Menu
Film / Special

(Review) În lumea dinozaurilor: Jurassic World: Fallen Kingdom

fallen kingdom

Cum sunt și voi fi întotdeauna o mare fană a filmelor lui Steven Spielberg, care a reușit să mă prindă și cu filme care nu sunt tocmai genul meu (îmi plac, în primul rând, dramele istorice făcute de el, dar n-aș refuza vreodată Jaws sau seria Indiana Jones), cred că aș fi putut recomandat Jurassic World: Fallen Kingdom chiar înainte de a-l vedea. Măcar pentru nostalgia dinozaurilor care au făcut istorie în anii ’90, că sunt convinsă că și voi v-ați uitat cu toată familia la Jurassic Park. De cel puțin câteva ori.

Pentru cei mai tineri dintre noi, primul film al francizei a apărut în 1993 și a fost regizat de Spielberg, fiind povestea unui miliardar extravagant, John Hammond (Richard Attenborough), care a clonat dinozauri pe o insulă, unde a creat și o rezervație, un parc de distracții pentru ei. Dar sistemul de securitate al parcului cedează în urma unui act de saborataj, iar lucrurile scapă rapid de sub control. Filmul a fost urmat de The Lost World: Jurassic Park (1997) și Jurassic Park III (2001). Spielberg și-a dorit încă din 2001 un nou film, dar acesta a venit de-abia în 2015, Jurassic World, cu un nou parc, ridicat în locul parcului original de pe Insula Nublar. Pelicula a fost un succes internațional, așa că era de așteptat să apară și Fallen Kingdom, în regia lui J. A. Bayona, cu Spielberg în rolul de producător executiv.

Schimbare de decor

În noul film principala schimbare apare la nivelul decorului, pentru că o bună parte din acțiune nu are loc, așa cum v-ați aștepta, pe Insula Nublar. Când un vulcan dă semne că urmează să erupă și să distrugă toate speciile de pe insulă, Benjamin Lockwood (James Cromwell), fostul partener al lui John Hammond, adună o echipă care să salveze dinozaurii în pericol. Claire Dearing (Bryce Dallas Howard), fostul manager al parcului Jurassic World, acceptă misiunea fără să stea prea mult pe gânduri și îl trage după ea și pe „îmblânzitorul” de dinozauri, Dr. Owen Grady, care se întoarce pe Nublar cam fără tragere de inimă, dar se mobilizează la vederea primului dinozaur. Nostalgia, ce să-i faci! Dar nici ei și nici dinozaurii nu zăbovesc prea mult pe insulă, pentru că vulcanul le suflă, la propriu, în ceafă, iar acțiunea se mută rapid în uriașul conac al lui Lockwood.

Scene iconice

Deși decorul se schimbă și lucrurile evoluează într-un mod care pare să pregătească foarte bine terenul pentru un adevărat disaster movie – Jurassic World III, programat în 2021 – Fallen Kingdom mi s-a părut destul de lent. Adică aș fi vrut mai multe momente în care să simt că-mi sare inima din piept, dar acțiunea nu prea a avut nimic spectaculos. Am apreciat, într-adevăr, câteva scene care mi-au adus de vechile filme (o alergare demnă de Usain Bolt pe insulă, o luptă în ploaie – care amintește de scena cu T-rex din primul Jurassic Park), dar parcă nu a avut substanța vechilor povești. Avem niște planuri meschine ale unor oameni obsedați de bani, putere și control, avem câteva răsturnări de situație, avem și o creatură creată genetic, periculoasă, dar nu imbatabilă. Dar nu am avut acel element de wow, care să mă dea pe spate așa cum au făcut-o primele filme ale lui Spielberg. Poate că cel mai bun moment rămâne cel din final, pe care nu-l voi dezvălui aici, dar o să vă spun doar că implică un buton și o decizie foarte curajoasă a unui personaj pe care de-abia aștept să-l revăd în Jurassic World III.

Personaje noi și vechi

E un mix foarte interesant între personajele vechi (de remarcat aici e prezența lui Jeff Goldblum, cu o intervenție scurtă, dar semnificativă) și personajele noi. Mie mi-a plăcut tare, tare mult de Maisie (Isabella Sermon), nepoata lui Lockwood, care cred că va juca un rol-cheie în acțiunea următorului film. Chris Pratt e mișto, are și niște daddy skills de care m-am îndrăgostit (bine, eu am o simpatie personală pentru el, deci mna… deja apariția lui în acest film e un plus pentru mine), dar parcă nu e la potențialul său maxim. Chiar și așa, măcar este pusă în prim-plan relația lui specială cu velociraptorul Blue, chiar și după ce a trecut o bună bucată de timp. Din categoria newbies fac parte și Franklin (Justice Smith), un geek ușor speriat de bombe, dar de mare ajutor în situațiile-limită, și Zia Rodriguez (Daniella Pineada), un medic care și-a dorit întotdeauna să ajute și să salveze dinozaurii.

Cu plusuri și minusuri, Jurassic World: Fallen Kingdom rămâne un film de văzut, pentru că, după cum spuneam și mai sus, e vorba de nostalgie. Jurassic Park e una dintre cele mai faine francize făcute vreodată. Iar la IMAX arată demențial dinozaurii, pe cuvânt de T-rex!

Jurassic World: Fallen Kingdom este distribuit în România de RoImage 2000 și are premiera pe 8 iunie.

Foto: outnow.ch

No Comments

    Leave a Reply