Menu
Film / Topuri

9 filme spaniole care mi-au plăcut la nebunie

filme spaniole

filme spaniole

Nu știu cum stați voi la capitolul filme europene, dar eu am devenit o mare fană a lor și mi-am propus să le promovez mai bine și pe Moviecore, să mai ieșim, măcar din când în când, din sfera tradiționalelor blockbustere americane. Nu mă înțelegeți greșit, îmi plac și alea tare mult. Dar, uneori, merge câte o schimbare de peisaj.

Când eram mai mică, prin generală și liceu, mă uitam la filme franțuzești (am făcut aici și un top dedicat lor). Am văzut mai toate filmele lui Audrey Tautou, că doar pe ea o știam atunci. 😀 Plus că mi se părea mie că „dă bine” să spun că mă uit la filme franțuzești. Dar adevărul e că încă nu am găsit un titlu al francezilor despre care să spun că a fost nasol.

Dar povestea mea cu filmele europene s-a dezvoltat după ce am văzut cu filmul meu preferat: La vita è bella. O să vorbesc și despre el, pe larg, la un moment dat. Și, între timp, au început să-mi placă tot mai mult peliculele făcute pe aici, pe la noi. Cred că, în primul rând, mi se părea tare că aud personajele vorbind o altă limbă. Plus că nu știu… europenii fac filme din astea simple, așa cum îmi plac mie. Nu SF-uri, nu efecte speciale, nu artificii. Emoții, pur și simplu.

Și dacă tot am zis că vreau să dau mai departe „microbul” filmelor de altă nație decât cea americană, astăzi dau startul unei noi serii dedicate lor. Și încep cu filme spaniole, dacă tot bat străzile Madridului și aud numai  ¡Hola! ¿Qué tal? zilele astea. Bine, eu am tot vorbit mai sus despre filme europene, însă cele din lista de mai jos ajung și prin Mexic, deci nu avem doar europene get-beget. Însă pun pariu de pe-acum că vă vor plăcea enorm! 😀

Stockholm

Nu mă așteptam să îmi placă atât de mult filmul ăsta, dar wow, cum a fost! M-a impresionat așa tare încât mi-am schimbat coverul de la Facebook cu o scenă din film :))))) Acțiunea din Stockholm are loc pe parcursul unei singure nopți. O noapte în care o aparent inocentă întâlnire între un băiat (Javier Pereira) și o fată (Aura Garrido) se transformă în cel mai intens joc psihologic. Pentru acest film, regizorul Rodrigo Sorogoyen a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF-ul din 2014.

Julieta

Julieta lui Pedro Almodóvar a fost propunerea Spaniei la Oscarurile de anul trecut, însă, din păcate, nu a prins lista scurtă. Chiar și așa, filmul mi s-a părut din categoria celor care nu trebuie ratate, drama emoționantă a unei femei pe care fiica sa a părăsit-o fără nicio explicație. Copleșită de amintirile unui trecut dureros, Julieta (interpretată de Emma Suarez și Adriana Ugarte, la vârste diferite) începe să își pună povestea pe hârtie, iar Almodóvar face ceea ce știe el mai bine: reconstituie, alternând trecutul cu prezentul, puzzle-ul vieții Julietei.

Todo Sobre Mi Madre

Almodóvar folosește aceeași temă din Julieta, drama unei mame, și în Todo Sobre Mi Madre. După moartea fiului ei, Manuela (Cecilia Roth) pleacă la Barcelona pentru a-i îndeplini acestuia una dintre cele mai mari dorințe.

Amores Perros

Alejandro González Iñárritu a luat Oscarul pentru regia filmelor Birdman și The Revenant, însă, din punctul meu de vedere, cele mai bune filme ale sale sunt Babel, care e și unul dintre favoritele mele, și Amores Perros. Despre Babel o să vorbesc pe larg cu altă ocazie, dar vă zic de pe-acum că seamănă foarte mult cu Amores Perros ca mod de construcție a poveștii. În Amores Perros, Iñárritu găsește puncte de legătură între viețile unor personaje cu istorii fascinante și compune un puzzle impresionant, o poveste despre iubire, trădare, suferință și… moarte.

Biutiful

Tot Alejandro G. Iñárritu este „vinovat” pentru emoționantul Biutiful, un film despre un tată, Uxbal (Javier Bardem), care, pentru a-și întreține familia, este nevoit să se implice în tot felul de afaceri ilegale și să facă sacrificii care își lasă amprenta asupra lui pentru totdeauna.

Mar Adentro

În regia lui Alejandro Amenábar, Mar Adentro a câștigat, în 2005, Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Și chiar dacă știu că sunt șanse mari să îl fi văzut deja, îl recomand încă o dată, pentru că este o poveste extraordinară, inspirată din viața lui Ramon Sampedro (interpretat de Javier Bardem), un spaniol imobilizat la pat de aproape 30 de ani, care încearcă să își câștige dreptul de a-și încheia viața.

Volver

Un film ciudățel și, pe alocuri, comic, Volver este povestea unei femei, Irene (Carmen Maura), care se întoarce din morți pentru a pune în ordine lucrurile rămase neclarificate în viața și în familia ei. Din distribuție fac parte și Penélope Cruz și Lola Dueñas. 

El Laberinto del Fauno

Spre rușinea mea, am văzut filmul lui Guillermo del Toro de-abia anul trecut, dar promit să-l mai revăd în anii ce vor urma de câteva ori, să spăl rușinea. Acțiunea din El Laberinto del Fauno are loc în timpul Războiului Civil din Spania, în prim-planul poveștii fiind Ofelia (Ivana Baquero), o fetiță care, cu ajutorul imaginației sale, evadează din realitatea cea dură într-un univers magic.

Y Tu Mamá También

Un road movie provocator, în regia lui Alfonso Cuarón, Y Tu Mamá También urmărește aventura unor adolescenți care pornesc într-o excursie cu mașina alături de o femeie mai mare decât ei, trăind experiențe ce le schimbă complet viața.

Sursa foto: outnow.ch

Dacă ți-au plăcut cele 9 filme spaniole, îți recomand și: 20 de filme inspirate din fapte reale absolut incredibile (I)

No Comments

    Leave a Reply