Menu
Film / Special

Rodica Lazăr (La Gomera): „Cred că femeile sunt incredibile, puternice, cu resurse mai mari decât își imaginează uneori”

Rodica Lazăr (La Gomera)

La Gomera Rodica Lazar Interviu

La Gomera a fost filmul meu preferat de la ediția TIFF 2019. Și mi-a plăcut atât de mult, încât săptămâna aceasta voi mai merge să-l văd o dată. În regia lui Corneliu Porumboiu, La Gomera a fost inclus în competiția de la Festivalul de la Film de la Cannes, este propunerea României la Oscaruri și… vă propune o poveste dinamică, intensă, cu niște răsturnări de situație foarte faine. Pe scurt, o poveste diferită de tot ce găsim în filmele românești.

În prim-plan este Cristi (Vlad Ivanov), un polițist care ajunge în Insula La Gomera din Spania pentru a învăța „El Silbo”, un limbaj fluierat folosit de localnici. Scopul său? Să elibereze un traficant din închisoare folosindu-se de acest limbaj codat și să afle de la acesta unde este ascunsă o sumă uriașă de bani. Misiunea lui se complică și mai mult, mai ales în momentul în care intră în scenă și frumoasa Gilda (Catrinel Marlon), o ispită cu o agendă proprie, și Magda (Rodica Lazăr), o procuroare căreia nu prea îi scapă nimic.

La Gomera intră în cinematografele din țară pe 13 septembrie, însă până atunci, vă las cu actrița Rodica Lazăr și poveștile sale despre film. La Gomera Rodica Lazar Interviu

Povestește-ne puțin despre personajul tău din La Gomera: cine este și care este rolul său în film? 

Personajul meu este Magda, procuror, un personaj puternic. Rolul său din film aș zice că este … „cealaltă parte”. Când veți vedea filmul, veți înțelege.

Ce te-a atras cel mai mult la el?

M-au atras Corneliu Porumboiu și scenariul, în primul rând. Magda este un personaj interesant, într-o poveste interesantă.

Fără să dăm spoilere, care crezi că este cea mai mare greșeală pe care o face ea? Pentru că drumul pe care începe să meargă, de la un punct încolo, este unul mult mai periculos decât pare să-și imagineze. 

Să spunem că poate are prea mare încredere la un moment dat; în condițiile poveștii, asta poate să fie o slăbiciune.

După Valea Mută, e al doilea rol de procuror pe care îl joci. Cum ajungi în rolurile acestea de powerful woman? Ce te ajută în interpretarea lor?

Da. Ajung în rolurile astea în urma unui casting. Se pare că în acest moment, inspir mai des asta decât altceva. Cred că mă ajută faptul că, în realitate, cred că femeile sunt incredibile, puternice, cu resurse mai mari decât își imaginează uneori.

Cum au fost, pentru tine, filmările pentru La Gomera? Care au fost cele mai interesante lucruri pe care le-ai descoperit pe platou și care au fost cele mai mari provocări?

Filmările au fost cât se poate de pline de satisfacție. Am avut o echipă fantastică, s-a lucrat într-un mediu foarte prietenos, cald, creativ, concentrat, totul a fost… armonios, aș spune. Sigur că există provocări tot timpul – vremea, timpul, dar cu oamenii potriviți lângă tine, totul e mai simplu. Și mai sunt provocările bune: să te ridici la înălțimea poveștii, a regizorului, a colegilor. Toate provocările sunt un lucru bun, care te duce înainte.

Cum a fost primit filmul la Cannes și cum crezi că va fi primit în România?

La Cannes filmul a fost primit foarte bine, a fost o seara minunată. Publicul de la TIFF a fost fantastic, sper că a fost un semn bun pentru cum va merge filmul în țară. Sunt sigură că filmul va plăcea, trebuie doar să fie văzut.

Dacă ar fi să alegi doar trei cuvinte care să descrie La Gomera, care ar fi acelea?

Iarna, fluierat, trecător. (de la “The Passenger”)- prima piesă din film.

Unde te vom vedea în următoarea perioadă?

În spectacolele de la Teatrul Bulandra.

Foto: Vlad Cioplea