Să ajungi la New York Film Academy și să treci la cinematografie chiar dacă traseul tău inițial părea să fie altul este un lucru mare. Octavian Iacob a reușit treaba asta, așa că astăzi îi descoperim parcursul până la New York și planurile de viitor.
Cine este Octavian Iacob și cum a ajuns el la New York Film Academy?
Am 29 de ani și sunt din București, am absolvit un master în Marketing Internațional, sunt pasionat de fotografie și de tot ce ține de lumea filmului și am finalizat cursuri și workshopuri din mediul cinematografic. Deși nu am o experiență practică bogată în zona cinemaului, talentul și înclinația au avut un cuvânt important de spus. La doar 29 de ani, mi-am început cariera realizând – alături de alți șase prieteni – un proiect care a ieșit câștigător al Competiției Internaționale de Regie, organizate de New York Film Academy. În prezent, îmi împart viața între pasiunea pentru film și jobul full-time ca flight attendant.
Povestește-ne puțin despre Lust for Life: despre ce este vorba și cum ți-a venit ideea pentru acest proiect?
Lust for Life este o poveste de viață în care se poate regăsi oricine. Un triunghi vicios dintre două domnișoare prietene și un domn, un moment când faci o alegere orbit doar de o dorință arzătoare, nerealizând ca poți distruge sufletul cuiva. A fost încă de la început un proiect ambițios. Mi-am dorit o poveste cu suspans, care să fie înțeleasă de oricine, indiferent de naționalitate sau religie. Am avut doar cinci minute la dispoziție să arătam ce putem crea, aceasta fiind una din cerințele de bază ale concursului. După lungi discuții cu Ana, scenaristul echipei, am ales actorii. Actori amatori, fără experiență, dar care s-au dedicat, dându-și silința ca totul să iasă perfect. De asemenea, un rol decisiv l-a avut directorul de imagine Emanuel Bouariu și asistentul acestuia, Daniel Mohora. Marius Chiriță a fost omul din spatele iluminării, reușind chiar să facă posibil ca imaginea să pară filmată noaptea, deși era miezul zilei.
Ce ai vrea să înveți la New York Film Academy? Pe ce ți-ar plăcea să te axezi?
În primul rând aș dori să mă folosesc de această oportunitate cât pot de mult pentru a învăța coordonarea și relaționarea cu echipa pe platoul de filmare, lucru care nu se poate deprinde prin teorie. Am constatat faptul că este extrem de greu să lucrezi sub presiunea timpului, dar am privit acest lucru ca pe o provocare. Aș vrea să mă axez pe cunoașterea și înțelegerea actorilor, să reușesc să le transmit ceea ce doresc de la ei.
Când ai început să cochetezi cu industria cinematografică?
Sincer, în urmă cu doar un an. Cu fotografia încă de la 19 ani, când am început un mic business realizând fotografii și clipuri la evenimente private. Astfel am realizat că îmi place ceea ce fac, doar că îmi doream mai mult. Foarte importantă în acestă poveste este încrederea în tine și mai ales în oamenii cu care lucrezi.
Pe de altă parte, pentru un independent, un tânăr care are potențial, bugetul este o problemă. Asta pentru că încă nu a auzit nimeni de el să îl susțină. În acel moment îi sunt retezate aripile pentru că, dacă ai vrea să filmezi într-o locație, ai nevoie de multe aprobări, iar acolo unde nu este nevoie, se cer bugete foarte mari. Am avut recent un proiect în Suedia și am rămas uimit cum toată lumea este bucuroasă că filmezi în barul lor, în castelul lor sau chiar pe trotuarul din fața casei lor. În România trebuie să mai treacă ceva timp.
La ce proiecte lucrezi acum? Ce urmează pentru tine?
Lust for Life va continua și se va contura din ce în ce mai vizibil într-un scurtmetraj atipic, la nivel mondial, de talia HBO sau Netflix, cu aparatură proprie, actori amatori, doar cu bugetul propriu, unul limitat, și cu o poveste controversată– dezbatem o boală cu care ne confruntăm cu toții, fie că admitem fie că nu, depresia și bipolaritatea. Mult prea complex pentru un scurtmetraj prin numărul mare de actori – 6 principali și peste 30 de figuranți, locații în București, Herculane, Covasna, Sighișoara și o echipă de doar 10 persoane, totul pentru doar 20 de minute de film. Locațiile sunt alese, scriptul aproape definit, iar drepturile de utilizare ale unor melodii de la Hollywood aproape semnate. Ținta este participarea, nominalizarea și poate câștigarea unui trofeu la TIFF și Berlinale – Ursul de Aur, plus încă 6 alte Festivaluri de Film Internaționale ca independent.
Personal, urmează aventura New York Film Academy. Sunt bucuros și recunoscător fiecărui membru al echipei mele, căci datorită lor sunt aici. Mă voi întoarce mai matur, mai bine pregătit și le promit că vom ajunge departe după acest scurtmetraj în care mi-am pus tot ceea ce am de oferit vieții. Pe această cale doresc să le mulțumesc tuturor pentru susținere și implicare.