Menu
Film / Special / Topuri

10 filme pentru cei care iubesc Roma

filme roma

Am fost la Roma. În sfâââârșit! Da, știu că nu e nimic spectaculos în asta, dar îmi doream de super multă vreme să văd orașul și mereu ajungeam în alț colț al Italiei. M-am tot plimbat de la nord la sud, însă de-abia acum o săptămână mi-a reușit isprava cu Roma. Și, woooow, ce oraș! Credeam că Londra e orașul meu, m-am îndrăgostit într-o secundă și jumătate de acest loc. Numai că, între timp, am văzut și Roma și statusul meu a devenit London & Rome lover.

Iar astăzi am hotărât să îmbin utilul cu plăcutul și să vă pregătesc în mod corespunzător pentru o vacanță la Roma. Începem cu zece pelicule filmate în acest oraș superb, cât să vă faceți o primă impresie despre minunățiile de acolo, și continuăm cu niște tips & tricks de vacanță, foarte pe scurt.

Roman Holiday

Nu cred că e o surpriză pentru nimeni că încep cu Roman Holiday, pe care îl țin și-acum minte, pentru că e al doilea film cu Audrey Hepburn pe care l-am văzut, după My Fair Lady (da, Breakfast at Tiffany’s, deși e favoritul meu, a ajuns mai târziu în bagajul meu cinematografic). Audrey joacă rolul Prințesei Anna (pentru care a luat și Oscarul), care, sătulă de responsabilitățile sale regale, „evadează” și pornește într-o aventură prin Roma. Alături de ea este Joe (Gregory Peck), un jurnalist american care vrea să obțină un reportaj în exclusivitate despre ea, dar care pretinde că nu știe cine este Anna, de fapt. Pe lângă povestea în sine, Roman Holiday e un adevărat tur al Romei, cu opriri în Piazza di Spagna (unde sunt Treptele Spaniole), Castelul Sant’Angelo, Piazza Venezia, Colloseum, Fontana di Trevi și multe alte locuri faine din oraș.

An American in Rome

O comedie clasică, dar tare, tare simpatică, An American in Rome urmărește povestea lui Nando Moriconi, un italian cu suflet de american, care locuiește în Roma anilor ’50 și e fascinat de Statele Unite, locul în care visează să ajungă cât de curând. Între timp însă, ne plimbă pe la Collosseum, pe Via Margutta și prin Trastevere.

La dolce vita

Probabil cel mai bun film despre Italia și vibe-ul acestei țări, capodoperă a lui Federico Fellini, La dolce vita îl are în prim-plan pe Marcello (Marcello Mastroiani), un jurnalist de tabloid, prins între mai multe femei și în încercarea de a-și da seama cum își dorește să fie viața lui. În film este și o scenă iconică la Fontana di Trevi, o scenă ai cărei protagoniști sunt Mastroiani și Anita Ekberg.

Eat Pray Love

De la clasice trecem la un titlu ceva mai recent (mă rog, atât de recent cât poate fi un titlu din 2010), despre care deja știe toată lumea. Eat Pray Love, cu Julia Roberts în rol principal, este povestea unei femei care, după un divorț care îi dă viața peste cap, pornește într-o călătorie de redescoperire a sinelui prin Italia, India și Bali. Am încercat și eu să refac cadrul cu ea mâncând înghețată în Piazza Navona, dar ce să vedeți, prieteni, viața nu bate filmul! Adică să vă explic… Julia Roberts probabil a eliberat perimetrul când a filmat acolo, eu nu puteam face asta din motive evidente, așa că… lăsați… poze din film printre mii de turiști data viitoare! 😀

The Talented Mr. Ripley

Vai, cât mi-a plăcut filmul ăsta! Matt Damon joacă rolul lui Tom Ripley, un tip care pretinde că e student la Princeton și bun prieten cu Dickie (Jude Law), fiul unui milionar, pentru a merge în Italia să îl caute și să îl aducă acasă pe fiul risipitor. Dar odată ce ajunge în Italia, începe un tur de forță prin Roma, Napoli, Positano și alte orașe de poveste și… și o să vedeți voi ce se întâmplă. 😀

Ocean’s Twelve

Dacă încă nu ați văzut Ocean’s 8, despre care am povestit aici, eu vă propun un maraton Ocean, cu jafuri și voie bună. Ocean’s Twelve, filmul în care Danny Ocean (George Clooney) pune la cale trei jafuri în Europa, este filmat și în Roma, în niște locuri absolut superbe, așa că… nu-l ratați!

When In Rome

Nu mai țin multe foarte multe din acest film, probabil pentru că nu m-a dat pe spate, dar este cu Josh Duhamel și numai pentru asta merită văzut. Ah, și da, el merge la Roma, o cunoaște pe Kristen Bell, se întâmplă ceva cu o Fontana di Amore și continuarea cred că e ușor de bănuit.

To Rome with Love filme roma

Deși este făcut de Woody Allen și mie îmi plac filmele lui Woody Allen teribil de tare, To Rome with Love nu m-a convins. Parcă nu s-a închegat povestea, parcă nu a fost chimie între personaje… dar chiar și așa… îl recomand pentru potențialul său turistic incontestabil!

La grande belezza

Filmat în Roma și Toscana, La grande belezza este un film care mi-a plăcut enorm, povestea unui scriitor care, la bătrânețe, își rememorează tinerețea și aventurile pline de glorie. E un pic filosofic, e cu mesaj, e minunat!

All Roads Lead to Rome

Închei acest top cu o comedie romantică ușurică, numai bună de văzut într-o zi de weekend. În încercarea de a se apropia de fiica sa rebelă, Summer (Rosie Day), Maggie (Sarah Jessica Parker) hotărăște să o ducă în excursie în Italia, în locul în care s-a îndrăgostit ea pentru prima dată cu mulți ani în urmă.

Roma – Tips & tricks

Și acum că am pus la punct planul cinematografic, o să trec în zona de travel, despre care scriu mai des pe www.alistmagazine.ro, dar, dacă tot am prins ocazia, am zis că merg niște informații proaspete. So… dacă plănuiți o Vacanze Romane, iată câteva tips & tricks:

 • Roma e plină de turiști. PLINĂ! Deci dacă nu vreți să stați la cozi de minimum două ore, ar fi bine să aveți bilete online luate din vreme. Ajută mult și un Roma Pass (http://www.romapass.it/), pentru că, dacă sunteți turiști de cursă lungă și vreți să vizitați mult, acest card vă ajută să aveți gratuitate sau reduceri semnificative la multe obiective.
 • Collosseumul și Forumul Roman sunt de neratat, mai ales dacă vă plac istoria și poveștile. Eu sunt topită după treburile astea, ca să nu mai vorbesc de arhitectură, iar Roma e foarte satisfăcătoare la aceste capitole. Am mers la Collosseum și la Forum cu ghid (pentru prima dată, că de regulă mă alipeam de alte grupuri și trăgeam cu urechea… românește așa) și mi s-a părut super-interesantă varianta asta, pentru că au fost multe chestii despre gladiatori, despre împărații romani, despre istoria Romei. Și altfel nu le-aș fi aflat.
 • Pentru amatorii de gelato, e o gelaterie demențială în zona Fontana di Trevi: Il Gelato din San Crispino. Adică e bună înghețata lor cam peste tot, dar aia de la San Crispino chiar mi s-a părut yummy yum (Mulțumesc, Nona, pentru recomandare!).
 • Orașul nu e chiar atât de murdar și de aglomerat pe cât mă gândeam eu că o să fie, auzind diverse păreri, dar în zonele turistice e plin de comercinați care efectiv îți bagă selfie stick-ul și pălăriuța în față. Nu e ca în Istanbul, care chiar e un oraș murdărel și plin de oameni agasanți (chiar dacă e foarte frumos și el), dar ar fi bine să țineți bine de geantă și să fiți atenți în locurile cu mulți, mulți oameni.
 • Basilica di San Pietro, care este cea mai mare din lume, nu m-a dat deloc pe spate. E drept că nici nu am intrat în ea, dar așa… pe dinafară… cam slăbuț din punct de vedere arhitectural. Aș fi vrut să urc pe acoperiș pentru priveliște, dar era cam greu de gestionat situația în mulțimea de acolo. O să revin acolo data viitoare.
 • Mergeți în Trastevere, e una dintre cele mai frumoase zone ale Romei. Are străduțe magice, jur! Căutați Basilica di Santa Maria și din acel punct puteți face stânga, dreapta pe unde vreți. O să dați numai de case colorate, de flori, de restaurante și cafenele simpatice.
 • Știți că Roma e Orașul celor șapte coline, așa că, dacă urcați treptele spre Musei Capitolini, care e la doi pași de Piazza Venezia, o să aveți un super view spre Forumul Roman. Urcați scările și mergeți și pe străduța din stânga, dar și pe cea din dreaptă: o să vă lovească frumusețea Romei instantaneu!
 • Prețurile sunt okayuțe la Roma, mi s-au părut chiar mai okay decât în Milano și celelalte orașe din nord. Ca să fac o medie așa… cred că ar veni cam 15-20 de euro o masă în oraș, 1,5 euro o călătorie cu autobuzul lor (asta dacă nu aveți Roma pass-ul, care vă oferă gratuitate), între 5 și 20 de euro biletele la obiectivele turistice – acum depinde și cât vrea fiecare să vadă. Ah, și magneți drăguți găsiți și la un euro, o treabă pe care în nordul Italiei nu am întâlnit-o.
 • La Roma cred că temperaturile sunt okay cam oricând, dar, dacă mergeți vara, cum am mers eu, wow, e super-cald! Deci ar fi drăguț să aveți o pălărie la voi. Și multă apă la purtător – din fericire, fântânile lor de stradă au apă potabilă, sunt în foarte multe locuri, așa că aveți nevoie doar de o sticlă pe care să o umpleți cu apă rece cât mai des cu putință.

Cam astea ar fi treburile esențiale pe care am vrut să vi le spun despre Roma, dar, dacă aveți și alte întrebări, dați un semn!

Foto: outnow.ch, arhiva personală

No Comments

  Leave a Reply