Menu
Special / TV

Interviu cu Finn Wittrock, băiatul cel rău din Ratched, noul serial-hit de la Netflix

Înainte de orice altceva, o să îți spun cel mai important lucru pe care să-l reții de-aici: dacă încă nu ai văzut Ratched, cel mai recent hit produs de Netflix, trebuie să lași totul deoparte și să te apuci de el! Acum. Lasă alte seriale, lasă clipurile de pe YouTube sau challenge-urile de pe TikTok, până la urmă, lasă chiar și acele ZOOM-uri în care stai prins de când am trecut (aproape) cu toții la work from home. Lasă tot și apucă-te de Ratched, pentru că, fără dubii, este unul dintre cele mai bune titluri din această toamnă, ba chiar din tot acest an.

Ratched este întunecat, plin de suspans, tulburător. Pe alocuri, poate un pic prea întunecat, dar nu, nu îți face griji: nu este un serial de groază. Însă misterul te macină de la un episod la altul, în timp ce încerci să pui cap la cap piesele unui puzzle complicat, dar incredibil de interesant. Atmosfera și muzica m-au dus puțin cu gândul la The Shining-ul lui Kubrick, iar unele situații în care sunt puse personajele, ciudățele și ele în felul lor, par desprinse din poveștile lui Wes Anderson. Iar Sarah Paulson, oh, Sarah Paulson creează un personaj senzațional, o protagonistă extrem de puternică, inteligentă, charismatică, o adevărată forță a naturii, care trece extrem de ușor de la o stare la alta, de la teroare la blândețe, de la cruzime la milă!

Realizat de Ryan Murphy și Ian Brennan, serialul explorează povestea originii lui Mildred Ratched (Paulson), o asistentă medicală de psihiatrie. În 1947, Mildred sosește în nordul Californiei pentru a se angaja la un spital psihiatric de prestigiu, unde se desfășoară experimente noi și tulburătoare asupra minții umane și unde ajunge și Edmund Tolleson (Finn Wittrock), un criminal în serie despre care se crede că ar avea o boală psihică. Aflată într-o misiune clandestină, Mildred joacă rolul asistentei medicale dedicate și empatice. Dar lucrurile se schimbă întotdeauna și, pe măsură ce se infiltrează în sistemul de îngrijire a bolnavilor psihic și printre cei care lucrează sau sunt îngrijiți acolo, vedem că imaginea elegantă de fațadă a lui Mildred ascunde un caracter întunecat, un secret din trecut care o împinge la gesturi extreme. 

RATCHED a fost inspirat de personajul emblematic al asistentei medicale Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci / One Flew Over the Cuckoo’s Nest și a fost creat de Evan Romansky. Serialul îi are în distribuție pe Sarah Paulson în rolul lui Mildred Ratched, Cynthia Nixon în rolul lui Gwendolyn Briggs, Judy Davis în rolul asistentei medicale Betsy Bucket, Sharon Stone în rolul lui Lenore Osgood, Jon Jon Briones în rolul dr. Richard Hanover, Finn Wittrock în rolul lui Edmund Tolleson, Charlie Carver în rolul lui Huck, Alice Englert în rolul lui Dolly, Amanda Plummer în rolul lui Louise, Sophie Okonedo în rolul lui Charlotte, Corey Stoll în rolul lui Charles Wainwright, Brandon Flynn în rolul lui Henry Osgood și Vincent D’Onofrio în rolul guvernatorului George Wilburn.

Iar asta nu e tot. Pentru că știm cu toții fascinația care există în jurul personajelor negative, în cele ce urmează povestim despre Ratched cu actorul Finn Wittrock, într-un interviu oferit în exclusivitate de Netflix. 

CÂT ERAȚI DE FAMILIARIZAT CU POVESTEA DIN ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI ÎN COPILĂRIE?

Am văzut filmul de câteva ori. În perioada liceului am fost un adevărat fan. Îmi aduc aminte că am citit că Danny DeVito, Christopher Lloyd și ceilalți actori care au interpretat rolurile celor internați rămâneau peste noapte la azil, iar asta mi s-a părut extraordinar. Apoi, după ce am obținut rolul și am aflat mai multe, am citit și cartea. Ratched diferă de povestea inițială din multe puncte de vedere. Mi se pare interesant modul în care scenariștii au conceput povestea originilor ei, pentru că, într-un fel, este asemănătoare cu cea inițială, dar, în același timp, este și diferită. În carte, Mildred a fost demonizată și descrisă doar ca un personaj absolut negativ. În Ratched, ea este mult mai umană.

CREDEȚI CĂ CEI CARE NU CUNOSC ÎNCĂ POVESTEA DIN ZBOR DEASUPRA UNUI CUIB DE CUCI VOR REUȘI SĂ SE BUCURE DE RATCHED CA DE O POVESTE DE SINE STĂTĂTOARE?

Absolut. Cred că nu este nevoie să știi nimic despre roman sau despre film. Ratched este o entitate aparte, iar acțiunea este plasată înainte de acele evenimente. Pare mai degrabă o poveste inspirată de Cuibul de cuci. Serialul este extrem de diferit și din punct de vedere stilistic. Îți dă senzația de film epic.

CE NE PUTEȚI SPUNE SPUNE DESPRE PERSONAJUL DUMNEAVOASTRĂ ȘI DESPRE LOCUL SĂU ÎN CADRUL POVEȘTII?

Personajul se numește Edmund Tolleson și este un criminal în serie care a fost plasat în izolare și a fost condamnat la moarte. Rămâne deschisă întrebarea dacă este nebun sau nu. Domnișoara Ratched pare să aibă o anume legătură cu el și încearcă să demonstreze că nu este în toate mințile.

AȚI MAI LUCRAT CU RYAN MURPHY ȘI ANTERIOR. CUM AȚI PRIMIT INVITAȚIA DE A VĂ ALĂTURA ACESTUI PROIECT?

Totul s-a întâmplat într-o manieră tipică pentru Ryan Murphy. Eram la o petrecere pentru casa Versace. Evenimentul avea loc înaintea decernării premiilor Emmy, iar Ryan mi-a spus așa, într-o doară: „Lucrez acum la un proiect. Vrei să vezi despre ce-i vorba?” Este modul în care face tot ceea ce face. Este foarte relaxat, dar, până la urmă, îți schimbă viața. Cred că pe atunci exista doar scenariul pentru episodul-pilot. Am acceptat destul de repede. Nu a fost nevoie de prea multă muncă de convingere. Până acum am lucrat cu el de mai multe ori și întotdeauna găsește o cale să-ți ofere o nouă provocare. Într-un fel, creează o companie și știe exact ce și-ar putea dori fiecare actor, ce rol nu a avut încă ocazia să joace sau cum să-i ofere ceva care să reprezinte un efort interesant și binevenit. Am jucat destule roluri de personaje psihotice, dar nu tipul acesta de psihotic. A fost un efort unic și binevenit pentru mine. A fost o provocare și a fost foarte interesant să mă transform într-un personaj atât de imprevizibil. Cred că acesta a fost elementul care m-a convins cu adevărat.

CUM AȚI DESCRIE PERSONAJUL MILDRED RATCHED DIN ACEST SERIAL?

Este o femeie care a muncit mult pentru a ajunge unde este, pornind de la mai nimic, folosind orice mijloace și uneori chiar planuri machiavelice pentru a-și croi drumul către o poziție foarte importantă în acest spital de psihiatrie. Aș spune că este mai mult decât femeia extrem de rece pe care o vedem. În mod cert are și o anume cruzime, precum și obiceiul de a face orice pentru a obține ceea ce vrea, dar există și o vulnerabilitate profundă și multă durere care se afla la baza acestor elemente.

DE CE CREDEȚI CĂ SORA RATCHED A DEVENIT UN ASEMENEA PERSONAJ EMBLEMATIC?

Cred că a devenit emblematică în primul rând datorită extraordinarei Louise Fletcher, care a interpretat rolul în film. Aceasta este celebră și pentru că nu a mai reușit să lucreze de atunci în proiecte de aceeași anvergură, pentru că, fiind atât de bună, toată lumea o vedea întruchipând-o doar pe sora Ratched. A fost un fel de blestem al talentului ei actoricesc desăvârșit. Cred că acea interpretare a rămas în mintea oamenilor. Cred că totul își are rădăcinile și în copilăria tuturor și în amintirile legate de cea mai rea și puternică profesoară întâlnită, care reușea să sperie pe oricine. A reușit să trezească ceva de genul acesta în sufletele tuturor. Cred că Ryan a ales acest personaj pentru că știa că, din anumite puncte de vedere, vom putea schimba această impresie.

DE CE CREDEȚI CĂ SARAH PAULSON A FOST ATÂT DE POTRIVITĂ PENTRU ACEASTĂ VERSIUNE A LUI MILDRED RATCHED?

Sarah poate fi foarte versatilă. Dacă o vezi în Mrs. America și apoi în acest serial, poți observa o mare transformare. Poate să pară periculoasă dacă vrea. Nu se dă în lături de la nimic și dă dovadă de multă integritate. Cred că puterea ei interioară poate fi folosită atât în scopuri pozitive, cât și în scopuri negative, fapt care se potrivește de minune cu personajul.

AȚI MAI LUCRAT SARAH ȘI ÎN TRECUT. AȚI CONSTAT CĂ AVEȚI UN MOD DE COMUNICARE SPECIAL ATUNCI CÂND AȚI REÎNTÂLNIT-O LA SERIALUL RATCHED?

Da, și aș lucra oricând alături de ea. A fost grozav să facem iar echipă, pentru că am avut ocazia să petrecem mult timp împreună. Am avut suficient timp să aprofundăm această relație complicată. Din unele puncte de vedere, lucrăm diferit, dar ador să o văd în acțiune. Este atât de meticuloasă și atentă la detalii! Eu am tendința să încerc toate variantele și să văd după aceea care a funcționat. Mi-a făcut mare plăcere acest dans împreună cu ea.

CUM AȚI REUȘIT SĂ PĂTRUNDEȚI ÎN MINTEA UNUI PERSONAJ ATÂT DE ÎNTUNECAT?

Da, o vreme am fost într-o zonă întunecată. Pentru ziua filmării, îmi creasem un playlist pe care îl ascultam în mașină sau în rulotă. Era o combinație aleatorie de piese de la Nine Inch Nails și muzică de Beethoven. Încercam să procedez așa ca să nu fiu niciodată sigur de ceea ce urma să se întâmple. Pentru a surprinde gesturile specifice, m-am uitat la multe videoclipuri pe YouTube. Habar n-am ce făceau actorii înainte de YouTube. A fost un ajutor incredibil să am posibilitatea să vizionez, de câte ori a fost nevoie, imagini cu pacienți schizofrenici. 

AȚI CITIT CEVA ANUME SAU V-AȚI DOCUMENTAT ÎN LEGĂTURĂ CU AFECȚIUNILE PSIHIATRICE?

Mama mea este terapeut ocupațional și a fost o resursă foarte interesantă pentru acest proiect. Știe foarte multe despre aspectele cognitive ale creierului și mi-a recomandat câteva cărți excelente. De exemplu, există o carte intitulată The Boy Who was Raised as a Dog. Este scrisă de un psiholog pentru copii, care era chemat de câte ori era vorba despre copii cu traume majore. Mergea adesea în centre de detenție pentru minori, așa că este o carte cu o mulțime de povești care prezintă și tehnicile prin care ajuta la vindecarea celor în cauză. Aceasta a fost o resursă foarte importantă. 

DE CE CREDEȚI CĂ OAMENII SUNT ATÂT DE NELINIȘTIȚI ȘI INTRIGAȚI DE ÎNGRIJIREA PSIHIATRICĂ, MAI ALES CÂND ESTE VORBA DE PERIOADA ÎN CARE ESTE PLASATĂ ACȚIUNEA SERIALULUI?

După ce începi să afli mai multe despre istoria tulburărilor mintale, își dai seama că, nu cum mult timp în urmă, printre tratamente se numărau tăierea unor părți din creier și aplicarea de șocuri electrice. Acestea se petreceau cu numai 60 de ani în urmă și se credea ar putea vindeca bolile psihice. Acestea sunt lucruri pe care am speranța că oamenii le vor găsi revelatoare. Toate tehnicile folosite în salonul din Ratched sunt reale. Deci cred că intenția este și să provoace teamă, dar toate acestea ne arată, în același timp, cât de puține știm de fapt despre creier și câte tehnici teribile au fost folosite în trecut pentru a înțelege ce se întâmplă. Serialul abordează și felul în care am definit anormalul, pentru că, nu demult, homosexualitatea era menționată în manualul de psihiatrie. 

CUM AU CONTRIBUIT LA INTERPRETAREA DUMNEAVOASTRĂ EXTRAORDINARELE ECHIPE DE DESIGNERI CARE AU AJUTAT LA CREAREA IMAGINII PERSONAJULUI? 

Ryan a venit cu câteva fotografii de referință cu James Dean și cu Marlon Brando în tinerețe și și-a dorit acel aspect curat, cu tricou alb. De asemenea, Ryan știe exact ce vrea și în privința părului. Tunsoarea „flat top” era specifică perioadei respective și dădea un aspect îngrijit. Mie mi s-a părut puțin violentă și militărească. Totul a fost gândit atent, până în cele mai mici detalii.

CE VĂ DORIȚI CEL MAI MULT SĂ SIMTĂ PUBLICUL ATUNCI CÂND VA VIZIONA RATCHED?

Aceasta nu este povestea sorei Ratched de pe vremea bunicilor! Asta-i sigur! Cred că, din primele zece minute, publicul își va da seama că nu este un serial mediocru. Ca element specific, aș menționa faptul că pare o producție cinematografică, dar, în același timp, este un serial și poate fi vizionat în maraton, fără întreruperi. Are ceva epic. Este o dramă de amploare, clasică și impresionantă, dar are și tot felul de mici elemente complexe și momente surprinzătoare de comedie, beneficiind în același timp și de un univers propriu, foarte bine gândit.

Foto: Netflix

***