Menu
Special / TV

Cum a fost la Praga, la filmările pentru The Sleepers / Bez Vedomi, noua producţie HBO Europe

Săptămâna trecută, la invitaţia celor de la HBO Europe & HBO România, mi-am făcut frumuşel bagajul şi-am zburat la prima oră (la propriu) către Praga, un oraş muuuult mai frumos decât mă aşteptam eu să fie, dar tare, tare geros în perioada asta a anului. Nu că frigul ar fi fost o problemă, bineînţeles.

Am mers la Praga pentru filmările unei noi producţii originale HBO Europe, The Sleepers / Bez Vedomi, şi am plecat de-acolo nu cu unul, ci cu două titluri made in Czech Republic pe care vreau să vi le recomand.

The Sleepers & Burning Bush

Primul este The Sleepers, la care încă se lucrează şi care va fi gata, cel mai probabil, în a doua jumătate a acestui an. Al doilea este Burning Bush / Horici Ker, o miniserie de trei episoade, disponibilă pe HBO GO, pe care am dat-o gata în noaptea în care m-am întors în ţară. Povestea documentează drama lui Jan Palach, studentul care şi-a dat foc în Piaţa Wenceslas în semn de protest faţă de ocuparea Cehoslovaciei de către ruşi, dar şi faţă de atitudinea de renunţare a oamenilor, care îşi acceptaseră destinul. E un serial tulburător, trist şi revoltător, care m-a super-impresionat. Plus că mie îmi place să ascult şi producţii într-o altă limbă decât engleza, deci a fost perfect că l-am descoperit acum.

Daaaar să revenim la The Sleepers / Bez vedomi, serialul pentru care am fost acum la Praga şi care are, din punctul meu de vedere, un potenţial uriaş. Un espionage drama care promite multe răsturnări de situaţie şi situaţii-limită, The Sleepers ne propune o călătorie în timp, în toamna anului 1989, când Uniunea Sovietică începe să se clatine serios. Schimbarea se simte în aer, dar încă nu se ştie în ce direcţie se vor duce lucrurile.

The Sleepers / Bez vedomi… in a nutshell

După 12 ani de exil, Marie (Tatiana Pauhofová), o tânără violonistă, şi soţul ei, Victor, un activist politic foarte vocal, se întorc din Londra la Praga. Vizita lor ia însă o turnură dramatică în momentul în care Victor dispare în circumstanţe misterioase. Iar Marie este prinsă în jocul Serviciilor Secrete din mai multe ţări, încercând cu disperare să afle ce s-a întâmplat cu soţul ei.

Evident, povestea este mai complexă de-atât şi, în pauzele dintre duble, am reuşit să stăm de vorbă şi cu o mică parte din echipa filmului, actorii Tatiana Pauhofová, David Nykl şi Hattie Morahan, creatorul şi scenaristul The Sleepers Ondřej Gabriel, dar şi producătoarea Tereza Polachova. Evident, nu au putut dezvălui nici ei prea mult, dar întâlnirea cu ei a fost îndeajuns cât să îmi dau seama cât de multă încredere au în acest proiect.

Q&A cu echipa The Sleepers

Preferata mea a fost Tatiana Pauhofová, care pe lângă faptul că este de o modestie şi de un bun simţ incredibile, este şi o actriţă senzaţională. Şi spun asta pentru că am văzut-o şi în Burning Bush şi acum sunt nerăbdătoare să se lanseze mai repede The Sleepers, ca să o urmăresc şi acolo.

Tatiana Pauhofová

Despre Marie, personajul său, Tatiana ne-a spus, pe scurt, că „lumea în care ea trăieşte şi în care se simte în siguranţă începe să se destrame puţin câte puţin. Iar într-o astfel de lume, în care nu ştii ce să faci, cum poţi să nu te pierzi pe tine însuţi? Cum poţi afla adevărul?“. Iar când am întrebat-o ce i-a plăcut cel mai mult la Marie, actriţa mi-a răspuns, fără ezitare: „Curajul ei. Curajul de a nu renunţa chiar dacă se află într-o poziţie în care cel mai bine ar fi să renunţe, să nu mai caute adevărul, să nu se mai ducă într-o direcţie periculosă pentru ea.“ Interesant este şi faptul că Pauhofová nu a cântat niciodată la vioară, însă pentru acest rol a fost nevoită să ia lecţii şi, din câte am înţeles de la colegii săi, s-a descurcat extraordinar: „Vioara şi frigul din Praga sunt cel mai mare coşmar pentru mine (râde). Nu ştiu notele, am făcut nişte cursuri şi trebuia să-mi amintesc în permenenţă unde să-mi ţin degetele, ce mişcări trebuie să fac. E fascinant să înveţi ceva nou, dar este şi stresant, pentru că îţi doreşti să dai tot ce ai mai bun şi nu vrei ca cei care au ţinut măcar o dată o vioară în mână să se uite la TV şi să spună: «hey, dar ea nu cântă!» Am vrut ca oamenii să se uite la mine şi să creadă că sunt acea violonistă mare care este Marie. Şi da, a fost şi frigul… practic îţi consumai toată energia pentru a rămâne în viaţă (râde)“.

David Nykl

Foarte faină a fost şi discuţia cu David Nykl, pe care probabil îl veţi recunoaşte din seriale precum Arrow (e mafiotul acela rus simpatic, Anatoly) sau Stargate: Atlantis. Nykl s-a născut în Praga, dar s-a mutat în Canada cu părinţii săi la doi ani, iar acum a revenit în oraşul natal pentru The Sleepers. Şi este unul dintre cei mai charismatici actori pe care i-am cunoscut, cred că o să vă placă mult, mult de el. În serial, Nykl joacă rolul unui diplomat britanic care lucrează la Ambasada Marii Britanii din Praga şi care urmăreşte schimbările police din Europa anului 1989. „Pentru Joe, personajul meu, este important ca schimbările să fie cele pe care şi le doreşte vestul, să servească intereselor britanicilor. Mama lui este din Cehia, iar tatăl său este englez. Am fost norocos să aflu despre acest rol cu un an înainte să începem să lucrăm, când scenariul încă nu era gata şi primeam bucăţele din el şi mă tot întrebam: «ce se întâmplăăăă în continuare?». Aşa că am avut mult timp să mă pregătesc pentru el, în special pentru că trebuia să lucrez la accentul britanic, având în vedere că al meu este canadian, dar şi să exersez limba cehă, pentru că 80% dintre scenele mele sunt în cehă şi numai 20% sunt în engleză“, a povestit actorul. De asemenea, Nykl a povestit şi despre colaborarea cu Ivan Zacharias, regizorul The Sleepers: „E o adevărată plăcere să lucrezi cu el, pentru că are un mod aparte de a vedea lucrurile şi de a comunica în permanenţă cu actorii. Mulţi regizori de televiziune nu au timp pentru aşa ceva, dar el chiar ştie cum să obţină ce vrea de la tine fără să ţi-o spună direct.“

Hattie Morahan

Iar cireaşa de pe tort a venit odată cu Hattie Morahan, care l-a adus la Praga şi pe logodnicul ei, Blake Ritson, Riario din Da Vinci’s Demons, aka serialul meu preferat. Aproape că am leşinat când l-am văzut şi, din păcate, sunt prea ruşinosă şi nu îmi place să deranjez, aşa că nu m-am dus să îi spun cât de mult mi-a plăcut să văd ce au făcut el şi Tom Riley în Da Vinci. Dar m-am întâlnit apoi cu Hattie la Q&A şi am povestit despre rolul ei în The Sleepers, unde joacă rolul unei agente britanice, care se implică foarte mult în cazul dispariţiei lui Victor: „E foarte curajoasă şi determinată, îşi asumă nişte riscuri foarte mari.“

De la scenaristul Ondřej Gabriel am aflat că este pasionat de poveştile cu Servicii Secrete şi spioni şi că i-a citit cărţile lui John le Carré, iar tot acest background l-a ajutat să scrie povestea The Sleepers. O poveste despre care producătoarea Tereza Polachova spune că ar fi putut să se întâmple oriunde. Şi tocmai acest caracter universal al acţiunii este, în opinia mea, elementul care va atrage audienţa de partea serialului. În special în Europa, unde ştim cu toţii ce a făcut comunismul şi ce urme a lăsat.

Despre momentele pe care le-am petrecut la filmări nu pot decât să vă spun că au fost absolut fascinante. Am mai mers pe platou şi la Hackerville şi la alte câteva producţii româneşti, însă de fiecare dată mă minunez de ce se întâmplă acolo. Sunt o mulţime de oameni pe set: unul mută luminile, celălalt trage cablurile, alţii schimbă mobilierul şi verifică să fie toate lucrurile aşezate exact ca în dubla anterioară, make-up artistul îi retuşează machiajul lui Hattie Morahan, iar când se trage, trebuie să te faci mic acolo şi să-ţi ţii respiraţia, că oamenii muncesc serios acolo şi nu vrei să fii tu cel care le încurcă treaba.

Scena la care am asistat eu avea loc într-un birou, era un dialog între Hattie şi un personaj despre care nu vă pot dezvălui mai mult, dar vă las mai jos câteva imagini de pe set şi câteva stills din serial, ca să vă faceţi o idee.

Bineînţeles, de îndată ce voi afla data premierei The Sleepers, veţi fi primii cărora le voi da de veste. Până atunci însă, vă recomand să vedeţi Burning Bush, pentru că cehii chiar nu se joacă atunci când e vorba de cinematografie. 😀

Foto: HBO Europe, arhiva personală