Menu
News / TV

Final de sezon pentru serialul AMC „The Terror”

Pe 24 mai, de la ora 22:00, AMC difuzează ultimul episod din primul sezon al serialului „The Terror”, o producție proprie. Până când vom afla cu toții finalul cinematografic, știm că în realitate soarta expediției britanice a fost una cruntă. După trei ani de frig, foamete și frică, vasele HMS Terror și HMS Erebus au fost abandonate între ghețarii care le înconjurau în Trecătoarea Victoria (aflată în teritoriul arctic Nunavut), în aprilie 1848. Oamenii au plecat pe jos, pe gheață, sperând să ajungă în siguranță la un avanpost de comerț cu blănuri al Hudson Bay Company. Pe traseu, au început să se mănânce între ei în ultima fază, au dovedit recent cercetătorii.

Marinarii au fost căutați după aceea timp de 11 ani, fără succes, iar soarta lor și a navelor a fost o enigmă pentru arheologii, istoricii și aventurierii de pretutindeni. Toți cei 129 de oameni din expediția Franklin au murit, acesta fiind cel mai mare dezastru abătut asupra Marinei Regale Britanice de-a lungul tuturor explorărilor sale în regiunile polare. Epava vasului HMS Erebus a fost descoperită prima, în septembrie 2014, la 11 metri adâncime, în Nunavut, de către arheologii marini canadieni, în aceeași zonă în care inuiții povesteau că s-a scufundat o navă.

Apoi, în toamna lui 2016, când AMC abia dăduse undă verde serialului „The Terror”, Fundația de Cercetare Arctică anunța că a descoperit (cu ajutorul informațiilor oferite de un localnic inuit) epava navei HMS Terror, la 168 de ani de la dispariție. Epava era la 24 de metri adâncime, într-un golf arctic din Nunavut (Canada), în apropierea Insulei Regele William. Și într-o condiție excelentă, cu geamuri de sticlă încă intacte în cabina Căpitanului Francis Crozier (jucat de Jared Haris în serial), sticle de vin, farfurii și o conservă pe rafturi.

Misterul a fost astfel elucidat. „Felicităm membrii Fundației de Cercetare Arctică pentru descoperirea navei Terror, după 168 de ani. Se pare că nu au auzit niciodată de spoiler alert”, glumea acum doi ani Joel Stillerman (Președintele departamentului Original Programming al AMC), citat de deadline.com.

Foto: AMC România

No Comments

    Leave a Reply