Menu
Special / TV

(Interviu) Actorul Josh O’Connor ne spune cum e să fii Prințul Charles în The Crown

Long time, no royal drama! Și, oh, cât de dor mi-a fost! Din fericire, pe 15 noiembrie, cel de-al patrulea sezon The Crown a fost lansat pe Netflix, iar dacă ați apucat să vedeți măcar primele episoade, probabil că știți deja că acțiunea are loc, de această dată, la finalul anilor ‘70, în plină eră a thatcherismului. Cele zece noi episoade explorează evoluția lui Margaret Thatcher (Gillian Anderson), prima femeie prim-ministru din istoria țării, la cârma guvernului britanic, tensiunile dintre ea și Regina Elizabeth II (Olivia Colman), dar și relația Prințului Charles (Josh O’Connor) cu Lady Diana Spencer (Emma Corrin), o legătură de care poporul este fascinat!

De alegerea lui Josh O’Connor pentru rolul Prințului Charles am fost și eu fascinată în momentul în care am aflat de ea, actorul britanic numărându-se printre preferații mei din ultima perioadă. Și cum focusul acestui sezon, din punctul meu de vedere, este îndreptat foarte mult și asupra lui, am zis că-i un moment numai bun să aflăm poveștile sale din culisele The Crown… într-un interviu în exclusivitate pus la dispoziție de către Netflix. 

Înainte de toate, ce ne poți povesti despre etapa în care îl găsim pe Charles în acest sezon?

Josh O’Connor: L-am lăsat în cel de-al treilea sezon în punctul în care familia manipulează relația dintre el și Camilla. Camilla este căsătorită acum cu Andrew Parker Bowles, așa că Charles experimentează anii săi de playboy, chiar dacă nu vedem foarte mult acest aspect. La început, pare un personaj destul de solitar, însă apoi, bineînțeles, o cunoaște pe Diana. 

Relația dintre Charles și Diana este una incredibil de complexă: cum ai primit provocarea de a reda evoluția mariajului lor?

Cred că cea mai mare provocare a fost să rămân conștient de faptul că nu trebuie să joc ca și cum aș cunoaste deznodământul. Spre deosebire de multe alte povești, noi știm deja fiecare detaliu al relației dintre Charles și Diana, având în vedere acoperirea subiectului în media. Însă am vrut să elimin acele gânduri și informații și să joc cu adevărat într-o poveste de dragoste conflictuală, să mă gândesc că este foarte multă iubire, dar că există și un conflict, pentru că, în ultimă instanță, Charles nu știe dacă procedează corect. 

Cel mai provocator element este faptul că The Crown elimină ceea ce știm deja și ne propune mai degrabă perspectiva unei drame decât a unei relatări istorice. 

Dacă ar fi să te gândești la scenariul lui Peter (n.r. Peter Morgan, creatorul The Crown) și la propria ta interpretare a Prințului Charles, crezi că el a simțit că procedează corect căsătorindu-se cu Diana?

În viața reală, cine știe, însă, în universul creat de Peter, mesajul pe care îl transmite continuu The Crown este simțul datoriei. Pentru mine, provocarea cu care Charles s-a luptat întotdeauna este despre ce înseamnă să fii rege în așteptare și ce este de datoria ta să faci – și cred că mariajul lui este un punct culminant al acestei provocări. 

Îmi amintesc că am revenit la serial, după ce s-a încheiat povestea dintre el și Camilla în cel de-al treilea sezon, și că m-am gândit că nu văd cum poate el să se implice într-o căsnicie cu Diana și să creadă că va fi un lucru bun sau pozitiv. Cu toate acestea, Peter a creat scena în care Charles primește o scrisoare de la Mountbatten, care, să nu uităm, i-a fost ca un tată, iar asta m-a făcut să înțeleg mai bine. Astfel, am simțit că el, în ziua nunții sale, chiar crede că procedează corect, chiar dacă, evident, are îndoieli. Bineînțeles, eu pot să răspund numai în baza scenariului lui Peter. În primele episoade din al patrulea sezon, el produce acest cadru în care cred că Charles îi poartă o mare afecțiune Dianei, el fiind un tânăr care încearcă să își dea seama dacă e dragoste sau nu. 

Cum crezi că îl influențează pe Charles faptul că devine tată?

Acesta e unul dintre lucrurile care îi unesc pe Charles și Diana – faptul că amândoi vor ca băieții lor să aibă o copilărie cât se poate de normală. I-a unit, dar a și generat un conflict, pentru că Charles vede cum fascinația din jurul Dianei îndreaptă lumina reflectoarelor și asupra lui William și Harry. Însă m-am bucurat de scenele de unitate între Charles, Diana și copiii lor. În sezoanele anterioare, după cum știți, nu prea a existat o relație între Charles și părinții săi, așa că antiteza de-acum este foarte interesantă. 

Datoria sau iubirea? Ce contează mai mult pentru Charles?

Este un discurs grozav care se întâmplă chiar înainte de nunta lui Charles și Dianei, prin care lui Charles îi sunt dictate atribuțiile de către Regină, iar acela cred că este momentul în care el își dă seama că unul dintre blestemele rolului său este că nu prea poate alege între iubire sau datorie. În mariajul său cu Philip, Regina și-a dat seama că te poți îndrăgosti de cineva care se potrivește tiparului. Din punctul ei de vedere, le poți avea pe amândouă, poți ierta, ba chiar poți închide ochii câteodată. Însă, pentru Charles, iubirea este mult mai importantă, dar el trebuie să suprime această idee, aceste gânduri, pentru că voința lui încă nu este suficient de puternică în această etapă. 

În ce a constat pregătirea și documentarea pentru rolul lui Charles?

Am ajuns cumva să trăiesc alături de Charles timp de doi ani și cred că treaba asta devine o parte din tine la un moment dat. Cel mai dificil lucru mi s-a părut să trec la alte proiecte și încă să fiu Charles. La un moment dat, filmam undeva în apropiere de casa familiei mele, așa că le-am făcut o vizită părinților, care mi-au spus că aveam o postură foarte proastă. Iarr când mi-am văzut în geam postura cu care rămăsesem…

The Crown are o distribuție extraordinară, cum a fost să lucrezi cu această echipă?

Pentru mine, este un vis devenit realitate, sincer. Când te uiți la program și vezi numele, Olivia Colman, Helena Bonham Carter, Tobias Menzies, Charles Dance, e incredibil! Pe lângă asta, mai ai actori care vin pentru un episod, ca Tom Burke, sunt mai mulți, Jane Lapotaire a fost anul trecut, actori extraordinari, Jason Watkins, care a făcut jumătate de sezon anul trecut. E grozav pentru actorii tineri, cum suntem eu, Emma Corrin și Erin Doherty, generația mai tânără, absorbim ca un burete toată informația primită. Mă surprind mereu spunând: „Oh, Helena face asta!” sau „Tobias a făcut așa!”. Practic, mă trezesc împrumutând idei, gesturi și secrete de la ei tot timpul, ceea ce e genial!

Foto: Netflix