciun în exoticul Fiji este anulată din cauza condițiilor meteo nefavorabile, Brad (Vince Vaughn) și Kate (Reese Witherspoon) sunt nevoiți să meargă să își vadă părinții divorțați. Iar asta înseamnă patru vizite și… patru Crăciunuri pline de peripeții!

 1. Arthur Christmas

Sunt puține animații care îmi rămân în minte, dar uite că asta mi s-a părut tare simpatică. A fost nominalizată și la Globurile de Aur, ca să vedeți că într-adevăr e ceva de capul ei. Arthur (vocea lui James McAvoy) e fiul lui Moș Crăciun, iar el are de îndeplinit o misiune foarte importantă: să livreze cadoul de Crăciun singurului copil care a fost uitat de Moș.

 1. Christmas with the Kranks

Tocmai când credeau că pot renunța la Crăciun și la toate tradițiile festive, Nora (Jamie Lee Curtis) și Luther Krank (Tim Allen) află că fiica lor vine acasă de Sărbători, așa că trebuie să organizeze rapid o petrecere… ca pe vremuri!

 1. The Polar Express

Îmi e cam rușine să mărturisesc, dar am văzut acest film superb, cu o coloană sonoră minunată, de-abia anul acesta. În regia lui Robert Zemeckis, cel care a făcut Forrest Gump, The Polar Express este povestea unui băiețel care nu crede în spiritul Crăciunul. Într-o noapte, la ușa lui apare un tren magic spre Polul Nord, un tren care îl duce pe acesta în călătoria vieții sale.

 1. A Christmas Prince

Cred că treaba asta cu jurnalista care trebuie să afle ceva știre-bombă despre un burlac bogat, eventual prinț, e o temă recurentă în filmele de Crăciun. Netflix a lansat de curând A Christmas Prince și nu o să vă vină să credeți, dar și acesta e filmat în… România.

 1. Miracle on 34th Street

E unul dintre filmele mele favorite, pentru că joacă Mara Wilson, deja celebra Matilda în el. O mamă și o fiica nu prea cred în Crăciun, dar lucrurile se schimbă în momentul în care îl cunosc pe Kris Kringle (Richard Attenborough), un bărbat convins că e Moș Crăciun. Eu am văzut doar varianta din 1994, dar am citit că varianta din 1947, pe care, din păcate, nu am găsit-o, e mult mai frumoasă.

 1. The Holiday

În regia lui Nancy Meyers, The Holiday e filmul care m-a făcut să-mi doresc să trec satele din Surrey, Marea Britanie, pe bucket list. Dezamăgite de viețile lor, două femei, Amanda (Cameron Diaz) și Iris (Kate Winslet), fac schimb de vieți și de case… deși una stă în California cea însorită, iar cealaltă într-o zonă rurală din Anglia, unde iarna arată cu totul și cu totul diferit.

 1. How the Grinch Stole Christmas

O fi el verde și cam urâțel, dar îmi e tare simpatic acest Grinch (Jim Carrey). Hotărât să strice bucuria festivă a locuitorilor din Whoville, acesta le fură Crăciunul, însă nu își dă seama că spiritul acestei sărbători este mai puternic decât orice plan malefic.

 1. Jingle All the Way

Poate că titlul nu vă sună cunoscut, dar acesta e, de fapt, filmul acela în care Arnold Schwarzenegger aleargă să îi caute cadoul perfect fiului său, pe care l-a dezamăgit deja de câteva ori. Și găsirea unui roboțel dubios (sper că roboțel era!) pe nume Turbo-Man e singura cale să se revanșeze față de el.

 1. Jack Frost

O poveste cam tristuță pentru această selecție veselă de Sărbători, dar e deja o alegere clasică! Michael Keaton (în floarea tinereții) joacă rolul unui tată care se întrupează într-un om de zăpadă pentru a fi alături de fiul său de Crăciun.

 1. A Christmas Carol

Doamne, cât îmi place filmul acesta – varianta din 2009! E primul film 3D la care am mers, că pe vremea aia stăteam la Pitești și era mai greu cu inovația în cinematografele noastre, țin minte că am plecat cu Ștefana de la liceu să mergem să-l vedem. Și de atunci mă uit în fiecare an, în seara de Ajun, la aventurile lui Scrooge (Jim Carrey). Imaginea filmului e atât de tare încât îmi induce imediat atmosfera aia de Crăciun.

 1. Eloise at Christmastime

Mie mi-e tare simpatică Eloise (Sofia Vassilieva). Iar de Nanny (Julie Andrews) nici nu mai vorbesc! Și e un fel de tradiție să le urmăresc peripețiile în fiecare lună de decembrie!

 1. Surviving Christmas

Pe vremuri, pe când nu era Batman și nici regizor de filme serioase (vezi Argo), Ben Affleck juca rolul bărbat superficial și bogat, atât de bogat încât își permitea să-și închirieze familie de Crăciun. Dar mai multe despre Ben Affleck – varianta festivă descoperiți în Surviving Christmas.

 1. A Wish For Christmas

Sara (Lacey Chabert) nu prea este genul de persoană care să își susțină punctul de vedere și să își apere drepturile, așa că mulți profită de pe urma atitudinii sale. Tocmai din acest motiv, ea îi cere lui Moș Crăciun să o ajute să lupte pentru sine.

 1. It’s a Wonderful Life

Probabil unul dintre cele mai frumoase și vechi filme de Crăciun, It’s a Wonderful Life este povestea lui George Bailey (James Stewart), un bărbat care, de Ajun, primește vizita unui înger păzitor, o vizită menită să îi schimbe viața complet.

 1. Elf

Will Ferrell e amuzant chiar și prin simpla lui apariție, ce să mai zic despre un film în care joacă rolul unui spiriduș care ajunge la New York cu o misiune clară: aceea de a răspândi magia Crăciunului.

 1. The Santa Clause

Scott Calvin (Tim Allen) nu a plănuit niciodată să devină Moș Crăciun, până în ziua în care se vede nevoit, printr-o clauză contractuală neașteptată, să intre în rolul celui mai îndrăgit personaj din întreaga lume.

 1. The Family Stone

The Family Stone este genul acela de comedie de familie clasică: nici pe departe o capodoperă, dar o poveste numai bună pentru o zi de duminică. Bonus: e cu niște actori foarte tari (Claire Danes, Sarah Jessica Parker, Rachel McAdams, Diane Keaton, Luke Wilson și Dermot Mulroney) și cu o reuniune de Crăciun care se lasă… cu scântei.

 1. Bad Santa

Billy Bob Thornton joacă rolul unui escroc care, deghizat în Moș Crăciun, plănuiește niște jafuri serioase. Misiunea lui este pusă în pericol de un puști de opt ani, care se ține scai de el.

 1. Love the Coopers

Poveștile a patru generații Cooper se adună sub același acoperiș cu ocazia Crăciunului. Iar scandalurile, momentele haioase și răsturnările de situație nu lipsesc. Cu Diane Keaton, John Goodman, Olivia Wilde, Amanda Seyfried și Marisa Tomei.

 1. Mixed Nuts

Rolul lui Philip (Steve Martin) este să le rezolve altora problemele la call center. Dar ce se întâmplă când trebuie să găsească o soluție pentru propriile lui probleme… de Sărbători?

 1. Scrooged

Scrooge este un personaj legendar, așa că nu e de mirare că a inspirat nenumărate filme de Crăciun. Bill Murray joacă rolul unui producător de televiziune foarte arogant, care, în prag de Ajun, începe să treacă prin aceleași experiențe ca personajul lui Dickens, fiind vizitat de Crăciunului Trecut, cea a Crăciunului Prezent și cea a Crăciunului Viitor. Filmul e din ’88, dar îl găsiți pe Netflix.

 1. Happy Christmas

După ce se desparte de iubitul ei, Jenny (Anna Kendrick) se mută în casa fratelui ei, Jeff (Jow Swanberg), exact la timp pentru a tulbura Sărbătorile familiei.

 1. Frozen

Nu e chiar cu Moș Crăciun, dar e una dintre cele mai tari animații din ultimii ani, nu-i așa? Și Olaf (vocea lui Josh Gad) e mult prea haios!

 1. Santa Baby

Ce se întâmplă atunci când Moș Crăciun se îmbolnăvește? Fiica sa vine la Polul Nord și preia coordonarea operațiunii „Crăciunul”.

 1. Lucky Christmas

Elizabeth Berkley joacă lui Holly, o mamă singură care speră că, de Crăciun, ghinionul său în dragoste va dispărea.

 1. Fir Crazy

Elise (Sarah Lancaster) este o femeie pentru care Crăciunul nu înseamnă nimic. Lucrurile se schimbă însă în clipa în care începe să se ocupe de afacerea familiei sale: un stand de brazi de Crăciun.

 1. Richie Rich’s Christmas Wish

Cred că fiecare dintre voi a văzut filmul acesta în copilărie, e un fel de Home Alone, varianta cu un copil foarte bogat. Care are la dispoziție tot felul de aparate și invenții cauzatoare de… dezastru.

 1. Angel of Christmas

De când a fost părăsită de iubitul ei de Crăciun, Susan (Jennifer Finnigan) urăște Sărbătorile! Lucrurile se schimbă în momentul în care primește sarcina de a scrie despre statuia din lemn a unui înger, statuie despre care se crede că poate face minuni… în plin sezon festiv.

 1. Fred Claus

Despre Moș Crăciun (Paul Giamatti) știe toată lumea că e personajul pozitiv din poveste. Dar ce te faci când fratele lui, rebelul Fred (Vince Vaughn), își face apariția la Polul Nord?

 1. The Nutcracker

Da, poate că era mai potrivit să vedeți filmul acesta în copilărie, dar povestea micuței (Jessica Cohen) și a universului său magic mi se pare și acum foarte frumoasă. Am văzut The Nutcracker acum multă vreme, dar l-am găsit de curând pe Netflix și am zis să-l includ și pe el aici.

 1. The Muppet Christmas Carol

Un alt film difuzat în fiecare an în prag de Crăciun! Dincolo de faptul că păpușile Muppet sunt haioase, mie îmi place mult că e musical!

 1. A Christmas Story (filme de craciun)

Filmul îl are în prim plan pe Ralphie (Peter Billingsley), un puști cu o mutră super-amuzantă, care încearcă să-i convingă pe părinții lui, dar și pe Moș Crăciun că o armă Red Rider e cel mai bun cadou pentru el. (filme de craciun)

 1. The Nightmare Before Christmas

E un film ciudat, dar ciudat la modul bun, că doar scenariul e scris de Tim Burton. Pe scurt, Regele Dovleac din orașul Halloweenului ajunge accidental în orașul Crăciunul și hotărăște să-l răpească pe Moș Crăciun.Și de-aici începe un lung șir de întâmplări cu personaje care mai de care mai dubioase! (filme de craciun)

 1. A Golden Christmas

Jessica (Andrea Roth) este o avocată care, în apropiere de Crăciun, se întoarce la casa în care a copilărit, însă descoperă că aceasta a fost vândută unui străin. Hotărâtă să o recupereze cu orice preț, ea începe un război fără limite cu noul proprietar al casei. (filme de craciun)

 1. Merry Kissmas

Cu Merry Kissmas împușcați doi iepuri dintr-un foc: un film de Crăciun, dar și o comedie romantică despre o femeie care, deși e logodită cu un coregraf narcisist și arogant, trăiește un moment magic cu un străin de care se îndrăgostește nebunește. (filme de craciun)

 1. A Dogwalker’s Christmas Tale (filme de craciun)

Dacă hashtag-ul vostru e #DogLovers, atunci ăsta e filmul pe care trebuie să-l vedeți de Crăciun. Doi tineri încearcă să salveze un adăpost de căței chiar în prag de Sărbători.

 1. Noèl

O să închei acest top cu o dramă, Noèl, pentru Paul Walker merită descoperit și în alte roluri în afara celui din Fast & Furious. E un film oarecum trist, despre legăturile care se formează între niște străini de Sărbători, însă cred că o să vă placă. Asta, bineînțeles, dacă nu l-ați văzut deja. 😉 (filme de craciun)

Pentru că nu am scris asta la toate, fac aici o scurtă mențiune: puteți găsi filmele de aici pe Netflix, HBO GO (online) și pe Diva, ProTV, Antena și AXN (offline). 

Foto: www.outnow.ch

(filme de craciun)

 

 

 

 

 

No Comments

  Leave a Reply