Menu
Special / TV

(Review) Chilling Adventures of Sabrina 4: cântecul de lebădă al Sabrinei

De Crăciunul acesta, pe lângă multe cadouri și cozonac din belșug, m-am ales și cu cea mai frumoasă surpriză pe care Netflix mi-o putea face pe final de an: avanpremiera ultimului sezon din Chilling Adventures of Sabrina, partea a patra, care va fi disponibilă pe platformă începând din 31 decembrie. 

Povestea vrăjitoarei adolescente, Sabrina Spellman (Kiernan Shipka), care la împlinirea vârstei de 16 ani trebuie să aleagă între lumea întunericului și a vrăjitorilor, pe de o parte, și lumea muritorilor, cea în care au crescut ea și prietenii ei, ajunge acum la final, iar cele 8 episoade din ultima serie sunt un adevărat rollercoaster emoțional. 

Prin urmare, dacă planul tău pentru noaptea dintre ani include și un maraton Netflix, în cele ce urmează o să îți spun de ce ar trebui să incluzi și Chilling Adventures of Sabrina 4 în program. 

Chilling Adventures of Sabrina 4 – căutările tuturor se apropie de final

Ca în orice alt coming-of-age story, tema principală o reprezintă parcursul către maturizare, un drum care, în cazul Sabrinei, e presărat cu multe contradicții și complicații. Sabrina își dorește lumină și întuneric, își dorește zilele la Academie, magia pe care o descoperă acolo, dar și banalele cursuri de la liceul Baxter High, unde sunt toți prietenii ei, își dorește aventuri la limită, dar și o viață liniștită, iar mai presus de toate, își dorește să facă ceea ce e bine. The right thing. 

Ambivalența Sabrinei va atinge punctul culminant în partea a IV-a, când pericolele care apar în valuri și care nu îi lasă nici măcar o clipă de răgaz o vor forța să ia decizii neașteptate. În plus,  natura ei duală – Sabrina Morningstar, regina Iadului, într-un plan temporal, și adolescenta obișnuită, Sabrina Spellman, într-un alt plan – dă naștere unui șir de întâmplări și evenimente incontrolabile. De altfel, acea vorbă veche – „Ai grijă ce-ți dorești, că s-ar putea să ți se împlinească!” – i se aplică perfect Sabrinei. Debutul noului sezon o găsește într-o stare de incertitudine, pentru că, deși alegerile sale din trecut au fost asumate, efectele lor o fac să-și pună întrebări serioase despre ceea ce își dorește cu adevărat. Iar o viață lipsită de adrenalină nu pare să fie în planul ei.

În paralel, și celelalte personaje duc propriile lupte și încearcă să-și găsească drumul. Zelda (Miranda Otto), de exemplu, conduce acum Academia și explorează plăcerile unei relații noi, total neașteptate, asta în timp ce se ocupă de divinizarea noii zeități, Hecate, noua sursă de putere a vrăjitoarelor. Nick (Gavin Leatherwood) se străduiește să lase în urmă demonii trecutului și să-și clarifice sentimentele, în special cele pentru Sabrina, pentru că nu, povestea lor încă nu s-a încheiat. Între timp, Harvey (Ross Lynch) și Roz (Jaz Sinclair) încearcă să țină lucrurile sub control în Greendale, Ambrose (Chance Perdomo) este nevoit să rezolve fiecare încurcătură a Sabrinei, iar Prudence (Tati Gabrielle) vrea cu orice preț să își ducă la bun sfârșit răzbunarea împotriva tatălui său, Părintele Blackwood (Richard Coyle). Mhm, un sezon care le împinge limitele tuturor!

Mai mult pericol ca niciodată

Și dacă tot l-am amintit pe Father Blackwood, cel care orchestrează planul malefic din acest sezon, trebuie să menționez și că ultima parte din Chilling Adventures of Sabrina va fi cea mai intensă de până acum, o cursă nebună în fiecare episod, cu pericole nebănuite la fiecare pas – pericole care poartă numele de Terori Nepământene și cu care vei face cunoștință încă din primul episod. De altfel, recomandarea mea este să vezi întregul sezon dintr-o bucată, într-o singură sesiune de bingeing, astfel încât să poți ține pasul cu Sabrina și cu bătăliile pe care le poartă, dar și cu specificul fiecăreia dintre ele. 

Avem, în definitiv, un cocktail de planuri, de locuri, de dualități, de alianțe, de răsturnări de situație, un mix care te va ține cu ochii lipiți de ecran până la final. Avem tensiune, provocări, umor, dragoste, dar și un sacrificiu care te va tulbura destul de mult. Ce nu avem prea mult – și acesta s-ar putea să fie un minus al serialului, în special pentru cei cu așteptările foarte ridicate – este factorul horror al poveștii. Da, sunt personaje de groază, creaturi înfricoșătoare și ritualuri întunecate, dar parcă nici iadul nu-i chiar atât de înspăimântător! Lucifer Morningstar (Luke Cook) e mai degrabă un personaj caricatural și ciudat decât diavolul care ar trebui să stârnească frică, iar evoluția lui din acest sezon e ușor dezamăgitoare, cel puțin din punctul meu de vedere. De altfel, nici iadul nu pare tocmai un loc rău, ci un spațiu al decadenței, în care distracția e la ordinea zilei. Iar asta nu deranjează pe nimeni, cu atât mai puțin pe Sabrina Morningstar. 

În scurtă vreme, însă, dezechilibrul provocat de existența celor două Sabrine, dar și amenințarea Terorilor ajung și în universul subteran. Iar de la un punct încolo, deznodământul devastator devine clar. 

Mai mult decât atât, simbolistica aleasă pentru acest sezon este una foarte frumoasă. Avem paralele inspirate din religie, din poveștile clasice de dragoste, ba chiar și din blockbusterele de succes din ultimii ani (fani Avengers pe-aici?). O ultimă cină cu o încărcătură emoțională aparte, o promisiune romantică, o acumulare de puteri magice, chiar și un omagiu adus serialului Sabrina the Teenage Witch, un hit al anilor ‘90 – iată doar câteva dintre surprizele pe care ni le-au pregătit creatorii Chilling Adventures of Sabrina pentru finalul serialului. 

Din păcate, totul se termină după numai opt episoade – insuficiente, din punctul meu de vedere, pentru o astfel de desfășurare de forțe. Mi s-a părut un pic cam grăbit și da, cred că aș fi preferat un sezon ceva mai lung. Care să stea mai mult pe poveste. Să dea mai multe detalii. Să ofere o încheiere clară pentru mai multe personaje. Însă… momentan, ușile casei Spellman par a fi închise, iar aventura s-a încheiat în Greendale. Însă, după experiența ultimelor sezoane, cred că deja știm cu toții că lucrurile nu stau îngropate prea multă vreme în Chilling Adventures of Sabrina, așa că oricând putem avea parte de surprize. 

Foto: Netflix