Menu
Film / Special

Topul Moviecore al filmelor nominalizate la Oscar 2019

oscar 2019

Gata, mai e puțin de tot și aflăm câștigătorii de la Premiile Oscar 2019! Yay! De fapt, nu prea am de ce să fiu așa entuziasmată, că din selecția de anul acesta nu este vreunul care să mă fi dat pe spate atât de tare. Cred că ultimul film care chiar mi-a plăcut la nebunie și care a și câștigat Oscarul a fost Spotlight, în 2016 sau ceva de genul acesta.

Dar e okay, mergem înainte și cu astea pe care le avem. Mi se pare atât de subiectivă industria asta și diferă atât de mult preferințele cinematografice, încât nici nu are sens să ne supărăm sau să criticăm așa… cu o încrâncenare din aia strașnică. Până la urmă, mie îmi plac niște filme, poate că vouă vă plac alte filme, important este să existe filme despre care să putem povesti.

În selecția de anul acesta avem opt minunății: Black Panther, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, The Favourite, Green Book, Roma, A Star Is Born, Vice. Le-am văzut pe toate, cu excepția lui Green Book, care intră în cinema pe 1 martie și am zis că mă păstrez pentru el să-l văd frumos, pe ecran mare. Dar nu știu dacă voi avea răbdare până atunci și s-ar putea să fur startul și cu el.

Până acum câteva săptămâni eram ferm convinsă că Bohemian Rhapsody va lua Oscarul, dar acum, de când cu scandalul de hărțuire sexuală în care e implicat regizorul Bryan Singer, am un oarecare dubiu în privința lui. Nu de alta, dar Academia Americană de Film încearcă mereu să facă alegerile alea sigure, politically correct, să nu cumva să supere pe cineva sau să lezeze vreun grup. Pe mine, după cum am povestit și în review-ul de aici, nu m-a impresionat prea tare. Așa că, din punctul meu de vedere, următoarea alegere sigură și poate cea mai mișto poveste din cursa de anul acesta este Roma, pe care am și pariat astăzi. 😀 Mi-a plăcut foarte mult și The Favourite, dar cred că Hollywood-ul îl iubește mai mult pe Cuarón decât pe Lanthimos și se va duce în direcția Romei. Cum o să fie la final rămâne de văzut, însă, până atunci, am zis că e cazul să vorbim pe scurt despre toate filmele nominalizate acum la Best Picture și să-mi spuneți și voi cum vi s-au părut.

Mai jos le pun în ordine alfabetică, însă, dacă ar fi să le ierarhizez, lucrurile ar sta cam așa: 1. Roma 2. The Favourite, 3. Blackkklansman 4. Green Book (nu l-am văzut, dar cred că aici s-ar situa) 5. A Star Is Born 6. Vice 7. Bohemian Rhapsody 8. Black Panther.

Black Panther

Mi-a plăcut mult, mult de tot. E poate cel mai bun film Marvel de până acum (deși mie mi-a plăcut și Infinity War în egală măsură, măcar pentru finalul ăla nebun). Dar încă nu știu de ce e nominalizat la Oscar. Adică mi se pare tare și amuzant în același timp că e nominalizat, însă nu cred că l-aș fi dus până acolo. Da, e un film care arată bine, e montat mișto, dar povestea nu mă duce cu gândul la Oscar sau la oricare altă competiție. E un blockbuster realizat cum trebuie, dar cam atât.

BlacKkKlansman

L-am văzut de curând și mi-a plăcut, mi-a plăcut mult. Pe scurt (pentru cine nu l-a văzut încă), avem doi polițiști, un negru (Ron Stallworth) și un evreu (Adam Driver). Cei doi ajung să se infiltreze într-o filială locală Ku Klux Klan și de acolo începe o adevărată nebunie. Mi s-a părut că filmul, deși e presărat cu puțin umor (umor negru, ce-i drept), e o mega-dramă. Drama oamenilor care au avut de suferit de pe urma rasismului, care, dacă veți vedea imaginile de arhivă de la final, încă e prezent în Statele Unite. Oh, și cireașa de pe tort e inserția unui discurs rostit de dubiosul de Trump.

Sunt și niște lucruri pe care aș mai fi vrut să le văd la Blackkklansman (mai mult accent pus pe portretul personajelor, mai ales pe cel al lui Adam Driver, o prezentare un pic mai detaliată a Klanului, că, mna, dacă nici despre ăștia nu sunt multe de zis, atunci despre cine să fie?), dar per ansamblu mi s-a părut un film mișto și vi-l recomand cu drag.

Bohemian Rhapsody

Am povestit pe larg în review-ul dedicat filmului, dar voi rezuma ideile: e un film bun, dar când ai un personaj ca Freddie Mercury, cu atât de multe nuanțe, cu atâtea drame, cu atâtea lupte interioare, mă aștept să exploatezi mai bine povestea. E o prezentare frumoasă a trupei Queen (chiar dacă nu e tocmai sincronizată cu realitatea), dar nu vine cu niște lucruri pe care să nu le poți afla de pe internet la o primă căutare. Și n-a avut emoția aia pe care mi-o doream. În schimb, finalul și cum e realizat momentul lor de la Live Aid… foarte tare! Măcar l-au scos bine pe ultima sută.

The Favourite

Oh, iubesc The Favourite și sper să am timp să îi fac și un review cinstit. Mi se pare că e un film așa cum ar trebui să fie filmele de Oscar. Iar The Favourite cred că se încadrează destul de bine în ceea ce ar trebui să fie, din punctul meu de vedere, un film de Oscar. Are o poveste bună, cu niște subtilități misto. Are o distribuție genial (încă nu știu care a fost mai bună: Rachel Weisz sau Emma Stone). Suspans pe alocuri. Mesaj fain la final. Umor. O tehnică faină de filmat. Scenografie wow. The Favourite Is My Favourite!

Green Book

După cum vă spuneam și mai sus, este singurul pe care nu l-am văzut. Dar am citit un pic despre el și mi se pare că are un potențial uriaș (chiar dacă da, și ăsta atinge mult zona politică). Iar Mahershala Ali are șanse bune să ia din nou Oscarul la rol secundar!

Roma

Roma e genul acela de film care se strecoară în inima ta și te înduioșează. E un film simplu. O poveste în care probabil se regăsesc mulți (de altfel, filmul chiar e inspirat din povestea de viață a regizorului Alfonso Cuarón, în prim-plan fiind chiar femeia care l-a crescut pe el). Și cred că tocmai această simplitate face ca Roma să fie un film special (dacă ar câștiga Roma la Cel mai bun film și i-ar ceda locul lui Cold War la Cel mai bun film străin ar fi absolute minunat!).

A Star Is Born

Mie mi-a plăcut mult A Star Is Born. Și cred că Lady Gaga a avut o interpretare de milioane (iar cine mai spune că e aiurea să nominalizezi o cântăreață la Oscar, că n-are ce căuta acolo, cred că ar trebui să treacă peste antipatia personală pe care i-o poartă și să se uite efectiv cum joacă femeia asta). Singura problem pe care o am cu filmul acesta e că iarăși nu mi se pare că ar fi un titlu de Oscar. Da, se poate să îți placă mult un film (mai ales dacă e o poveste din asta de dragoste tragică, adică fix ceva pe tiparul meu lacrimogen), dar să nu crezi că are ce căuta la Oscar.

Vice

Și dacă tot vorbeam mai sus despre antipatii personale, eu am o problemă cu Christian Bale. Nu cred că există un actor care să-mi fie mai antipatic decât el, dar cu toate astea, nu e film în care omul acesta să nu fie excepțional. Iar Vice mi se pare un insight bun în politica americană. E mișto de văzut ce a făcut Dick Cheney și ce influență a avut (și încă are) în calitate de vicepreședinte al Statelor Unite.

Sursa foto: outnow.ch