Menu
Topuri / TV

Cele mai bune seriale istorice la care să te uiți

seriale istorice

Să scriu despre seriale cu avocați a fost ușor, că mă uitasem și eu la câteva și am și mulți prieteni în domeniu, care se uită la poveștile de genul acesta. Topul serialelor cu medici a fost o provocare, pentru că mi-a fost destul de greu să aleg din toată varietatea de seriale cu ei (serios, mi se pare că e un pariu mondial, la modul: „câte seriale cu medici mai putem face?”). Cu seriale istorice, e cel mai complicat.

Pentru că istoria e complexă și sunt circa 100 de titluri pentru fiecare epocă. Dacă nu mai multe. 😀 Pentru că sunt preferatele mele și, dacă ar dispărea totul de pe lume și ar rămâne serialele istorice, eu aș fi mulțumită. Pentru că m-au salvat la singurul examen din viața mea pentru care nu am învățat nimic, pentru că fusesem puțin dramatică și nu avusesem chef să citesc despre Renaștere. Pentru că mi-au inspirat destinațiile de vacanță. Pentru că sunt poveștile care te fac să pari mai deștept dacă te uiți de ele. Pentru că… dar, de fapt, gata! Că aș putea să o țin așa la infinit și cred că e timpul să trec la niște recomandări concrete.

The Crown

Despre The Crown și motivele pentru care îmi place acest serial am mai povestit și aici, dar voi spune din nou că mi se pare unul dintre cele mai bune seriale istorice din prezent. Inspirat din viața Reginei Elisabeta a II-a, încă din primii săi ani de domnie, The Crown este pur și simplu addictive. Și sunt tare curioasă cum va arăta sezonul al treilea cu o nouă distribuție și dacă o să-mi placă la fel de tare, pentru că am obiceiul de a mă atașa foarte mult de anumite chipuri, iar Claire Foy mi s-a părut minunată în primele două sezoane. O să fie puțin ciudat fără ea.

Rome seriale istorice

Este unul dintre serialele mele preferate, de altfel, cred că este și unul dintre cele mai bune seriale istorice ever made. Singura mea nemulțumire în ceea ce îl privește e că are numai două sezoane. Rome este despre ultimele zile ale Republicii, despre intrigile, scandalurile și poveștile de iubire din spatele ușilor ascunse, despre figuri istorice precum Julius Caesar, Cicero, Marcus Antonius, Brutus și nu numai. Și este un serial de neratat. Iar acum că am spus asta, o să fac o pauză și o să intru pe HBO GO ca să revăd un episod. 😀

The Borgias

Printre serialele istorice care m-au salvat în timpul unui examen (după cum vă povesteam mai sus) se numără The Borgias, o altă poveste care m-a ținut trează niște nopți bune și care mi-a plăcut la nebunie. Serialul se învârte în jurul lui Rodrigo Borgia (interpretat de excepționalul Jeremy Irons), un bărbat imoral, lipsit de scrupule, care devine Papa Alexandru al VI-lea. În încercarea sa de a-și consolida puterea, acesta își folosește familia pentru a forma alianțe în toată Europa, chiar cu prețul fericirii copiilor săi. Oh, și ce copii! François Arnaud și Holliday Grainger sunt Cesare și Lucrezia Borgia și sunt minunați împreună!

Downton Abbey seriale istorice

Un serial ce reflectă în mod genial o epocă, Downton Abbey urmărește povestea unei familii de aristocrați, familia Crawley, și viața la începutul secolului al XX-lea, în timpul domniei Regelui George al V-lea.

The Bletchley Circle 

Dacă știți povestea lui Alan Turing, matematicianul care a descifrat codul Enigma al naziștilor din cel De-al Doilea Război Mondial, atunci știți și că Bletchley Park era complexul în care el și ceilalți spărgători de cod lucrau zi de zi. Serialul urmărește povestea unor femei care au lucrat în acest centru și care se reunesc pentru a prinde un criminal în serie.

War & Peace seriale istorice

O adaptare a romanului omonim al lui Tolstoi, War & Peace, o mini-serie de șase episoade, urmărește povestea unor familii de aristocrați pe fondul conflictului dintre Rusia și Franța lui Napoleon. Cu Lily James, Paul Dano și James Norton în rolurile principale.

Victoria

Un alt serial lovely cu temă regală este și Victoria, cu Jenna Coleman în rolul Reginei Victoria, unul dintre cei mai puternici și influenți monarhi britanici din toate timpurile

Reign seriale istorice

Despre Reign îmi place să spun că este un serial istoric with just a hint of Gossip Girl. Povestea e inspirată din viața lui Mary Stuart (Adelaide Kane), regina Scoției, care este crescută la curtea regală a Franței pentru a se căsători cu Francis (Toby Regbo), moștenitorul tronului francez. Și deși respectă firul istoric, dezvoltând inclusiv conflictul dintre Mary și verișoara sa, Regina Elisabeta I (Rachel Skarsten), Reign este presărat și cu mici drame cheesy și un strop de ficțiune. E foarte simpatic de urmărit în weekend-urile dedicate exclusiv canapelei. 😀

The Tudors

Se pot spune multe lucruri despre Regele Henry al VIII-lea (interpretat de Jonathan Rhys Meyers), dar nu că a fost banal. Doar s-au făcut atâtea filme și seriale despre el. A avut șase soții (pe două dintre ele le-a decapitat), s-a separat de Roma și a creat Biserica Anglicană, a rămas cunoscut în istorie drept unul dintre cei mai cruzi monarhi britanici. Iar pe parcursul celor patru sezoane, The Tudors urmărește întocmai evoluția acestui personaj complex.

Peaky Blinders

O vreme nu am înțeles hype-ul cu Peaky Blinders, dar m-am lămurit de curând, când am început și eu să mă uit la el. Serialul este povestea super intensă a unei familii de gangsteri din Birminghamul de după Primul Război Mondial. În prim-plan este rebelul și arogantul Tommy Shelby (Cillian Murphy), a cărui ambiție nu cunoaște limite.

Boardwalk Empire seriale istorice

Din Birmingham ne mutăm în America anilor ’20, în era Prohibiției. La cârma comerțului cu alcool este Nucky Thompson (Steve Buscemi),  politician și gangster din Atlantic City, care face regulile jocului pentru toată lumea. Serialul e disponibil pe HBO GO.

Pride and Prejudice

Povestea dintre Elizabeth Bennet (Jennifer Ehle) și Mr. Darcy (Colin Firth) nu se demodează niciodată. Iar dacă nu ați văzut până acum această mini-serie inspirată de romanul lui Jane Austen, chiar una dintre cele mai bune ecranizări ale poveștii, e momentul să o faceți.

Tess of the D’Urbervilles

Înainte ca Gemma Arterton să fie Bond girl și Eddie Redmayne să devină… THE EDDIE REDMAYNE de astăzi, cei doi au jucat în Tess of the D’Urbervilles, un serial inspirat de romanul lui Thomas Hardy despre o eroină, Tess, care încearcă să înfrunte prejudecățile din Anglia secolului al XIX-lea și să-și găsească liniștea într-o lume zbuciumată a bărbaților.

Parade’s End seriale istorice

O mini-serie cu Benedict Cumberbatch și Rebecca Hall în rolurile principale, Parade’s End documentează povestea unui artistocrat englez care se confruntă cu tulburarea temporară a memoriei și este prins între două femei: soția lui cea manipulatoare și o tânără sufragetă de care se îndrăgostește nebunește.

Knightfall

O descoperire de anul trecut, Knightfall este inspirat de aventurile templierilor, soldați și călugări deopotrivă. Acțiunea serialului începe în Acra, fortăreața cucerită de musulmani, locul unde este pierdut și Sfântul Graal, și se mută rapid în Franța intrigilor și a uneltirilor. Despre Knightfall am povestit pe larg aici.

The White Queen

O producție Starz, The White Queen documentează Războiul celor două Roze, un conflict între Casa de York și Casa de Lancaster pentru tronul Angliei.

Vikings

Încă nu l-am văzut, dar e pe lista de must see pentru că are vikingi, lupte care se dau pentru tronul triburilor de vikingi și multe legende fascinante.

Gunpowder

Între filmările pentru GoT și pregătirile pentru nunta sa cu Rose Leslie, Kit Harrington a avut timp și de Gunpowder, un serial britanic inspirat de celebrul Complot al prafului de pușcă, orchestrat de Robert Catesby (Harington), un catolic devotat care a pus la cale asasinarea regelui James I (Derek Riddell). Îl găsiți aici.

Da Vinci’s Demons seriale istorice

Ultimul, dar nu cel din urmă este serialul meu preferat, Da Vinci’s Demons, un mix între ficțiune și realitate, cu Tom Riley în rolul lui Leonardo Da Vinci. Serialul prezintă câțiva ani din viața tânărului Da Vinci în Florența, ani despre care nu e scris mai nimic în documente, ceea ce i-a dat lui David S. Goyer, creatorul și producătorul serialului, motivul perfect să se joace cu acest personaj și să exploreze noi teritorii.

Foto: farfarawaysite.com

No Comments

    Leave a Reply