Menu
Special / TV / Uncategorized

Recapitulare Game of Thrones: momentele importante din cele șapte sezoane

Parcă a trecut o veșnicie de când s-a terminat al șaptelea sezon, nu-i așa? Dar gata, primăvara aceasta scăpăm de grijă, pentru că pe 15 aprilie debutează ultimul sezon Game of Thrones la HBO România și pe HBO GO. Și o să aflăm, în sfârșit (sper!), cine rămâne pe Tronul de Fier din Westeros. Recapitulare Game of Thrones

Spoiler Alert: dacă încă nu ai văzut încă GoT, dar plănuiești să o faci (nu de alta, dar în următoarea perioadă, numai despre asta se va discuta și poate nu vrei să fii exclus din conversație), oprește-te aici, pentru că urmează o recapitulare  a celor mai importante momente din serial și… nu vreau să îți stric surprizele.

Mbuuun. A apărut deja primul trailer (după niște teasere foarte interesante), știm deja că o să avem o reuniune a familiei Stark (în fine, ce a mai rămas din ea :D), că Daenerys și dragonii ei ajung în Winterfel, că Arya este rănită și pare să fugă de ceva… (să fie un White Walker?), că armata lui Night King ajunge față în față cu cea a viilor (cât de ciudat sună!), în fine, ați prins ideile principale din trailer.

Iar până aflăm ce se întâmplă mai departe, vă propun o trecere în revistă a momentelor-cheie din cele șapte sezoane GoT.

Sezonul I – vizita lui Robert Baratheon la Winterfell

Probabil vă amintiți vizita lui Robert Baratheon în Winterfell, acea întâlnire stânjenitoare între familia lui (oh, remember Joffrey?) și familia lui Ned Stark. Motivul? Moartea lui Jon Arryn (ucis în condiții suspecte), fosta Mână a Regelui (traducerea e oribilă, să rămânem mai bine cu Hand of the King, da?) și dorința lui Robert, Regele celor Șapte Regate, de a-l invita pe bunul său prieten, Ned, în King’s Landing, pentru a ocupa locul lui Jon Arryn.

Sezonul I – accidentul lui Bran Stark

Bran are un rol foarte important în GoT și evoluția lui este fascinantă. Dar înainte să devină warg și greenseer și să aibă abilitatea de a intra în mintea animalelor și de a vedea în vise viitorul, trecutul și prezentul, Bran a fost doar un puști din Winterfell căruia îi plăcea mult să se cațere. Iar într-una dintre explorările sale, are ghinionul de a-i vedea pe Cersei și Jaime Lannister împreună. Jaime îl împinge („The things I do for love…”), dar Bran supraviețuiește accidentului, însă… intră în comă și rămâne invalid.

Sezonul I – Jon Snow pleacă la zid să se înroleze în Night’s Watch Recapitulare Game of Thrones

Așa zisul bastard al lui Ned Stark hotărăște să părăsească Winterfellul, unde nu s-a simțit niciodată dorit, și pleacă împreună cu unchiul său, Benjen, la Zid, unde plănuiește să se pregătească alături de garda Night’t Watch.

Sezonul I – decapitarea lui Ned Stark

Ned Stark acceptă, în cele din urmă, propunerea lui Robert de a deveni Hand of the King. El ajunge în King’s Landing, alături de fiicele lui, Sansa și Arya, după ce află că Cersei s-ar putea afla în spatele uciderii lui Jon Arryn. Ned află că cei trei copii ai lui Cersei nu sunt făcuți cu Robert, ci cu fratele ei, Jaime Lannister, și o amenință pe Regină că îi va spune lui Robert adevărul. Dar Robert moare, iar bastardul Joffrey ajunge pe Tronul de Fier. Și, în urma trădării lui Peter Baelish, Eddard este prins și decapitat din ordinul lui Joffrey. Arya reușește să fugă de la curtea regelui, dar Sansa rămâne la palat pentru a deveni soția lui Joffrey.

Sezonul I – Căsătoria dintre Khal Drogo și Daenerys Targaryen Recapitulare Game of Thrones

Peste mări, Daenerys Targaryen, fiica lui Mad King Aerys II Targaryen, se căsătorește cu Khal Drogo, liderul poporului Dothraki, un mariaj aranjat de fratele ei, Viserys, care plănuiește să devină rege în Westeros. Viserys este executat de Khal Drogo, însă, la finalul sezonului, Drogo moare și el, fiind incinerat. Daenerys intră și ea în foc cu cele trei ouă de dragon pe care le primise în dar. Dany supraviețuiește focului, iar din cele trei ouă de dragon ies trei pui, primii dragoni care apar în Westeros după mai bine de un secol și jumătate.

Sezonul II – ascensiunea lui Robb Stark

Hotărât să răzbune moartea tatălui său, Robb Stark pornește cu armata Winterfellului spre sud, spre King’s Landing, ținându-l pe Jaime Lannister prizonier de război. Acesta îl trimite pe cel mai bun prieten al său, Theon Greyjoy, să își convingă tatăl, pe Balon Greyjoy, să i se alăture în lupta împotriva Lannisterilor. Dar Theon îl trădează și, împreună cu familia lui, cucerește Winterfellul.

Sezonul II – planurile lui Stannis Baratheon

Între timp, fratele lui Robert Baratheon, Stannis, încearcă să invadeze King’s Landing și să devină rege în locul bastardului Joffrey. În spatele lui, la fiecare pas, este vrăjitoarea Melisandre, care susține că poate vedea viitorul. Forțele lui Stannis Baratheon sunt învinse într-o bătălie pe apă, grație unei strategii impecabile puse la cape de Tyrion, acum Hand of the King.

Sezonul II – Daenerys este capturată în Qarth

Daenerys ajunge în Qarth, unde încearcă să facă rost de nave pentru a porni spre King’s Landing, dar este trădată de Xaro, Regele din Qarth, care îi pune în pericol dragonii. Dany recapătă imediat controlul asupra situației și îl pedepsește pe Xaro.

Sezonul II – Arya scapă de la Harenhall

Arya ajunge să prizonieră la Castelul Harrenhal, un loc deținut acum de clanul Lannister, însă planul ei de răzbunare și lista de nume pe care plănuiește să le elimine o țin în viață. Aici, ea este ajutată de Jaqen H’ghar, unul dintre Oamenii fără fețe din Essos. Acesta îi dăruiește o monedă și îi spune că, dacă va ajunge vreodată în Braavos și va dori să se antreneze alături de Faceless Men, va trebui doar să arate oricărui om de pe stradă moneda și să spună: Valar Morghulis (All men must die).

Sezonul III – Schimbări în King’s Landing

Lui Tyrion nu i se mai permite să fie Hand of the King – Tywin, tatăl lui, al lui Cersei și al lui Jaime, dă buzna în King’s Landing și pune mână pe această funcție.Tyrion e forțat să se însoare cu Sansa, în timp ce Joffrey se logodește cu Margaery Tyrell, în încercarea de a construi o alianță între familiile Lannister și Tyrell.

Sezonul III – Jon Snow și Ygritte

La polul opus, Jon Snow ajunge Dincolo de Zid (Beyond the Wall) și întâlnește un sălbatic, Mance Rayder, care anticipează marea bătălie cu morții, așa numiții White Walkers. Totodată, acesta se îndrăgostește de o sălbatică, Ygritte, fiind prins într-o relație condamnată de toată lumea.

Sezonul III – Red Wedding Recapitulare Game of Thrones

Ei, de asta sunt sigură că vă amintiți. Familia Stark este invitată de Lord Walder Frey, un vechi aliat, la nunta fiicei lui. Nuntă care se transformă într-un masacru al familiei Stark, o crimă la care complotează și clanul Lannister. Robb, Catelyn și oamenii lor sunt uciși cu sânge rece.

Sezonul IV – Moartea lui Joffrey

În al patrulea sezon, cel mai detestat personaj din Game of Thrones este otrăvit chiar la nunta lui cu Margaery Tyrell. Tyrion este acuzat de uciderea nepotului său, dar, după cum aflăm mai târziu în serial, cea care l-a omorât pe Joffrey a fost Lady Olenna Tyrell, bunica lui Margaery.

Sezonul IV – Crima lui Tyrion

Aruncat în închisoare de către Cersei, Tyrion este eliberat de fratele lui, Jaime. Înainte să părăsească King’s Landing și să pornească în căutarea lui Daenerys, pentru a trece de partea ei, acesta îl omoară pe Tywin, pe care îl prinde în pat cu Shae, amanta sa.

Sezonul IV – Sansa ajunge la The Vale

Cu ajutorul lui Peter Baelish, Sansa scapă din King’s Landing și ajunge la mătușa ei, Lady Lysa Arryn, sora lui Catelyn, care își pierde mințile și încearcă să o omoare pe Sansa. E oprită la timp de Baelish, al cărui interes față de Sansa e din ce în ce mai mare.

Sezonul IV – The Boltons Recapitulare Game of Thrones

Trădarea lui Theon Greyjoy este scump plătită. Winterfellul este cucerit de familia Bolton, iar Theon este torturat de Ramsay Bolton până în punctul în care ajunge să își spună Reek („Duhoare”) și să fie doar un sclav cu mintea tulburată al psihopatului de Ramsay.

Sezonul V – Sansa revine în Winterfell

Lordul Baelish pune la cale căsătoria dintre Ramsay Bolton și Sansa Stark, care se întoarce în Winterfell, dar nu scapă nici ea de teroarea pe care o creează Bolton. Stannis încearcă să îi învingă pe Boltoni, însă mintea lui este prea tulburată pentru a conduce armata spre victorie. Acesta e ucis de Brienne of Tarth, femeia care a luptat pentru fratele lui, Renly Baratheon și care i-a jurat lui Catelyn că îi va apăra întotdeauna fetele, pe Arya și Sansa.

Sezonul V – Walk of Shame

Între timp, în King’s Landing, un grup religios condus de High Sparrow (Jonathan Pryce) câștigă tot mai multă influență. Victima acestuia ajunge să fie inclusiv Cersei, care este acuzată de incest și de uciderea lui Robert Baratheon. Drept pedeapsă, este obligată să umble dezbrăcată prin King’s Landing și să îndure umilințele oamenilor.

Sezonul V – Daenerys în Mereen

Daenerys cucerește orașul Mereen cu armata ei de Unsullied, dar o grupare anonimă (Sons of the Harpy) se ridică împotriva ei. La finalul sezonului, Daenerys și oamenii ei, inclusiv Tyrion, sunt prinși într-o ambuscadă orchestrată de Sons of the Harpy. Drogon își face apariția, incendiază aproape totul în jurul lui și zboară apoi cu Daenerys, care este prinsă de un grup de Dothraki.

Sezonul V – Prima victorie a lui Night King

În nord, Jon Snow încearcă să formeze o alianță cu sălbaticii (Wildings). Întâlnirea lor este compromisă de Night King, care comite un masacru de proporții. La finalul sezonului, acesta este înjunghiat chiar de oamenii săi din Night’s Watch, care sunt întorși împotriva lui de Alliser Thorne și care acum îl consider un trădător care a făcut pact cu sălbaticii.

Sezonul VI – Reînvierea lui Jon Snow

Mai țineți minte când ne gândeam cu toții că n-are cum să moară Jon Snow? Ei bine, acesta este readus la viață de către Melisandre chiar la începutul celui de-al șaselea sezon, la rugămintea lui Ser Davos, fosta mână dreaptă a lui Stannis Baratheon.

melisandre

Sezonul VI – Sansa și Jon se reunesc

Sansa reușește să scape din Winterfell, cu ajutorul lui Theon, și ajunge la Castle Black, unde se reîntâlnește cu Jon Snow. Cei doi plănuiesc să recucerească Winterfellul, dar și să îl salveze pe Rickon Stark, fratele lor mai mic, din mâna lui Ramsay Bolton. La această victorie contribuie și Lord Baelish, care îi susține cu o armată din The Vale. Ramsay are parte de o moarte pe măsura faptelor sale: este mâncat de câinii săi.

Sezonul VI – Revenirea lui Cersei

Cersei îi atrage într-o cursă și îi ucide pe High Sparrow și Margaery Tyrell, acum soția Regelui Tommen, fratele mai mic al lui Joffrey. Îndurerat, Tommen se sinucide și el.

Sezonul VI – Daenerys revine în Mereen

Prizonieră a poporului Dothraki, Daenerys îl învinge pe Khal Moro, liderul khalasarului, și redevine conducătoarea Dothraki. Aceasta recâștigă apoi Mereenul și își eliberează cei doi dragoni captivi, Viserion și Rhaegal, pe care îi închisese chiar ea din cauza distrugerilor pe care le provocaseră.

Sezonul VI – Răzbunarea Aryei

După ce în sezonul al patrulea, Arya ajunge în Braavos pentru a deveni un asasin profesionist, aceasta se răzbună acum pe cei care i-a trădat pe mama și pe fratele ei Robb: Walder Frey.

Sezonul VI – Bran devine Three-Eyed-Raven

Parcursul lui Bran este foarte interesant, pentru că, la finalul celui de-al șaselea sezon, supraviețuiește datorită lui Hodor (celebra scenă cu „Hold the door”) unui atac al White Walkersilor și devine Three-Eyed Raven. Acesta are o viziune care schimbă complet datele problemei în Westeros: află adevărul despre adevărata origine a lui Jon Snow.

Sezonul VII – întâlnirea dintre Jon și Daenerys la Dragonstone Recapitulare Game of Thrones

Deși la început reticenți, Jon și Daenerys devin din ce în ce mai apropiați și formează o alianță menită să îi învingă pe Cersei Lannister, acum regină în Westeros după moartea lui Tommen, și pe White Walkers. Cei doi îi cer lui Cersei un armistițiu și ajutorul în distrugerea armatei lui Night King. Pentru a-i dovedi pericolul real reprezentat de acesta, capturează un White Walker pe care-l aduc în King’s Landing drept dovadă pentru Cersei. În tot acest proces, Daenerys îl pierde pe Viserion, care devine dragon de gheață, arma letală a lui Night King.

Sezonul VII – Reuniune în Winterfell

Arya, Sansa și Bran se reunesc în Winterfell, dar între cele două surori apar tensiuni alimentate de Lord Peter Baelish. Bran, care are capacitatea de a vedea tot ce s-a întâmplat în trecut, îi dezvăluie Sansei că Baelish este cel care l-a ucis pe Jon Arryn – crima care a declanșat întregul joc al tronurilor. Arya îl ucide pe Baelish.

Sezonul VII – Cel mai așteptat moment dintre Jon și Daenerys Recapitulare Game of Thrones

În ultimul episod al celui de-al șaptelea sezon, Jon și Daenerys petrec noaptea împreună, iar pe fundal, Bran Stark relatează povestea adevăratei origini a lui Jon Snow.

Jon Snow nu este fiul bastard al lui Ned Stark, ci copilul pe care Lyanna Stark, sora lui Ned, l-a avut împreună cu Rhaegar Targaryen.

Contextul? În trecut, Lyanna Stark a fost logodită cu Robert Baratheon, dar l-a cunoscut pe Prințul Rhaegar Targaryen, viitorul rege al Westerosului, fiul lui Mad King Aerys Targaryen și fratele lui Daenerys, de care s-a îndrăgostit nebunește. Toată lumea a crezut că Rhaegar a răpit-o pe Lyanna, însă adevărul a fost că ea a fugit cu el de bunăvoie în Dorne, unde s-au și căsătorit.

Tot acest incident a stârnit răscoala lui Robert Baratheon (cunoscută drept Robert’s Rebellion),  care a dus la uciderea lui Mad King și a lui Rhaegar și la instalarea lui Robert Baratheon pe tronul din Westeros. Copilul pe care Lyanna Stark și Rhaegar Targaryen l-au avut împreună a fost numit Aegon Targaryen (moștenitorul de drept al tronului din Westeros), dar, pentru a fi protejat de Robert Baratheon, a fost crescut în Winterfell de Ned, fiind cunoscut drept Jon Snow, fiul ilegitim al lordului Stark.

Sezonul VII – Ascensiunea lui Night King

Cu ajutorul lui Viserion, Night King și armata lui reușesc să treacă de Zid și să invadeze Westerosul.

Foto: HBO România