Menu
Film / Premii

Premiile Oscar 2018: nominalizări și predicții

nominalizari

Șiiiii… s-au anunțat mult așteptatele nominalizări la Premiile Oscar 2018, iar eu de-abia acum am reușit să prind un net bun pe meleaguri străine și să mă așez la laptop pentru a analiza pe larg povestea. Surprize foarte mari nu cred că sunt: The Shape of Water, în regia lui Guillermo del Toro, este în top cu cele mai multe nominalizări – 12 mai exact, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cea mai bună actriță în rol principal și Cel mai bun regizor. Urmează Dunkirk, cu opt nominalizări, și Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, cu șapte nominalizări.

Ceremonia Premiilor Oscar 2018 va avea loc pe 4 martie și va fi găzduită, pentru a doua oară consecutiv, de Jimmy Kimmel. Despre întregul proces de votare am scris deja aici, despre celebrul goodie bag primit de nominalizați și învingători voi scrie de îndată ce se concretizează informațiile, iar acum nu-mi mai rămâne decât să dau startul pariurilor și să vă invit și pe voi să-mi spuneți cine credeți că va câștiga anul acesta.

Premiile oscar 2018 nominalizari

CEL MAI BUN FILM:

Call Me by Your Name
Darkest Hour
Dunkirk
Get Out
Lady Bird
Phantom Thread
The Post
The Shape of Water
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

PARIUL MEU: Avem două coming of age movies (Lady Bird și Call Me by Your Name), două pelicule despre evenimentele de la Dunkirk, tratate din perspective diferite (Dunkirk și Darkest Hour), un horror (Get Out) care, scuzați-mi incultura, nu m-a dat deloc pe spate și nu înțeleg ce caută aici, un fantasy al maestrului del Toro (The Shape of Water), o anchetă a jurnaliștilor de la Washington Post care a zguduit Pentagonul (The Post), o poveste romantică despre un designer și muza lui (Phantom Thread) și o dramă despre o mamă care încearcă să facă dreptate în cazul fiicei sale ucise (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Dacă mă uit la toate premiile de până acum, cred că e cel mai sigur să pariez pe Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, filmul lui Martin McDonagh, care a luat cam toate trofeele până acum. Știu că circulă pe net și că mulți deja l-au văzut, însă eu prefer să aștept să-l văd pe căi legale 😀 – are premiera în România pe 23 martie. Trailerul e foarte tare, mi se pare că e o dramă care iese mult din tiparele clasice și, desigur, extrem de lacrimogene, e un film dinamic, umorul e la el acasă chiar și-n momentele complicate, iar Frances McDormand e într-o formă de zile mari.

Sigur, Academia Americană de Film e foarte schimbătoare și e posibil să apară schimbări de ultim moment – și La La Land câștigase cam toate trofeele anul trecut, dar a pierdut Oscarul în favoarea lui Moonlight. The Shape of Water mi se pare un alt titlu cu potențial, dat fiind că toată lumea spune că este cel mai bun film al lui Guillermo del Toro de până acum. Și cum Hollywood-ului îi plac poveștile cu investigații jurnalistice (Spotlight a câștigat Oscarul în 2016), aș spune că și The Post are șanse mari.

CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL PRINCIPAL:

Timothée Chalamet, Call Me by Your Name
Daniel Day-Lewis, Phantom Thread
Daniel Kaluuya, Get Out
Gary Oldman, Darkest Hour
Denzel Washington, Roman J. Israel, Esq.

PARIUL MEU: e anul lui Gary Oldman, vă zic sigur! După ce am văzut Darkest Hour, despre care am povestit aici, nu mai am dubii că actorul britanic va pleca acasă cu statueta de aur. Sigur, am și un regret aici: James Franco ar fi meritat o nominalizare pentru rolul din The Disaster Artist. Sunt curioasă de Timothée Chalamet, pentru că toți îl laudă, și vreau neapărat să văd Roman J. Israel, pentru că Denzel Washington se numără printre actorii mei preferați, un om care pur și simplu nu dă greș cu rolurile sale.

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL PRINCIPAL:

Sally Hawkins, The Shape of Water
Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Margot Robbie, I, Tonya
Saoirse Ronan, Lady Bird
Meryl Streep, The Post

PARIUL MEU: n-am văzut niciun film din seria de mai sus, dar o să merg pe varianta Saoirse Ronan, pentru că știți cât de mult îmi place de ea! E genul de actriță care n-are nevoie de un Oscar care să îi spună că e foarte bună (să vedeți și Atonement, Hanna, The Lovely Bones, How I Live Now, Brooklyn și The Grand Budapest Hotel, toate cu ea), dar chiar mi-ar plăcea să câștige, mai ales că are deja trei nominalizări la Oscar la numai 23 de ani. Dacă nu ia ea, statueta de aur va ajunge cel mai probabil la Frances McDormand.

CEL MAI BUN ACTOR ÎN ROL SECUNDAR:

Willem Dafoe, The Florida Project
Woody Harrelson, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Richard Jenkins, The Shape of Water
Christopher Plummer, All the Money in the World
Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

PARIUL MEU: Oscilez între Woody Harrelson și Sam Rockwell, dat fiind hype-ul cu Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

CEA MAI BUNĂ ACTRIȚĂ ÎN ROL SECUNDAR:

Mary J. Blige, Mudbound
Allison Janney, I, Tonya
Lesley Manville, Phantom Thread
Laurie Metcalf, Lady Bird
Octavia Spencer, The Shape of Water

PARIUL MEU: Allison Janney din I, Tonya, care deja a luat Globul de Aur și Premiile SAG și Critics’ Choice pentru acest rol. De altfel, de-abia aștept să văd I, Tonya, povestea patinatoarei Tonya Harding, pentru că filmele despre sportivii de performanță sunt mai tot timpul impresionante.

CEL MAI BUN REGIZOR:

Dunkirk, Christopher Nolan
Get Out, Jordan Peele
Lady Bird, Greta Gerwig
Phantom Thread, Paul Thomas Anderson
The Shape of Water, Guillermo del Toro

PARIUL MEU: Guillermo del Toro, fără dubii.

CEA MAI BUNĂ ANIMAȚIE:

The Boss Baby, Tom McGrath, Ramsey Ann Naito
The Breadwinner, Nora Twomey, Anthony Leo
Coco, Lee Unkrich, Darla K. Anderson
Ferdinand, Carlos Saldanha
Loving Vincent, Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Sean Bobbitt, Ivan Mactaggart, Hugh Welchman nominalizari

PARIUL MEU: Eu nu sunt o așa mare fană a animațiilor, dar Coco a fost super-tare! Și e preferatul meu pe 4 martie. nominalizari

CEL MAI BUN SCURTMETRAJ DE ANIMAȚIE:

Dear Basketball, Glen Keane, Kobe Bryant
Garden Party, Victor Caire, Gabriel Grapperon
Lou, Dave Mullins, Dana Murray
Negative Space, Max Porter, Ru Kuwahata
Revolting Rhymes, Jakob Schuh, Jan Lachauer

PARIUL MEU: Nu știu dacă voi avea ocazia să văd vreunul, dar hai… de dragul jocului și al lui Kobe Bryant, o să merg pe varianta Dear Basketball.

CEL MAI BUN SCENARIU ADAPTAT:

Call Me by Your Name, James Ivory
The Disaster Artist, Scott Neustadter & Michael H. Weber
Logan, Scott Frank & James Mangold and Michael Green
Molly’s Game, Aaron Sorkin
Mudbound, Virgil Williams and Dee Rees

PARIUL MEU: O să aleg Call Me by Your Name, pentru că mi se pare cam cea mai puternică poveste din lista de mai sus. Iar Molly’s Game vine pe un foarte apropiat loc doi.

CEL MAI BUN SCENARIU ORIGINAL:

The Big Sick, Emily V. Gordon & Kumail Nanjiani nominalizari
Get Out, Jordan Peele
Lady Bird, Greta Gerwig
The Shape of Water, Guillermo del Toro, Vanessa Taylor
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Martin McDonagh

PARIUL MEU: dacă ar fi după mine, ar câștiga Lady Bird, pentru că e o poveste fix pe gustul meu, dar cred că, la această categoria, bătălia se va da între The Shape of Water și Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

CEA MAI BUNĂ IMAGINE:

Blade Runner 2049, Roger Deakins
Darkest Hour, Bruno Delbonnel
Dunkirk, Hoyte van Hoytema
Mudbound, Rachel Morrison
The Shape of Water, Dan Laustsen

PARIUL MEU: Blade Runner 2049. Mi-a plăcut prea mult să nu votez cu el! 😀

CEL MAI BUN DOCUMENTAR:

Abacus: Small Enough to Jail, Steve James, Mark Mitten, Julie Goldman
Faces Places, JR, Agnès Varda, Rosalie Varda
Icarus, Bryan Fogel, Dan Cogan
Last Men in Aleppo, Feras Fayyad, Kareem Abeed, Soren Steen Jepersen
Strong Island, Yance Ford, Joslyn Barnes

PARIUL MEU: Și la rubrica asta sunt cam pe dinafară, dar o să aleg Faces Places, care a câștigat și două premii la Cannes, un documentar despre o regizoare și un fotograf care pornesc împreună prin Franța rurală pentru a descoperi comunități noi și povești extraordinare. Mie mi s-a părut foarte mișto ideea, așa că de-abia aștept să văd ce crede și Academia Americană de Film.

CEL MAI BUN DOCUMENTAR – SCURTMETRAJ:

Edith+Eddie, Laura Checkoway, Thomas Lee Wright
Heaven is a Traffic Jam on the 405, Frank Stiefel
Heroin(e), Elaine McMillion Sheldon, Kerrin Sheldon
Knife Skills, Thomas Lennon
Traffic Stop, Kate Davis, David Heilbroner

PARIUL MEU: puțin ajutor aici? 😀

CEL MAI BUN FILM STRĂIN:

A Fantastic Woman (Chile)
The Insult (Lebanon)
Loveless (Russia)
On Body and Soul (Hungary) nominalizari
The Square (Sweden)

PARIUL MEU: Am văzut trei filme din această listă, adică A Fantastic Woman, Loveless și On Body and Soul, și efectiv nu știu ce să aleg. Sunt wow filmele astea și sincer nu pot alege între ele. The Square e iarăși un candidat serios, mai ales că a câștigat și Palme d’Or la Cannes și, cel mai probabil, va câștiga și Oscarul. Pe mine m-a impresionat mult Loveless, dacă aveți ocazia să-l vedeți, vă rog să nu-l ratați – eu l-am prins la Les Films de Cannes, dar știu că are premiera în martie în toate cinematografele. E genul acela de film la care te gândești multă vreme după ce ai ieșit de la cinema și cred că o să aibă un impact uriaș.

CEL MAI BUN MONTAJ:

Baby Driver, Jonathan Amos, Paul Machliss
Dunkirk, Lee Smith
I, Tonya, Tatiana S. Riegel nominalizari
The Shape of Water, Sidney Wolinsky
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Jon Gregory

PARIUL MEU: merg pe Dunkirk, pentru că filmul ăsta cu relativ puține replici e mai mult despre cum se construiește povestea din punct de vedere vizual și despre tensiunea care se acumulează de la o scenă la alta. Iar rezultatul final e senzațional.

CEL MAI BUN MONTAJ DE SUNET:

Baby Driver, Julian Slater
Blade Runner 2049, Mark Mangini, Theo Green
Dunkirk, Alex Gibson, Richard King nominalizari
The Shape of Water, Nathan Robitaille, Nelson Ferreira
Star Wars: The Last Jedi, Ren Klyce, Matthew Wood

PARIUL MEU: tot Dunkirk.

CEL MAI BUN MIXAJ DE SUNET:

Baby Driver, Mary H. Ellis, Julian Slater, Tim Cavagin
Blade Runner 2049, Mac Ruth, Ron Bartlett, Doug Hephill
Dunkirk, Mark Weingarten, Gregg Landaker, Gary A. Rizzo
The Shape of Water, Glen Gauthier, Christian Cooke, Brad Zoern
Star Wars: The Last Jedi, Stuart Wilson, Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick

PARIUL MEU: Dunkirk

CEA MAI BUNĂ SCENOGRAFIE:

Beauty and the Beast, Sarah Greenwood; Katie Spencer
Blade Runner 2049, Dennis Gassner, Alessandra Querzola
Darkest Hour, Sarah Greenwood, Katie Spencer
Dunkirk, Nathan Crowley, Gary Fettis nominalizari
The Shape of Water, Paul D. Austerberry, Jeffrey A. Melvin, Shane Vieau

PARIUL MEU: Oscilez între The Shape of Water și Blade Runner 2049.

CEA MAI BUNĂ COLOANĂ SONORĂ:

Dunkirk, Hans Zimmer nominalizari
Phantom Thread, Jonny Greenwood
The Shape of Water, Alexandre Desplat
Star Wars: The Last Jedi, John Williams
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Carter Burwell

PARIUL MEU: Asta mi s-a părut mereu una dintre cele mai grele categorii. Mi se pare că muzica joacă un rol important în construirea poveștii dintr-un film și tocmai de-asta am fost mereu atentă la compozitori. Hans Zimmer este preferatul meu și o să vă zic câteva titluri ca să înțelegeți de ce îmi place: Rush, Inception, Interstellar, Pirates of the Caribbean, The Dark Knight. Filmele astea au avut o coloană sonoră genial grație lui. În același timp, Desplat e omul din spatele muzicii din The Curious Case of Benjamin Button, Argo, The Imitation Game, The Danish Girl, un alt nume nominalizat frecvent la această categorie, așa că statueta se va disputa mai mult ca sigur între ei doi: Zimmer și Desplat. nominalizari

CEL MAI BUN CÂNTEC:

Mighty River – Mudbound, Mary J. Blige
Mystery of Love –  Call Me by Your Name, Sufjan Stevens
Remember Me – Coco, Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez
Stand Up for Something –  Marshall, Diane Warren, Common
This Is Me – The Greatest Showman, Benj Pasek, Justin Paul

PARIUL MEU: This Is Me.

CEL MAI BUN MACHIAJ:

Darkest Hour, Kazuhiro Tsuji, David Malinowski, Lucy Sibbick
Victoria and Abdul, Daniel Phillips and Lou Sheppard
Wonder, Arjen Tuiten nominalizari

PARIUL MEU: Darkest Hour, pentru că Gary Oldman nu ar fi fost un Churchill atât de tare fără machiajul lui Kazuhiro Tsuji. nominalizari

CELE MAI BUNE COSTUME:

Beauty and the Beast, Jacqueline Durran
Darkest Hour, Jacqueline Durran
Phantom Thread, Mark Bridges
The Shape of Water, Luis Sequeira
Victoria and Abdul, Consolata Boyle

PARIUL MEU: Phantom Thread se anunță a fi cel mai bun la acest capitol.

CELE MAI BUNE EFECTE SPECIALE:

Blade Runner 2049, John Nelson, Paul Lambert, Richard R. Hoover, Gerd Nefzer
Guardians of the Galaxy Vol. 2, Christopher Townsend, Guy Williams, Jonathan Fawkner, Dan Sudick
Kong: Skull Island, Stephen Rosenbaum, Jeff White, Scott Benza, Mike Meinardus
Star Wars: The Last Jedi, Ben Morris, Mike Mulholland, Chris Corbould, Neal Scanlan
War for the Planet of the Apes, Joe Letteri, Dan Lemmon, Daniel Barrett, Joel Whist

PARIUL MEU: Blade Runner 2049 sau Star Wars: The Last Jedi. nominalizari

Sursa foto: www.outnow.ch

nominalizari

No Comments

    Leave a Reply