Menu
Film / Special

Interviu cu Haley Lu Richardson (Unpregnant): “Veronica poartă foarte mult această mască a vieții perfecte”

Dacă ți-era dor de un teen movie care să-ți dea o stare de bine, să aibă substanță, să abordeze câteva teme (sau, mai bine spus, probleme) smart, de actualitate pentru adolescenți, dar care, în același timp, să fie cu umor și aventură, Unpregnant este titlul pe care trebuie să-l treci pe lista de must-see. 

Disponibil acum pe HBO GO, filmul vorbește despre prietenia dintre două adolescente: Veronica (Haley Lu Richardson), o tânără în vârstă de 17 ani care află că este însărcinată și ia decizia să facă un avort, și Bailey (Barbie Ferreira), fosta ei prietenă cea mai bună, alături de care pornește într-o călătorie plină de peripeții către New Mexico. În cele trei zile pe care le petrec împreună, se redescoperă și își dau seama că unul dintre cele mai importante lucruri din viață este prietenia adevărată.

Pentru Haley Lu Richardson (Veronica), Unpregnant este a doua colaborare cu regizoarea Rachel Lee Goldenberg, iar prin intermediul HBO, am aflat cum a fost această experiență pentru ea.

Unpregnant vorbește despre avort într-un mod aparte, așa cum nu vedem prea des la cinema sau la TV. Care a fost prima ta impresie când ai auzit despre acest proiect?

HLR: Am fost foarte surprinsă atunci când agentul meu m-a sunat să-mi spună că „e o comedie cu adolescenți, iar personajul tău e o fată însărcinată care merge într-o călătorie mai lungă să facă un avort.” M-am tot întrebat cum se poate întâmpla așa ceva? Mi se părea că e o poveste mult prea ambițioasă pentru o oră și jumătate. Eram foarte emoționată gândindu-mă cum va funcționa acest proiect.

Cum te-ai obișnuit cu ideea?

HLR: Am făcut același lucru ca în orice alt proiect, pentru că munca mea presupune să mă pun în pielea unor oameni și să mă proiectez în situații specifice. Un film nu înseamnă explorarea unei alegeri de tipul „ar trebui să fac asta sau nu?”. Personajul meu, Veronica, e o tipă puternică, încrezătoare în propriile forțe și foarte competitivă. Lupta ei vine din faptul că nu poate spune nimănui din viața ei anumite lucruri – fie din pricina faptului că să gândește cum o percep oamenii, fie din cauza presiunii pe care o pune asupra ei – care o fac să se simtă ca o ratată sau rușinată, fără sprijinul și iubirea familiei.

Cum ai relaționat cu personajul Veronica?

HLR: Ce mi-a plăcut la ea au fost, în același timp, și lucrurile care nu mi-au plăcut. Când am citit prima oară scenariul mă enerva imaginea ei superficială. Poartă foarte mult această mască a vieții perfecte. Încercând să mă conectez cu ea, mă enervam deseori și mă întrebam de ce nu poate această fată să fie ea însăși, în orice situație? Dar când m-am aplecat asupra contextului vieții ei și am văzut de unde vin toate aceste lucruri, am înțeles că relaționez mult cu ea, de fapt. Când eram în liceu am participat la concursuri de dans și puneam o presiune enormă pe mine să fiu cea mai bună dansatoare, iar atunci când nu eram pe primul loc mă simțeam ca o ratată față de toți ceilalți. Toate presiunile externe cântăreau de fapt mai mult decât încercările mele de a fi cât mai bună și mândră de fiecare realizare. Așa că am canalizat toate aceste emoții din viața personală și am încercat să înțeleg de ce este Veronica așa cum este.

În ce alte moduri te-ai mai pregătit pentru acest rol?

HLR: Am vrut să înțeleg mai bine felul în care oameni din toate zonele văd avortul, așa că am urmărit tone de clipuri pe  YouTube, documentare și interviuri cu femei care au trecut prin această experiență și medici care lucrează la clinicile pentru avorturi. Am vizionat clipuri pro-alegere și pro-viață în egelă măsură pentru că mi-am dorit să am o viziune de ansamblu asupra lumii și implicit asupra universului poveștii în care intram. Cel mai important lucru pe care l-am învățat ascultând femeile care au făcut avorturi e că fiecare experiență e diferită. Am văzut femei cărora le e încă rușine, după 15 ani, să vorbească despre asta. Și nu e vorba de regretul față de alegerea făcută, ci de sentimentul că ar trebui să aibă remușcări, iar asta cântărește enorm. Presiunea societății e atât de puternică încât tristețea aceasta pe care o poartă după ele zeci de ani îți oferă o perspectivă reală și dramatică. Am vorbit și cu femei care chiar regretă avortul, despre rușinea pe care o simt și stările prin care au trecut.

Sunt o mulțime de scene memorabile în film. Care e prima scenă care-ți vine acum în minte?

HLR: Sunt multe scene care pe moment mi s-au părut cathartice și simt că asta se și vede în film. Ador acea scenă în rollercoaster când Veronica și Bailey [Barbie Ferreira] se simt libere să exprime toate adevărurile lor pentru prima dată. Chiar simți că poți respira în largul tău atunci când vezi această scenă.  Și îmi place la fel de mult scena de pe șine. Spun asta pentru că sunt multe momente în care Veronica ajunge în punctul în care răbufnește, spunând o mulțime de lucruri, și energia asta e copleșitoare astfel încât după acele scene atât de provocatoare simțeam că în sfârșit pot să respir.

Ai o chimie extraordinară cu Barbie Ferreira, ceea ce e esențial pentru un duo. Cum v-ați întâlnit?

HLR: Citeam scenariul cu diferite actrițe pentru rolul lui Bailey. Au fost experiențe plăcute cu toată lumea, dar când a venit Barbie a adus întreg personajul la suprafață. Îmi amintesc că, atunci când a plecat, m-am uitat la producători și am simțit că și ei erau siguri 100% că ea e Bailey.

Cum a fost colaborarea cu regizoarea Rachel Lee Goldenberg?

HLR: Lucrasem cu ea în urmă cu opt ani la un lungmetraj (Escape from Polygamy în 2013), iar reîntâlnirea a fost extraordinară. A fost o experiență distractivă și foarte plăcută, din toate punctele de vedere, mai ales la un astfel de proiect de care e atât de pasionată. Am lucrat la proiecte în care simțeam că sunt doar o piesă dintr-un puzzle care trebuie mânuită și mutată pentru a face un întreg, dar munca alături de Rachel a fost  cu totul altceva: am comunicat extraordinar, a fost foarte deschisă cu mine și față de toate propunerile despre felul în care simțeam că o pot face pe Veronica un personaj complet cu care oamenii să empatizeze.

Cum privești lansarea filmului și ce impresie speri să lase asupra publicului?

HLR: Sunt emoționată și curioasă pentru că o parte din lucrurile pe care le-am împărtășit pe Instagram au deschis o cutie a Pandorei și o ocazie pentru a răspândi ură din partea celor care nu sunt de acord cu multe din cele exprimate în film. Sper ca publicul să-și deschidă sufletul și să urmărească întreaga experiență redată în film. Sper să vadă conversațiile stârnite de film și să aibă mai multă înțelegere sau empatie, să se gândească poate asemeni unui actor care intră în pielea altcuiva cum evaluează o situație, ce simte acea persoană, cum este lumea lui și realitatea în care trăiește.

Filmul Unpregnant/ Călătorie neplanificată, regizat de Rachel Lee Goldenberg, cu Haley Lu Richardson și Barbie Ferreira în rolurile principale, este disponibil pe HBO GO aici: https://hbogo.ro/movies/unpregnant