Duminică noaptea (sau luni dimineața, cum e, de fapt?) nu dormim, pentru că pe 25 februarie are loc cea de-a 91-a ediție a Premiilor Oscar. Despre filmele mele favorite de la această ediție am povestit deja în acest articol, nominalizările sunt aici, acum nu îmi mai rămâne decât să vă povestesc, pe scurt, despre unul dintre filmele mele favorite. The Favourite.
The Favourite este creația regizorului grec Yorgos Lanthimos, pe care l-am descoperit odată cu The Lobster, filmul care a luat Premiul Juriului la Festivalul de la Cannes din 2015. Între timp am mai văzut de la el și Canin și The Killing of a Sacred Deer și am ajuns la concluzia că, pe măsură ce crește nivelul de ciudățenie, crește și calitatea filmelor sale. Face filme dubioase, e drept, dar mi-au plăcut cam toate. Canin cred că este cel mai bizar și interesant, dar nici The Favourite, filmul care are zece nominalizări la Oscarurile de acum (inclusiv la Best Picture, Best Director și Best Original Screenplay), nu se lasă mai prejos.
Mie mi-a plăcut mult și sper să ia câteva premii la gala de mâine, mai ales că am pariat pe Rachel Weisz la actriță în rol secundar. 😀 De ce mi-a plăcut? Vă detaliez mai jos.
Povestea
Avem o monarhie din Anglia secolului al XVIII-lea și o regină cam fragilă, Anne (Olivia Colman), care o lasă pe cea mai bună prietenă a ei, Lady Sarah (Rachel Weisz), să facă regulile în regat și să conducă din umbră. Relația lor este una foarte interesantă și, pe alocuri, chiar amuzantă. Iar capacitatea de manipulare a celei din urmă e impresionantă. Însă, în momentul în care își face apariția Abigail (Emma Stone), verișoara îndepărtată a lui Sarah, lucrurile se schimbă radical între regina Anne și Sarah. O fată destul de umilă în aparență, Abigail ascunde un trecut tulburător și o ambiție care întrece orice limită. The Favourite e inspirat din fapte reale (da, Regina Anne, Sarah și Abigail chiar au existat), dar are și câteva note de senzațional, că vorba aia, ce ar fi un film istoric fără niște picanterii regale?
Personajele
Mai mult decât Olivia Colman, și ea nominalizată la Oscar pentru rolul reginei Anne, au ieșit în evidență Rachel Weisz și Emma Stone. Fac două roluri atât de bune, încât le-aș da Oscarul amândurora (totuși, îmi doresc mai mult să câștige Rachel, pentru că e una dintre actrițele mele preferate). Și cred că mixul de personaje mișto (regina-marionetă, păpușarul care trage sforile din umbră, parvenita, politicianul care abuzează de putere) face din The Favourite un film genial! În definitiv, e o luptă pentru putere și fiecare vrea să primească măcar o bucățică. Și mai există și acest trio genial format din Colman, Weisz și Stone: nu știu multe filme care să își asume trei personaje feminine în prim-plan (îmi mai vine acum în minte Hidden Figures), așa că good job Lanthimos din punctul ăsta de vedere!
Legăturile între personaje, scene și mesajul final
Mi-a plăcut că nimic nu e făcut sau lăsat la întâmplare în The Favourite. Se tot întoarce roata. Pentru toți. Iar scena finală, pe care Lanthimos o prelungește intenționat, mi s-a părut fix esența acestei povești. O consecință inevitabilă a drumului pe care au ales să meargă personajele.
Scenografia
Decorurile, costumele, camerele palatului, grădina, tot ce ține de scenografie arată impecabil. Și chiar ajungi să simți că te-ai teleportat în epoca lor.
Estetica filmului
Eu nu mă pricep prea mult la detaliile tehnice, așa că nu o să intru în amănunte pe o temă pe care nu o stăpânesc. Dar The Favourite e filmat altfel decât multe dintre peliculele pe care le vedem noi pe marile ecrane. Și unghiurile astea alese de Lanthimos dau o altă dimensiune personajelor (de exemplu, sunt filmate multe cadre de jos în sus) și momentelor-cheie. O să vedeți și mult fish-eye lens și planuri wide care mie mi-au plăcut mult și care completează foarte fain acțiunea din The Favourite.
Filmul a avut premiera pe 22 februarie în cinematografele din toată țara și este distribuit de Odeon Film.
Foto: outnow.ch