Menu
Film / News

Premiere și filme nelansate în cinema la a 9-a ediție Noaptea Albă a Filmului Românesc

Unul dintre cele mai populare evenimente dedicate cinema-ului românesc a ajuns la cea de-a 9-a ediție. Noaptea Albă a Filmului Românesc cuprinde Bucureștiul pe 21 septembrie și aduce pe marile ecrane din numeroase locații ale orașului cele mai bune filme ale ultimului an, dar și producții care au făcut istorie în cinematografie.

Programul le promite cinefililor un mix incitant de filme în premieră, filme încă nelansate în cinema, filme premiate în festivaluri internaționale și sesiuni de dialog cu o parte din realizatorii acestor producții – toate într-o singură noapte. Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Rezidența BRD Scena 9, Grădina cu Filme, Unteatru, J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar sunt câteva dintre locațiile în care vor avea loc proiecții până târziu în noapte. Lista lor completă va fi anunțată curând.

Pe 21 septembrie va avea loc lansarea oficială în cinema a celui mai nou film semnat de Paul Negoescu, câștigător la TIFF al Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut în 2013 (O lună în Thailanda). Povestea unui pierde-vară, o comedie dulce-amară despre situațiile dificile în care ne aruncă uneori dragostea, filmată chiar pe străzile Bucureștiului, cu Alexandru Papadopol în rolul principal, va cuceri spectatorii la Noaptea Albă a Filmului Românesc. O altă premieră pe care noua ediție o promite Bucureștiului este și Dragoste 1. Câine, regizat de Florin Șerban, cu Cosmina Stratan și Valeriu Andriuță în rolurile principale. Filmul care deschide Trilogia Dragostei spune povestea unui pădurar singuratic, a cărui existență este dată peste cap de o femeie pe care o găsește în pădure.

Printre cele mai așteptate surprize ale ediției este și proiecția Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (foto sus), propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. Spectatorii au astfel șansa de a vedea, înaintea lansării în cinema, cel mai nou film al regizorului Radu Jude, laureat cu Globul de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary. Filmul are în centrul acțiunii realizarea unei reconstituiri istorice a luptei de la Odessa din cel de-al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă și a fost îndelung elogiat de presa internaţională de specialitate, fiind considerat „un atac caustic şi foarte actual” (Variety).

Tot înaintea lansării în cinema, spectatorii pot urmări debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu, Secretul fericirii, o comedie cinică plină de răsturnări de situație care vor ține publicul cu sufletul la gură. De un debut foarte bun a avut parte în 2018 și Andrei Crețulescu cu Charleston, un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno 2017.

Dintre cele mai iubite producții românești ale anului 2018, cinefilii vor avea bucuria să decopere în program și Pororoca (r. Constantin Popescu), favoritul criticilor la festivalul de la San Sebastian unde a primit Premiul pentru cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache). Drama lui Tudor și a Cristinei a căror fiică este dată dispărută a fost recompensată și la cea de-a 17-a ediție a TIFF cu Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj. Foarte popular în 2018 a fost și debutul regizoarei și actriței de origine sârbă Ivana Mladenovic, Soldații. Poveste din Ferentari (Mențiunea Specială a Juriului Premios Sebastiane), care îl are protagonist pe Adrian Schiop în dublă calitate – de actor și scriitor al romanului de la baza ecranizării.

Mii de spectatori au vizionat aproape 40 de filme anul trecut la Noaptea Albă a Filmului Românesc, evenimentul fiind deja un reper în promovarea cinematografiei autohtone.

Mai multe detalii, pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba