Menu
Special / TV

Interviu cu Lin-Manuel Miranda și poveștile lui despre serialul fantasy al toamnei: His Dark Materials

Pe Lin-Manuel Miranda l-am descoperit în rolul de actor de relativ puțină vreme, în Mary Poppins Returns, unde m-a cucerit iremediabil. În lumea muzicală, în schimb, Miranda are deja o reputație impresionantă, plus o nominalizare la Oscar pentru Cel mai bun cântec original (Moana) și alte două la Globurile de Aur (pentru piesele scrise pentru Moana și Mary Poppins Returns). Interviu cu Lin-Manuel Miranda

Toamna aceasta, actorul revine în atenția noastră, pe micile ecrane de această dată, în His Dark Materials, care va avea premiera pe 4 noiembrie la HBO GO. Iar eu l-am trecut deja pe lista de must-see.

Un fantasy care îți va aminti de lumile fantastice din Harry Potter, Lord of the Rings, Stardust, Chronicles of Narnia, aventuri care te-au purtat întotdeauna cu mintea departe, His Dark Materials are la bază trilogia cu același nume scrisă de Philip Pullman. Povestea o are în prim-plan pe Lyra Belacqua (Dafne Keen), o copilă ce trăiește la granița dintre lumea ei reală, de zi cu zi, și cea fantastică, pe care încearcă să o descopere tot mai mult. În momentul în care prietenul ei este răpit, Lyra pornește într-o călătorie pentru a-l găsi, o experiență presărată cu numeroase provocări, care îi schimbă radical viziunea despre universul ei, despre tot ceea ce credea că știe.

Pe lângă Lin-Manuel Miranda și Dafne Keen, din distribuția serialului fac parte și James McAvoy, Ruth Wilson și Andrew Scott (faimosul Moriarty din Sherlock).

Cine este Lee Scoresby?

Lin-Manuel Miranda: Lee Scoresby este un aeronaut texan, ceea ce înseamnă că zboară cu un balon cu aer cald în lumea Lyrei. E foarte interesant. Când îl întâlnim prima oară, nu prea are sens. Suntem brusc într-un balon cu aer cald, zburând deasupra unor munți, dar în scurt timp aflăm că el este un prieten apropiat al ursului Byrnison. El i se alătură Lyrei în căutarea ei spre nord, ca să îi găsească pe copiii dispăruți și să vadă Praful.

Este Lee băiatul bun sau rău?

LMM: Aș spune că e un tip bun și un ștrengar în același timp. Nu e genul care să evite să fure din buzunarul cuiva, nu e genul care să refuze să facă lucruri rele ca să obțină niște rezultate bune: este un cowboy. Dar cowboy în stilul lui Gary Cooper din High Noon. Are o inimă incredibil de decentă, chiar dacă bea, e pasionat de jocuri de noroc, se bate și are o armă. Dar, în același timp, folosește toate acele puteri pentru a face bine.

De ce ai vrut să faci parte din această adaptare a cărților „His Dark Materials”?

LMM: Lucram la Mary Poppins returns, în Londra, când Jane Tranter și Jack Thorne (n.red: producătorul executiv, respectiv scenaristul serialului) m-au invitat la cină. Sunt un mare fan al muncii lor individuale, de la Doctor Who la piesa Harry Potter, care mi s-a părut o operă incredibilă. Așa că am acceptat să merg cu ei la cină. Apoi am fost șocat când mi-au spus la ce lucrau, plus anvergura ambiției din spatele adaptării acestui proiect. Este ceeea ce merită acest material, așa cum ți-ar spune orice fan de-al lui Philip Pullman. Lumile create de el sunt atât de bogate! Apoi, când mi-au spus că se gândeau ca eu să-l interpretez pe Lee Scoresby, am acceptat chiar atunci, la cină. Nu a trebuit să mă gândesc la asta. Prima oară am citit acele cărți când soția mea și cu mine am început să ieșim la întâlniri. În acea perioadă de curtare, citeam lucruri împreună și sunt anumite detalii pe care mi le amintesc. Asta e o serie foarte îndrăgită, pe care soția mea și cu mine am recitit-o de nenumărate ori. Când m-am întors acasă de la cină, nu-mi venea să cred despre ce vorbisem. „O să fiu el”, mi-am zis. A fost o adevărată plăcere.

Ce anume din aceste romane atrage atât tinerii, cât și adulții?

LMM: Când citești cărțile astea, ai același sentiment pe care-l ai când te uiți la cerul nopții și nu e lumină în jur. Vezi cât de  mare e universul. Îți permite să realizezi nu numai mărimea lui, ci a numeroaselor micro-universuri așezate unul deasupra celuilalt. De asemenea, și premisa cărților este fascinantă. Nici măcar intriga lor, ci premisa că există o lume în care avem suflete care sunt manifestări externe și sunt animale, care au sexul opus, care sunt jumătățile noastre mai bune, care sunt conștiința noastră. Acest lucru ne face să ne simțim mai puțin singuri în acest univers în care nu avem daimoni (un soi de spirit animals). Această metaforă are ceva frumos. E ca atunci când vezi un film sau serial grozav și apoi te întorci cu ochii tulburi în lumea obișnuită. Așa m-am simțit eu după ce am citit aceste cărți.

Ce te-a impresionat cel mai tare la planurile pentru această adaptare?

LMM: Au fost mai multe lucruri. În primul rând, faptul că fac un sezon pe carte, ceea ce e exact ce merită romanele, pentru că lumile sunt atât de bogate. În al doilea rând, Jack [Thorne] a scris toate scenariile. Intenția autorului nu va fi scindată în camera scenariștilor de mai mulți scriitori, ci de unul singur. La fel cum Philip Pullman a creat acest univers, Jack Thorne se ocupă de adaptarea lui. Acest lucru e foarte incitant, chiar dacă îți vine să-i duci lui Jack Thorne prăjiturele și ceai și să-l îmbrățișezi tot timpul. De fiecare dată când îl văd, pare extenuat. Astea au fost cele două lucruri care mi-au plăcut la nebunie la acest proiect. Mi-am dat seama că încearcă, cu adevărat, să facă dreptate acestor povești.

Dintre toate personajele, Lee Scoresby e probabil cel mai distractiv de interpretat…

LMM: Nu o să-ți spun decât că, în prima zi de filmare, am avut un număr de musical într-un balon cu aer cald, alături de un iepure. În a doua zi de filmări, am avut o bătaie într-un bar și un scaun mi s-a rupt în spate, în timp ce furam din buzunare și am fost aruncat din bar, ca în westernurile clasice. În a treia zi, am vorbit cu un urs cu armură. Astea au fost primele trei zile de muncă. E ca și cum fiecare zi a fost un vis pentru actori, de la modul în care interacționam cu daimonii noștri, munca păpușarilor și efectele CGI la incredibila echipă de vis formată din actorii pe care îi avem. De la Dafne [Keen], care este foarte echilibrată pentru o tânără actriță, la James McAvoy, Ruth Wilson și nu numai.

Cum a fost să joci cu un daimon sau un urs uriaș?

LMM: Am avut niște păpușari incredibili pe platoul de filmare. Practic, ei sunt înlocuitorii. Eu am o tânără actriță minunată, pe nume Ruby, care este vocea lui Hester [daimonul lui Lee] și spune replicile cu mine. Practic, în fiecare scenă tragem câteva cadre cu marioneta, ca să înțelegem unde e daimonul în spațiu și cum interacționăm cu el.. E important să faci totul cum trebuie: Lee Scoresby petrece atâta timp singur în balonul lui cu aer cald. Vorbește cu daimonul lui așa cum vorbesc cu ei înșiși oamenii singuri și nebuni. Sunt ca Han Solo și Chewy.

Asta e o provocare?

LMM: Nu cunosc niciun actor care să nu-și fi petrecut copilăria vorbind cu el însuși. E ca și cum te-ai preface de-adevăratelea. Motivul pentru care ne-am apucat de asta este pentru că trebuie să ne folosim imaginația ca să facem restul lucrului.

Care ar fi daimonul tău, dacă ai avea unul în viața reală?

LMM: E amuzant. Mereu am glumit că daimonul meu era propriul meu câine, Toby, pe care îl iubesc foarte mult. Dar nu mai cred că e adevărat. Cred că e vorba doar de mine, care îmi iubesc câinele. Cred că daimonul meu e probabil un introvertit. Cred că e foarte tăcut și timid, tocmai pentru că eu nu sunt foarte tăcut sau timid. Cred că daimonul meu e un șoarece de bibliotecă, care poartă un pulover și citește în pat, spunându-mi „Ce cauți pe scena aia? Dă-te jos!”

Foto: HBO România