Menu
Film / Special

Molly’s Game: Oscar pentru Jessica Chastain?

E greu să vorbești despre Jessica Chastain și să alegi cel mai bun rol al ei, pentru că în absolut toate filmele în care am văzut-o eu până acum – Interstellar, The Martian, The Tree of Life, The Zookeeper’s Wife, Crimson Peak, Miss Sloane, ca să numesc doar câteva – a jucat impecabil.

Dar poate că niciun proiect nu a dus-o în zona în care o duce Molly’s Game, pelicula inspirată de povestea schioarei Molly Bloom, care, după un accident în urma căruia e nevoită să renunțe la sport, devine „Prințesa pokerului” din Los Angeles și, ulterior, New York. Filmul marchează debutul regizoral al lui Aaron Sorkin, scenaristul filmelor Moneyball, The Social Network (care i-a adus Oscarul pentru Cel mai bun scenariu adaptat), Steve Jobs și A Few Good Men. Și, bineînțeles, scenaristul și creatorul serialului The Newsroom, care, din punctul meu de vedere, e unul dintre cele mai tari pe le-am văzut.

Fiecare dintre producțiile amintite mai sus au fost despre oameni cu o poveste inedită în spate, cu dialoguri sau monologuri foarte, foarte tari. Iar Molly’s Game nu face excepție.

Sorkin compune din flashbacks portretul unui personaj fascinant, căruia nu ai cum să nu îi apreciezi tenacitatea și puterea de convingere. Iar Chastain pune la bătaie toate armele pentru a construi o Molly Bloom memorabilă (ceea ce mă face să cred că are șanse uriașe la Oscarurile din 2018). Dincolo de acest portret însă, filmul e o excelentă producție despre poker. Din câte îmi amintesc, nu s-au făcut prea multe pelicule pe acest subiect, dar cred că Molly’s Game e mai tehnic la capitolul poker chiar mai mult dect celebrul Rounders, cu Edward Norton și Matt Damon. Dacă vă pasionează domeniul și, mai ales, dacă îl înțelegeți mai bine decât mine, vi le recomand pe amândouă.

Dar să ne întoarcem la ale noastre. Așa cum l-am văzut eu, filmul este structurat în trei părți, trei etape definitorii în viața protagonistei. Povestea începe cu un episod important din copilăria lui Molly, care ne ajută să ne înțelegem complexitatea personalității sale. Molly nu este doar o sportivă de performanță, ci și un copil extrem de inteligent și atent, care observă lucruri pe care alții poate că nu le văd și care își calculează minuțios fiecare pas. Molly e mai mult decât o schioare ambițioasă, iar accidentul pe care îl suferă în timpul unei competiții se transformă în pretextul perfect pentru o reevaluare a vieții sale. Relația dificilă pe care o are cu tatăl său, un psiholog extrem de exigent, își lasă amprenta asupra lui Molly mai mult decât pare la prima vedere. De altfel, una dintre cele mai puternice scene ale filmului este cu cei doi într-un moment de sinceritate și deschidere, un moment pe care, din păcate, îl au puțin cam târziu.

A doua etapă este și cea mai complexă, pentru că o surprinde pe Molly pe un teritoriu total necunoscut, dar pe care ajunge să îl stăpânească perfect. După ce își amână planurile de viitor, Molly ajunge în Los Angeles și începe să lucreze pentru un bărbat care organizează jocuri de poker clandestine. Și nu pentru oricine, ci pentru cei mai bogați oameni de afaceri, sportivi, economiști și… actori de la Hollywood. În această lume a bărbaților care au totul, Molly este, la început, doar un pion. Treptat însă, ea începe să își dea seama că poate mai mult, iar tenacitatea, puterea de convingere și inteligența despre care vorbeam mai sus o ajută să își croiască singură drumul către succes. Un rol important în viața sa îl are și Player X (Michael Cera), jucătorul de poker care aduce clienții faimoși la masa ei, alături de secretele lor, dar care contribuie masiv la declinul imperiului pe care l-a construit.

Degradarea lui Molly este incredibilă, Chastain reușește să transmită atât de bine sentimentele și durerea acestui personaj care, într-o noapte, se trezește înconjurată de zeci de agenți FBI înarmați, ca și când ar fi cel mai periculos criminal al Statelor Unite. Cu averea confiscată și acuzații din toate părțile pentru jocurile de poker pe care le organiza, aceasta îi cere ajutorul avocatului Charlie Jaffey (interpretat de Idris Elba – inimioare, inimioare), căruia știe că nu îi poate plăti onorariul, dar pe care îl convinge o va scoate la capăt dacă acceptă să o reprezinte. Molly are supraviețuirea în sânge, are o rezistență și o capacitate uriașă de a purta orice bătălie, oricât de greu i-ar fi, cu oricât de multe urme ar rămâne. Iar Jaffey este poate singurul care vede dincolo de imaginea de prințesă a pokerului. Pentru el, Molly devine o eroină. O eroină care da, a făcut câteva greșeli, dar, în cele din urmă, nu este altceva decât o victimă colaterală, care nu a vrut să-și trădeze principiile. Iar deznodământul e unul cu atât mai interesant cu cât au loc niște răsturnări de situație care o duc pe Molly pe un alt drum decât cel la care se aștepta ea.

A treia etapă a filmului o găsește pe protagonistă într-un punct în care, pentru a treia oară la rând, e nevoită să o ia de la capăt. Dar în ciuda tuturor obstacolelor de care s-a lovit, a reușit să păstreze cel mai de preț lucru pentru ea: a rămas Molly Bloom! Și să să vedeți de ce spun asta din 5 ianuarie, când filmul, distribuit de Vertical Entertainment, intră în cinematografele din toată țara. Promit că o să vă placă mult, mult!

Sursa foto: www.outnow.ch

No Comments

    Leave a Reply