Menu
Trending

IDEO IDEIS #15 aduce în Alexandria și alte 8 orașe 57 de artiști români și un proiect îndrăzneț de jurnalism comunitar

Cea de-a 15-a ediție a Festivalului de Teatru Tânăr IDEO IDEIS se întâmplă în perioada 5 – 9 august, în 9 orașe din țară. Pe lângă Alexandria, locul în care a luat naștere inițiativa, anul acesta se adaugă pe hartă București, Baia Mare, Botoșani, Buzău, Câmpina, Roman, Sibiu și Timișoara.

Contextul neobișnuit al acestui an a lansat o provocare pentru organizatori care au fost motivați să găsească soluții inovative prin care experiența de învățare să rămână autentică, în același timp prioritizând siguranța și sănătatea participanților. Festivalul crede în educația făcută cu grijă și ia o formă nouă: anul acesta, tinerii din trupele de teatru și participanții individuali nu se vor mai întâlni cu toții la Alexandria ci vor primi în orașele lor capsulele IDEO IDEIS – 9 echipe formate din 2 traineri și un mentor. În plus, în fiecare oraș va exista o mini-redacție, formată din adolescenți, care va documenta întâlnirea comunității lor cu festivalul. 

Toate întâlnirile se vor întâmpla în aer liber, respectând regulile de distanțare socială și tot setul de norme de protecție reglementat de autorități. În cazul în care contextul o va cere, organizatorii sunt pregătiți să mute activitățile în mediul online.

Peste 200 de adolescenți vor participa, în 4 din cele 5 zile de festival, la Atelierele de Teatru Tânăr și Atelierele de Măiestrie (dans sau film), coordonate de trainerii asignați fiecărui oraș, toți actori deja confirmați pe scena de teatru din România sau profesioniști consacrați în film și dans contemporan. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilitățile creative ale participanților, într-un context complet de lucru și învățare. 

În plus, adolescenții vor petrece 2 zile în compania unuia dintre cei 9 mentori ai festivalului. Împreună, vor lua parte la un schimb de know-how intergenerațional, în care prim-planul aparține artei și îndrumării într-un sens cultural mai larg. Adolescenții sunt inspirați de întâlnirile surprinzătoare cu oameni atât de cunoscuți în domeniile pe care ei le iubesc, reușind în același timp să păstreze o punte de dialog între generații care continuă să surprindă an de an.

„Particip deja de ani de zile la festivalul IDEO IDEIS. Lucrul care leagă cel mai bine experiențele de fiecare an este unul singur: nevoia tinerilor de a fi ascultați. Este trist faptul că nici până în ziua de azi nu lăsăm loc celor care se confruntă cu cea mai grea perioadă a vieții lor: adolescența. Dacă am putea să realizăm că această perioadă din viețile lor nu este doar cea mai grea, dar și cea mai hotărâtoare, probabil am putea lăsa pe mâna generațiilor viitoare responsabilitățile la care acum nu suntem în stare să renunțăm.”, a declarat István Téglás, unul din mentorii de ediției 15 și trainer la IDEO IDEIS în ultimii ani.

Componența capsulelor IDEO IDEIS este următoarea: Alexandria – Raluca Zetu, Denis Bolborea, Vladimir Purdel, Mircea Postelnicu, Andreea Grămoșteanu și Cosmina Stratan; București – Ana Covalciuc, Nicolae Constantin Tănase și Dana Rogoz; Baia Mare – Sânziana Tarța, Daniel Dragomir și Pavel Bartoș; Botoșani – Alex Bogdan, Filip Stoica și István Téglás; Buzău – Gabi Costin, Vava Ștefănescu și Alex Papadopol; Câmpina – Sorina Ștefănescu, Ioana Marchidan și Maria Obretin; Roman – Iulia Samson, Cristian Pascariu și Mirela Zeța; Sibiu – Sabina Brândușe, Ruxandra Ghițescu și Tudor Chirilă; Timișoara – Mihai Prejban, Matei Lucaci Grunberg și Judith State.

Actorii Maria Obretin, István Téglás și Mirela Zeța sunt pentru prima oară anul acesta mentori la IDEO IDEIS, în timp ce Alexandru Papadopol și Pavel Bartoș sunt deja veterani, iar Tudor Chirilă, Dana Rogoz, Judith State, Cosmina Stratan și Andreea Grămoșteanu s-au alăturat anul trecut familiei de mentori a festivalului. 

Tot anul acesta, departamentul de dezvoltare comunitară IDEO IDEIS, în parteneriat cu AIVImedia.hub și ASAP România, propune pentru ediția aniversară a Festivalului de Teatru Tânăr un program de jurnalism comunitar pentru adolescenți. Aproape 30 de tineri au fost selectați să facă parte din mini-redacțiile IDEO IDEIS care vor documenta povești din orașul lor la întâlnirea cu festivalul și vor redacta tradiționala gazetă COLAJ. Activitatea mini-redacțiilor va fi coordonată de Iulia Dromereschi, creatoarea conceptului media.hub – ea și alți traineri se vor asigura că adolescenții primesc recomandări și mentorat pe parcursul elaborării materialelor de documentare.

„Jurnalismul comunitar nu este neapărat o abordare răspândită la noi, însă există. Și pentru că IDEO IDEIS a fost mereu un festival tânăr, iar odată cu asimilarea tot mai profundă a ideii de dezvoltare comunitară, integrarea conceptului media.hub a părut firească. Dezvoltarea comunitară pornește de la vizibilitate, de la integrarea vocilor membrilor săi în peisajul general. Asta încercăm să facem anul acesta la COLAJ: avem voci tinere din cele 9 orașe implicate, care spun din poveștile comunității, așa cum le înțeleg ei. Facem COLAJ comunitar, practic. Aducem oamenii mai aproape de oameni în interiorul comunității.”, a declarat Iulia Dromereschi. 

Toate detaliile despre evenimentele speciale, precum și programul complet al festivalului vor fi publicate curând.

Foto: Claudiu Popescu